Gość
Cześć!
Podane wcześniej dane dotyczące ilość stacji radiolokacyjnych współpracujących z obiektami typu PRT-11/RPT-21 (Dunajec) oraz RPT-10/RPT-20 (Dunajec-Z) mogą być mylące, ponieważ do wyposażenia krt i brt wprowadzono obiekt „Wisłok”. Pisałem już trochę na ten temat w innym wątku, ale jeszcze raz przypomnę.
„Wisłok” – komutator wizyjnych sygnałów radiolokacyjnych (KWSR) występował w dwóch odmianach:
KWSR-01 – wersja kompanijna, umożliwiająca:
- przyjęcie informacji radiolokacyjnej z czterech RLS,
- przyjęcie informacji radiolokacyjnej z dwóch imitatorów ISR,
- przekazanie informacji radiolokacyjnej do sześciu odbiorników (wskaźników),
- synchronizację dwóch grup RLS po trzy RLS w grupie.
KWSR-02 – wersja batalionowa, umożliwiająca:
- przyjęcie informacji radiolokacyjnej z sześciu RLS,
- przyjęcie informacji radiolokacyjnej z dwóch imitatorów ISR,
- przekazanie informacji radiolokacyjnej do dwunastu odbiorników (wskaźników),
- synchronizację czterech grup RLS po trzy RLS w grupie.
Zatem możliwości przyjmowania informacji radiolokacyjnej przez krt i brt znacząco wzrosły.
Krzysztof, spodziewałem się błędów związanych z lokalizacją poszczególnych kompanii (w dostępnej literaturze jest bardzo wiele błędnych i sprzecznych ze sobą informacji). Całkowitym zaskoczeniem jest dla mnie informacja o terminie przekazania obiektów kompanii stacjonującej w okolicy Ożarowa. Byłem przekonany, że po oddaniu do użytku obiektu w Radoszkach, kompania z Sobowa została właśnie tam przeniesiona, a jej dotychczasowe obiekty nie były już użytkowane. Sądzę, że doszukamy się jeszcze wielu takich niespodzianek.
Jeszcze jedno pytanie. Czy koś zetknął się z książką?
Waldemar Łukaszewicz
„Zarys historii wojsk obserwacyjno-meldunkowych w systemie obrony przeciwlotniczej obszaru kraju w latach 1944 – 1961” Warszawa 1969 r. (prawdopodobnie wydana przez WIH).
Pozdrawiam
Witek