Witam.
Masz bardzo ciekawe informacje. Mógłbyś zdradzić ich pochodzenie?
Co oznaczają skróty SOUS, UESO? Wychodzi na to, że we Wrocławiu stacjonowały dwa bataliony łączności. Radioliniowy 587 i łączności troposferycznej 843. Przyznam się, że nigdzie się z taką informacją nie spotkałem, wszyscy piszą o jednym batalionie łączności. I co oznacza skrót BARS? Skąd pewność, że obiekty te charakteryzowały się takimi wieżami? Do czego miały służyć? Sprzęt był zamontowany na samochodach i w razie potrzeby rozwijany w dowolnym miejscu.
Co do radzieckich systemów łączności i dowodzenia rozmieszczonych na terenie Polski mogę napisać co wiem:
Były trzy (lub dwie) samodzielne brygady łączności: 3 w Kęszycy, 134 (?) w Rembertowie i N (134?) w Legnicy. Z dwiema ostatnimi mam pewien problem. Można by sądzić, że 134 stacjonowała w Legnicy (jeśli dać wiarę, że jest następczynią 32 spł z czasów wojny). Jednak wątpię, aby tak było. Brygada w Legnicy stacjonowała tu jeszcze w połowie 1991 r. Wątpliwe, żeby przedyslokowano ją do Rembertowa tuż przed wycofaniem wojsk. Zresztą logika nakazuje sądzić, że obiekty w Rembertowie powinny być użytkowane od dawna. Wychodzi zatem, że były 3 brygady.
Co do składu brygad - składały się z samodzielnych batalionów różnego przeznaczenia. O ośrodkach nie słyszałem. Brygada z Kęszycy z 5 samodzielnych batalionów:
- 389 samodzielnego batalionu łączności troposferycznej w Kęszycy;
- 451 samodzielnego batalionu węzłowego w Kęszycy;
- 540 samodzielnego batalionu łączności radioliniowej w Łowiczu;
- 587 samodzielnego batalionu łączności radioliniowej we Wrocławiu;
- 824 samodzielnego batalionu łączności dalekosiężnej w Kęszycy;
Pozdrawiam,
Radek
Północna Grupa Wojsk AR w Polsce
#102Witam !
Skład 3. BŁ w Kęszycy Leśnej mam nieco inaczej odnotowany, tj..
* 389.sbł - bez słowa „troposferycznej”
* 451.sbłw (bez zmian)
* zamiast 540.bł w Łowiczu mam zapisany 510.bł we Wrocławiu
* 824.sbłd (bez zmian)
* 843.sbł troposferycznej we Wrocławiu (którego Ty nie masz)
Nie mam natomiast w składzie 3. BŁ - 587.samodzielnego batalionu łączności radioliniowej we Wrocławiu. Ten batalion mam zapisany jako:
* 587.samodzielny batalion radiotechniczny we Wrocławiu (bezpośredniego podporządkowania)
Z batalionów radiotechnicznych mam jeszcze zapisany:
* 86.samodzielny batalion radiotechniczny (niestety nie znam jego dyslokacji)
Czy znasz może miejsce stacjonowania 1955.samodzielnego batalionu walki radioelektronicznej ?
Co do BŁ w Rembertowie - to też mam z nią problemy.
Spotkałem się aż z trzema numerami tej brygady tj.:
- 20. Samodzielna Brygada Łączności Specjalnej
- 4. SBŁ WPS (nie wiem co oznacza ten skrót WPS ?)
- 134. Samodzielna Brygada Łączności
Pozdrawiam.
K. P.
Skład 3. BŁ w Kęszycy Leśnej mam nieco inaczej odnotowany, tj..
