Witam!!! Czy ktoś posiada może szczegółową wiedzę na temat garnizonu w Prudniku? Chodzi mi o 15pułk WOW, WOP, Straż Graniczną i inne (?). Dzięki za pomoc!
Prudnik
#2Mama pewne choć nie pełne wiadomości o dowództwie Prudnickiego Batalionu Wojsk Ochrony Pogranicza, o dowódcach kilkustrażnic od ok. 1952/3r do 70r. Dokumentów tych nie mam chwilowow domu, ale z pamięci wiem tyle: dowódcami byli mjr. Kuzio przeniesiony potem nad morze chyba do koszalina. Jego ojciec był przed wojną kolejarzem i już przed wojną uczęszczał do gimnazjum był sprawiedliwy, cenił kreatywność i samodzielne rozwiązywanie problemów wśród podległych mu oficerów. chyba ppłk. Kukier który przyszedł na to stanowisko z kursu czy przeszkolenia w Kętrzynie. Na stanowisko przyszedł w stopniu kapitana i po nie długim czasie otrzymał promocję do stopnia majora, wcześniej był min. dowódcą strażnicy w Owśiszczach, po rodzinnej tragedii ok. 1970/1 lub 2 odszedł do cywila. Jeżeli zainteresowałem moją wiedzą proszę o kontakt
Prudnik
#5Dzięki za odzew!!! Co prawda długo czekałem na jakieś wpisy, ale jednak są! Jestem z Prudnika, więc stąd moje zainteresowanie. Potrzebowałbym dane o strukturze, etatach, uzbrojeniu, zarówno WOW jak i WOP-u. Odnośnie 15pułku, a w zasadzie baonu, to na początku lat 50-tych jego żołnierze pilnowali prymasa Wyszyńskiego, który był więziony w klasztorze franciszkanów w Prudniku właśnie. Oczywiście sami żołnierze nie wiedzieli, kogo pilnują. Pozdrawiam!!!
Prudnik
#6Struktury WOP były bardzo prosto zorganizowane:
-Dowództwo WOP w Warszawie
-Brygady tzw.oddziały
-Bataliony
-Strażnice
Batalion WOP w Prudniku podlegał Górnośląskiej Brygadzie WOP w Gliwicach, którego dowódcami byli napewno w latach 50 wcześniej nie wiem pułkownicy Hakman, Stanisławski a następnie generał brygady Bolesław Bonczar.
-Dowództwo WOP w Warszawie
-Brygady tzw.oddziały
-Bataliony
-Strażnice
Batalion WOP w Prudniku podlegał Górnośląskiej Brygadzie WOP w Gliwicach, którego dowódcami byli napewno w latach 50 wcześniej nie wiem pułkownicy Hakman, Stanisławski a następnie generał brygady Bolesław Bonczar.