Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Witam,

Brakuje ? No to proszę:

35. plb - JW 2941
3. plmb - JW 3117
15. elr MW - JW 4557
18. elł MW - JW 1029
28. elr MW / 16. pls MW - JW 1470
34. plm MW - JW 3651
36. splt - JW 2139
55. / 13. plt - JW 1616
37. pśt - JW 3214
47. szkpś - JW 1540
31. plm - JW 1824
58. lpsz - JW 5256
59. lpszb - JW 5264
60. lpsz - JW 5051
61. lpszb - JW 5058
66. lpsz - JW 1071
23. lesz - JW 3413
45. led - JW 3322
45. el - JW 5125
103. pl - JW 1159

Pozdrawiam,
Czarek P.

Witam
Próbując nieco ożywić "zapomniany" temat chcę zadać pytanie:

W latach 80-tych w strukturze 4. DLM były m.in
brtech, błącz
3 pułki którym podlegały: brtech, błiul, bzaop

Jak taka struktura wyglądała w przypadku DLMB ?
Czy DLMB miał dywizyjny brtech ?
czy pułkom też podlegały brtech ?

Jak sytuacja wyglądała w przypadku plm WOPK. Z tego co wiem to pułki lotnictwa myśliwskiego miały w swojej strukturze (etacie) bzaop i błiul.

Trochę wątpliwości bydzi u mnie sprawa z 26.plm z Zegrza. W momoncie rozwiązania 9.pułku z Debrzna pułk z Zegrza otrzymał w podporządkowania błiul i bzaop w Zegrzu, które miały swoje numery (nazwy). Czy dopiero wtedy te nazwy nadano (przywrócono ?) Czy w latach 80-tych 26.pułk miał błiul i bzaop na odzielnych etatach z nazwami i numerami JW, czy były one w etacie plm ?

Proszę o rozjaśnienie moich wątpliwości kompetentne osoby.

W latach 80:

* 4. DLM
+ 3 plm (kazdemu podlegał błiul, bzaoppl, brt i baplot)
+ el
+ bł
+ PWL
+ RWNS
+ brt
+ PolLot

* 2/3. DLM-B
+ 3 plm-b (każdemu podlegał błiul, bzaoppl, 1-2 baplot)
+ el
+ bł
+ PWL
+ RWNS
+ PolLot

W WOPK w składzie (etacie) plm OPK był błiul i bzaop. Podległe były tylko 1-2 baplot.

W chwili przekazania 26.plm z WOPK do WL podzielono go na trzy osobne jednostki: plm, błuil i bzaoppl.

Dziękuje za odpowiedź.
Czy w momencie przekazywania 26.plm do WL bzaop i błiul otrzymały popradnie nazwy i numery JW sprzed momentu włączenia ich w skłąd 26.plm ?

Jakie inne pułk lotnicze miały podporządkowane bzaop i błiul:
z tego co wiem był to na pewno 32.plrt i najprawdopodobniej w pułkach szkolnych i szkolno-bojowych (tak przynajmniej wynikałoby z artykułu o 66.lpsz w "Lotnictwie Wojskowym")

czy tak samo było w pułkach śmigłowców ?

nic nie słyszałem o bzaop i błiul w 13.plt i 36.splt

I jeszcze drugie pytanie:
Nie mogę znaleźć nigdzie na forum nr jw 7.plmb/7.pls MW.

Polecam siegnąć po historię lotnictwa od lat 50.
Kolejno były:
bataliony obsługi lotnisk (ew. pułki)
bataliony lotniczo-techniczne
bataliony zaopatrzenia (ew. pułki)
bataliony zaopatrzenia pułków lotniczych

W latach 80. bzaoppl były podległe (nie w strukturze pułków) pułkom bojowym w WL (plm-b i plrt). W pozostałych pułkach WL były w ich składzie tak jak w WOPK.

błiul miały poprzedniczki w postaci dywizjonów dowodzenia lotami. Z błiul było tak samo jak z bzaoppl.

Nowe bzaoppl i błiul w Zegrzu Pom. otrzymały inne nazwy.
Zamiast 31.ddl i 10.bzop powstały 29.błiul i 47.bzaoppl.

Przekazanie 26 plm OPK do WL ma jeszcze jedną ciekawą rzecz a jakoś to uciaka z tematu. Jak wiadomo pułki OPK nie miały w swoim składzie bat. radiotechnicznych w przeciwieństwie do plm WL (4 DLM). Po włączeniu Zegrza do 4 DLM powinien przyjąć struktury organizacyjne, które obowiązywały w WL czyli powinien mieć uzupełnienie etatu o bat.radiotechniczny. Ten z Debrzna został rozwiązany więc powstała luka ?

GK

Bogusławie,
Dzięki za 7.plmb

Co do batalionów obsługi lotnisk, blot-techn itd to akurat wczoraj wieczorem ten temat rozważałęm na podstawie kilku publikacji w Przeglądzie WLOP (o 2. plm, 4. KL, 4. DLM i historii lotnictwa w latach-50tych i 60-tych)
Postaram się wieczorem to wpisać do komputera i poddać dyskusji, gdyż z tych publikacji wyłania się trochę mętny obraz.
Dotyczy to nie tylko bzaop ale także takich jednostek jak: rzdśl, ddl, błiul, brt
Zastanawiam się z czego wynikało, że w plm i plmb były na oddzielnych etatach a w plm OPK były w"etacie". Oczywiste jest że w przypadku plm i plmb ułatwiało to operowanie pułków dwóch lotnisk (eskadrami) w czasie wojny. Ale co w przypadku plm OPK ? Dlaczego w ich przypadku bzaop i błiul były w etacie ???

K. Popławski