* 389.sbł - bez słowa „troposferycznej”
* 451.sbłw (bez zmian)
* zamiast 540.bł w Łowiczu mam zapisany 510.bł we Wrocławiu
* 824.sbłd (bez zmian)
* 843.sbł troposferycznej we Wrocławiu (którego Ty nie masz)
Nie mam natomiast w składzie 3. BŁ - 587.samodzielnego batalionu łączności radioliniowej we Wrocławiu. Ten batalion mam zapisany jako:
* 587.samodzielny batalion radiotechniczny we Wrocławiu (bezpośredniego podporządkowania)
Z batalionów radiotechnicznych mam jeszcze zapisany:
* 86.samodzielny batalion radiotechniczny (niestety nie znam jego dyslokacji)
Czy znasz może miejsce stacjonowania 1955.samodzielnego batalionu walki radioelektronicznej ?
Co do BŁ w Rembertowie - to też mam z nią problemy.
Spotkałem się aż z trzema numerami tej brygady tj.:
- 20. Samodzielna Brygada Łączności Specjalnej
- 4. SBŁ WPS (nie wiem co oznacza ten skrót WPS ?)
- 134. Samodzielna Brygada Łączności
Pozdrawiam.
K. P.
#103Witam.
Po kolei moje uwagi:
1) We Wrocławiu był tylko jeden batalion ze składu 3 SBŁ z Kęszycy. O 843 batalionie nigdy nie słyszałem.
2) 587 batalion nie był radiotechnicznym, tylko łączności radioliniowej.
3) O 510 batalionie nigdzie nie słyszałem, może to zwykła literówka zamiast 540 masz odnotowane 510. Znam dwie inne jednostki o numerze 510: samodzielny szkolny pułk czołgów ze Strachowa i 510 samodzielny batalion zabezpieczenia lotniskowo-technicznego z Żagania.
4) Z batalionów radiotechnicznych znam dwa: 86 w Białogardzie i 96 w Strzegomiu, a wcześniej w Jaworze. 96 był batalionem OP, zabezpieczał 325 samodzielny przeciwlotniczy pułk rakietowy z Legnicy.
5) Co do batalionów WRE. A ile ich w ogóle było? Wg mnie dwa. 1955 mam w Białogardzie, drugi był początkowo w Legnicy, a następnie w Świdnicy (przedyslokowany razem z Dowództwem PGW).
Uwaga ogólniejsza. Samodzielne Brygady Łączności zostały utworzone w 1975 r. na bazie samodzielnych pułków łączności.
Pozdrawiam,
Radek
Po kolei moje uwagi:
1) We Wrocławiu był tylko jeden batalion ze składu 3 SBŁ z Kęszycy. O 843 batalionie nigdy nie słyszałem.
2) 587 batalion nie był radiotechnicznym, tylko łączności radioliniowej.
3) O 510 batalionie nigdzie nie słyszałem, może to zwykła literówka zamiast 540 masz odnotowane 510. Znam dwie inne jednostki o numerze 510: samodzielny szkolny pułk czołgów ze Strachowa i 510 samodzielny batalion zabezpieczenia lotniskowo-technicznego z Żagania.
4) Z batalionów radiotechnicznych znam dwa: 86 w Białogardzie i 96 w Strzegomiu, a wcześniej w Jaworze. 96 był batalionem OP, zabezpieczał 325 samodzielny przeciwlotniczy pułk rakietowy z Legnicy.
5) Co do batalionów WRE. A ile ich w ogóle było? Wg mnie dwa. 1955 mam w Białogardzie, drugi był początkowo w Legnicy, a następnie w Świdnicy (przedyslokowany razem z Dowództwem PGW).
Uwaga ogólniejsza. Samodzielne Brygady Łączności zostały utworzone w 1975 r. na bazie samodzielnych pułków łączności.
Pozdrawiam,
Radek
#104Witam
Drobna WAŻNA techniczna uwaga. W przypadku korzystania z publikacji w formie elektronicznej dochodzi do przekłamań w dwóch zasadniczych przypadkach (wiem z doświadczenia):
1 - literówki przy przepisywaniu (wtedy często błędna litera/cyfra jest literą "sąsiednią" na klawiaturze) --> i to w przypadku liter łatwo zauważyć a w przypadku cyfr niestety nie.
