Pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

Witam,

Niestety nie dysponuję takimi informacjami. Liczebność pododdziałów była bardzo różna - od kilku żołnierzy w kompanii medycznej, do 80-100 w rozwiniętych kompaniach /saperów, pontonowych/, ale nie mogę podać konkretnych liczb.

pozdrawiam

Arkadiusz Snopek

czy nie planowano w wp przejście na dywizji etaty radziecki korpusów pancernych, zmechanizowanych i zmotoryzowanych np: w ŚOW I POW łącznie 5 KPanc i 5 KZmech i WOW 3 K Zmot i 1 K Des

Nie.
LWP miało przejść na nową strukture Dywizji - 3 pułki zmechanizowane po 2 bataliony czołgów i 2 bataliony zmechanizowane.
Zamiast przeformowania Dywizji w Korpusy co było nierealne z uwagi na zbyt małą ilość uzbrojenia spodziewałbym się przeformowania Dywizji w Brygady.

Jeśli przyjąć, że w obu okręgach zostaną po 4 korpusy pancerne/zmechanizowane to jest realne. Np względem wyposarzenia jednostek pancernych wychodzi mi 5X400=2000 czołgów i 3X350=1050. Oczywiście 3 Korpusy Zmotoryzowane WOW dalej jeżdżą na T54 i T34 (650 czołgów). Termin reorganizacji pierwsza połowa lat 80-tych. Oczywiście po CFE redukcja Korpusów Zmotoryzowanych plus likwidacja po jednej brygadzie (byłby już w tedy solidny system brygadowy) w korpusach SOW i WOW. Skład: SOW 2 KZmech, 5,10,11 KPanc, oraz POW 8,12 KZmech 16,20 KPancerny. Radziecki system Armia-Korpus-Brygada bardzo mi się podoba. Stanowi istotny przełom w stosunku do starej struktury. Odpowiada wyzwaniom pola walki lat 80. Co wy na to?

Marcin
Policzyłeś tylko czołgi - pamiętaj o rezerwie od 10 do 15 %. Weź pod uwagę również transportery opancerzone i bwp (w początku lat 80-tych 3 i 9 DZ nie miały ich wcale), haubice (Dywizja NAL 108 a DPanc LWP raptem 60 a DZmech 72), wppk i systemy przeciwlotnicze.
System może i był ładny ale w polskich realiach całkowicie nieosiągalne wystawienie tylu korpusów ile wymieniłeś.

Przepraszam bardzo, ale przy całym szacunku dla forum i jego uczestników, wypisywanie fantasmagorii o korpusach jest jakimś nieporozumieniem i drwiną z czytających posty.
Robert

Brawo, Robercie

Popieram w całej rozciągłości.
Ostatnio debata na Forum rzeczywiście zaczęła schodzić na manowce. Nowi koledzy nic sobie nie robią z napomnień Grzegorza, a „lokomotywy” pozostają w uśpieniu i tylko w prywatnych e-mailach formułują takie opinie jak Twoja (skądinąd ze wszech miar słuszne); jednak nikt dotąd nie miał odwagi publicznie napisać, co o tym myśli. Odsyłam tu do "Regulaminu".
Pozdrawiam

Marian

Jesteśmy w dziale pytania do struktury WP w dniu 01.01.86r. Radziecki Sztab Generalny badał możliwości przeformowania Armii Radzieckiej z struktury TDW-Front-Armia-Dywizja na TDW-Front-Armia-Korpus-Brygada. W 1989 zostały sformułowane etaty korpusów: pancernych, zmechanizowanych, zmotoryzowanych, piechoty. Prace nad nimi musiały zostać rozpoczęte na początku lat 80. Musiały być wdrożone badania i wyciągnięte wnioski. Więc to nie są fantasmagorie. Podobną sytuacje mieliśmy pod koniec lat 50-tych gdy ZSRR zapoznało resztę UW z wynikami badań atomowego pola walki. Wyniki tych badań posłużyły do sformułowania doktryny i przyjęcia właściwej organizacji wojsk. Organizacja ta przetrwała do lat 80-tych do momentu CFE i przyjęcia układów rozbrojeniowych przez państwa NATO i UW.
Na poczatku lat 80-tych mamy doczynienia z sytuacja narastającego napiecia w Europie. NATO przygotowuje się do przyjęcia doktryny bitwy powietrzno-lądowej powiązannej z koncepcją obrony wysuniętych rubieży. UW i radziecki SG musi jakoś na to wszystko odpowiedzieć. Moje pytanie brzmi: czy zanim zostały rozpoczęte negocjacje CFE Sztab Zjednoczonych Sił Zbrojnych UW w jakimś dokumencie (rekomendacje) zalecał państwom stronom UW przygotowania do nowej organizacji? Moje pytanie uzasadnione jest tym, że polski pułk zmechanizowany po reformie gen. armii Siwickiego miał organizacje (2+2) jak i przydział etatowy sprzętu podobny do radzieckiej brygady zmechanizowanej wz. 1989. Nie mam dostępu do CAW więc proszę mnie tam nie odsyłać. Proszę jedynie o życzliwośc i wyrozumiałość dla pasjonata.

ps. wz 89 moim zdaniem to termin odpowiadający ujawnienia zachodowi tych struktur. Musiały one istnieć wcześniej przynajmniej na papierze. Taką formacje przyjeła Armia Jugosłowiańska. Swoją armię w brygady przeformowywali Węgrzy. Nazwa "korpus' to odwołanie się do tradycji II WŚ jak i nadanie jednostkom szczebla dywizyjnego więcej samodzielności operacyjno-taktycznej. W istocie ten "korpus" to dywizja złożona z 4 brygad liniowych plus brygada artylerii i oddziały wsparcia.