Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Krzysztofie

Sporo informacji na temat przekształceń organizacyjnych można znaleźć w książce płk dr hab. Tadeusza Kmiecika „Polskie lotnictwo wojskowe 1945-1962”, wyd. Warszawa 2001 r. Trochę interesujących szczegółów znajduje się w książce dr Waldemara Popioła „Dzieje 11 Dywizji Lotnictwa Myśliwskiego w latach 1951-1984”, wyd. Koszalin 2002 r. Ponadto w swoim czasie w „Lotnictwie Wojskowym” był cykl artykułów na ten temat – numerów i lat w tej chwili nie pamiętam, ale możesz wejść na stronę Magnum i zerknąć w spis treści poszczególnych roczników.

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Bogusławie,
Lotnictwa Wojskowe o których wspominasz - mam.
Co do pozycji T. Kmiecika i W. Popioła to mam je odnotowane ale zawartości nie znam. Spróbuję, może są w CBW i może uda się wypożyczyć. Szukałem takich pozycji w internecie ale chyba są raczej nieosiągalne.

Krzysztofie

Monografia 11 DLM jest aktualnie do nabycia na stronie internetowej Politechniki Koszalińskiej – link:
http://www.wydawnictwo.tu.koszalin.pl/
patrz: Oferta – Nauki humanistyczne; cena 40 zł.
Książkę płk Kmiecika zamawiałem drogą telefoniczną – dostałem namiar z trzeciej ręki:
Wydawnictwo ULMAK, Pruszków, ul. Srebrna 7/12 (niestety numerem telefonu już nie dysponuję, a w książce nie jest wydrukowany, spróbuj poszukać w bazie TP), może jeszcze coś posiadają – jakkolwiek wydane w 2002 r. Tak że o ile chcesz posiadać – zwróć się tymi kanałami.

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Bogusławie
Dzięki za namiary
Książkę w. Popioła już amówiłem ale z wydawnictwem ULMAK to faktycznie kiepsko bo w interncie nigdzie adresu ani telefonu nie podają.
Krzysztof

Jeszcze raz pragne zwrócic uwage iż plm 4. DLM miał podporządkowany brt, a nie brt w swoim składzie/etacie.

Dodatkowo wg mnie po rozformowaniu plm w Debrznie nie rozformowano od razu tamtejszego brt. Istniał on nadal, potem razem z dwoma pozostałymi "pułkowymi" został podporządkowany dtwu 2. BRt w Bydgoszczy i dopiero tam rozformowane. Nie ma więc żadnych luk.

Zapomniałem zapytać o jeszcze jedną rzecz która jakoś cały czas mi umyka.
Dotyczy to 7.plmb/7pls.
Kiedy dokonano przeformowania ? Czy miało to miejsce w momencie rozformowania 16.pls w Darłowie czyli 1.07.1988 ??
Czy 7.plmb/7.pls miał bzaop i błiul w swojej strukturze czy miał podporządkowane jednostki o odrębnych etatach (jeżeli miał odrębne to jakie nosiły nazwy?)
Podobna kwestia dotyczy 16.pls sprze daty rozformowania. Jak w jego przypadku wyglądała kwestia bzaop i błiul ?

Panie Jarku !

Oczywiście ma Pan rację brt po pułku w Debrznie nie rozformowano jednocześnie z pułkiem ale też nie został włączony w skład " nowego". Czyli wychodzi na to że 26 plm nie miał brt tak jakby to wynikało ze struktur organizacyjnych plm WL. Brt z Debrzna istotnie został podporządkowany 2 BRT Bydgoszcz i później rozformowany. Podobnie rzecz się miała z b.zaop. gdzie na jego bazie sformowano 13 SSLT. I tytaj też stosunkowo szybko została w późniejszym czasie rozformowana.

KG