2 - literówki powstałe w przypadku gdy publikację drukowaną zamienia się na cyfrową metodą skanowania tekstu i obróbki programami typu OCR (wtedy błędna litera/cyfra jest graficznie zbliżona do poprawnej np. "in" oraz "m") -->to w przypadku liter łatwo zauważyć a w przypadku cyfr niestety nie, ale błędna cyfra mogła być podobna np. 1 i 4, 6 i 8, 8 i 9, 3 i 8.
Ten drugi typ błędu występuje w publikacji Sowiecka Armia w Gody Chołodnoj Wojny, którą forumowicze często się posiłkują. i dlatego różnice między numerem 510 i 540 mogą z tego wynikać.
Jeżeli w trakcie czytania takich interentowych materiałów widać że z tekście litery są mylone w ten drugi sposób to w cyfrach też tak będzie, bo taka jest uroda oprogramowania typu OCR (korzystam z niego sporadycznie i zawsze dokładnie sprawdzam co wyszło.
Drobna WAŻNA techniczna uwaga. W przypadku korzystania z publikacji w formie elektronicznej dochodzi do przekłamań w dwóch zasadniczych przypadkach (wiem z doświadczenia):
1 - literówki przy przepisywaniu (wtedy często błędna litera/cyfra jest literą "sąsiednią" na klawiaturze) --> i to w przypadku liter łatwo zauważyć a w przypadku cyfr niestety nie.
2 - literówki powstałe w przypadku gdy publikację drukowaną zamienia się na cyfrową metodą skanowania tekstu i obróbki programami typu OCR (wtedy błędna litera/cyfra jest graficznie zbliżona do poprawnej np. "in" oraz "m") -->to w przypadku liter łatwo zauważyć a w przypadku cyfr niestety nie, ale błędna cyfra mogła być podobna np. 1 i 4, 6 i 8, 8 i 9, 3 i 8.
Ten drugi typ błędu występuje w publikacji Sowiecka Armia w Gody Chołodnoj Wojny, którą forumowicze często się posiłkują. i dlatego różnice między numerem 510 i 540 mogą z tego wynikać.
Jeżeli w trakcie czytania takich interentowych materiałów widać że z tekście litery są mylone w ten drugi sposób to w cyfrach też tak będzie, bo taka jest uroda oprogramowania typu OCR (korzystam z niego sporadycznie i zawsze dokładnie sprawdzam co wyszło.
#105Witam !
Dzięki za szybką odpowiedź.
Masz rację, że 587.batalion był łączności radioliniowej.
Zasugerowałem się wykazem ppłk dr Pavela Minaříka ze strony:
http://www.modely.cz/airshow/armysgv.htm
Chociaż z drugiej strony wyposażenie tego batalionu podane na brinksterze tj. 3 Р-145 БМ
- jakoś nie bardzo mi pasuje. Raczej powinny być to radiolinie operacyjne lub operacyjno - taktyczne R - 400 i wyższe.
Nie sądzę jednak by batalion ten wchodził w skład 3. BŁ.
Do 843.batalionu - nic wiecej nie mogę dodać. Tak mam zapisane.
Co do 510 / 540 – to rzeczywiście może być tak jak piszesz i o czym wspomina też Krzysztof
- czyli po prostu literówka.
Zastanawia mnie tylko dlaczego mam zapisane m.p. Wrocław, a nie Łowicz.
Zresztą tych problemów do rozwiązania jest znacznie więcej. Mnie np. nurtuje pytanie dlaczego jednostka łączności w m. Lubin ma numer SOUS 0061 (inne jednostki tego typu miały numery zaczynające się na 002 np. Bukowiec - SOUS 0025). Czy WŁR, o których pisałem poprzednio wchodziły w skład batalionu łączności troposferycznej 15. BRK z Sieradza, którego dowódcą był ppłk Jerzy s. Dereń ?.
A tak w ogóle to muszę w tym temacie zaprowadzić porządek.
Pytam się o sprawy, które już były poruszane na tym forum (np. o dyslokację 86.brt).
No i mam dużo sprzecznych informacji, np.:
* 114. Gwardyjska Brygada Rakiet (114. GvRB) - Borne - Sulinowo (?)
(inne źródła - Legnica)
Czy możesz rozszyfrować skrót: 652. OMCB - Kęszyca Leśna
A tak przy okazji to z wielkim szacunkiem podchodzę do Twojego zaangażowania się w prace na forum www.avia.ru.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.
#106Witam.
Za dobre słowo wielkie dzięki. Ze swej strony Tobie również pragnę wyrazić moje wielkie uznanie za Twą ogromną pracę związaną z badaniem przemian organizacyjnych w Wojsku Polskim. Gdybym ja dysponował takimi źródłami... Ech...
))
Historia PGW jest fascynująca, a każdy nowy ślad, czy informacja uzyskana po mozolnych poszukiwaniach daje podwójną satysfakcję. Od jakiegoś czasu zgłębiam temat PGW całościowo na stronie www.sgv.pl, gdzie moderuję temat forum "Garnizony i jednostki wojskowe Północnej Grupy Wojsk w latach 1945-1993", wszystkich zapraszam do odwiedzin. Może będziecie mogli coś dodać, podzielić się przemyśleniami i wnioskami z analizy materiału nie koniecznie na stronie, ale także w prywatnej korespondencji kierowanej do mnie.
Co do 587 batalionu. Na podstawie zdobytej dotychczas wiedzy, mogę powiedzieć, że we Wrocławiu stacjonowały następujące jednostki i instytucje:
- 164 samodzielny batalion ochrony chemicznej (nie wiem komu podlegał, możliwe, że dowódcy 20 Zwienigorodzkiej odznaczonej orderem Czerwonego Sztandaru Dywizji Czołgów przez szefa służby chemicznej dywizji)
- 587 samodzielny batalion łączności radioliniowej (wg mnie podległy dowódcy 3 Samodzielnej Warszawskiej odznaczonej orderem Aleksandra Newskiego N-tego stopnia Brygady Łączności Naczelnego Dowództwa) - obie w/w jednostki stacjonowały obok siebie w twierdzy nad Odrą - ul. generała Iwana Połbina, dziś prawdopodobnie nazywa się inaczej)
- N-ty samodzielny batalion samochodowy;
- N-te warsztaty naprawy samochodów;
- N-ty skład sprzętu artyleryjskiego;
- N-ty szpital wojskowy;
- N-ty posterunek inspekcyjny służby komunikacji wojskowej
- skład MPS (raczej na 100% nie samodzielny)
- Szkoła Średnia Nr 18 PGW
O dwóch batalionach łączności nie słyszałem. Jeżeli przyjmiemy moją wersję, że był jeden - to był nim na 100% 587 batalion i wchodził w skład 3 SBŁ ND. Co do sprzętu. Sądzę, że na brinksterze podano jedynie wozy dowodzenia, a sprzęt zasadniczy (poza jednostami wchodzącymi w skład związków - czołgi, BWP, TO, artyleria) nie był podawany (np. w przypadku jednostek rakietowych pisano jedynie "oprócz wyrzutni" i wymieniano jedynie sprzęt dowodzenia).
Dużą rolę w analizie informacji mają numery jednostek wojskowych - poczt polowych. Jeśli chodzi o jednostki z wojennym rodowodem - to można je wyszukać na www. soldat. ru (nie zawsze uległy zmianie po wojnie). Niestety nie zawsze się to udaje. Mam problemy z wyszukiwaniem jednostek gwardyjskich. Poprzednika 3 SBŁ ND z Kęszyczy można poszukać wpisując (w jakiej formie???) nazwę 11 samodzielny pułk łączności (pełna nazwa 11 samodzielny Warszawski odznaczony orderem Aleksandra Newskiego N-tego stopnia pułk łączności rządowej NKWD ZSRR). Tak na przykład skojarzyłem N-ty samodzielny pułk łączności (do 1975 r. ) w Legnicy z Samodzielną Brygadą Łączności (od 1975 r. ) z Legnicy - nr JW P. P. 63536. W czasie wojny numer ten nosił 32 samodzielny pułk łączności, a zatem (jeśli dać wiarę informacji zawartej w dziele "Sowietskaja Armija w gody "chołodnoj wojny" 1946-1991" - jest to 134 SBŁ ND. A zatem w Rembertowie była również SBŁ, ale z innym numerem. Itp. itd. Numer 540 batalionu (JW P.P. 25575) z Łowicza wiedzie nas do 1019 samodzielnego liniowego batalionu łączności z okresu Wielkiej Wojny Narodowej ZSRR. Nie jestem w stanie jednak podać, czy ma z nim rzeczywiście jakiś związek.
Numery i nazwy o które Cię pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi (SOUS, UESO), wg mnie na 100% nie są nazwami organizacyjnymi (jak np. 587 batalion), a jedynie umownymi nazwami w systemie oznaczeń kierunków i sieci łączności. Co do polskiej części systemu łączności troposferycznej, nie umiem się wypowiedzieć.
114 Gwardyjska Orszańska odznaczona orderami Kutuzowa N-tego stopnia i Bogdana Chmielnickiego N-tego stopnia Brygada Rakietowa, JW P.P. 42690 i uzbrojona w zestawy rakiet operacyjno-taktycznych 9K72 "Elbrus", stacjonowała bez wątpienia w Bornem Sulinowie.
Co do 652. OMCB, sam jestem ciekaw. Przypuszczam, że to samodzielny zmotoryzowany pluton strzelecki służący do ochrony dowództwa 3 SBŁ ND. Drugi wariant - samodzielny pluton medyczno-sanitarny.
Pozdrawiam,
Radek
Za dobre słowo wielkie dzięki. Ze swej strony Tobie również pragnę wyrazić moje wielkie uznanie za Twą ogromną pracę związaną z badaniem przemian organizacyjnych w Wojsku Polskim. Gdybym ja dysponował takimi źródłami... Ech...
Historia PGW jest fascynująca, a każdy nowy ślad, czy informacja uzyskana po mozolnych poszukiwaniach daje podwójną satysfakcję. Od jakiegoś czasu zgłębiam temat PGW całościowo na stronie www.sgv.pl, gdzie moderuję temat forum "Garnizony i jednostki wojskowe Północnej Grupy Wojsk w latach 1945-1993", wszystkich zapraszam do odwiedzin. Może będziecie mogli coś dodać, podzielić się przemyśleniami i wnioskami z analizy materiału nie koniecznie na stronie, ale także w prywatnej korespondencji kierowanej do mnie.
Co do 587 batalionu. Na podstawie zdobytej dotychczas wiedzy, mogę powiedzieć, że we Wrocławiu stacjonowały następujące jednostki i instytucje:
- 164 samodzielny batalion ochrony chemicznej (nie wiem komu podlegał, możliwe, że dowódcy 20 Zwienigorodzkiej odznaczonej orderem Czerwonego Sztandaru Dywizji Czołgów przez szefa służby chemicznej dywizji)
- 587 samodzielny batalion łączności radioliniowej (wg mnie podległy dowódcy 3 Samodzielnej Warszawskiej odznaczonej orderem Aleksandra Newskiego N-tego stopnia Brygady Łączności Naczelnego Dowództwa) - obie w/w jednostki stacjonowały obok siebie w twierdzy nad Odrą - ul. generała Iwana Połbina, dziś prawdopodobnie nazywa się inaczej)
- N-ty samodzielny batalion samochodowy;
- N-te warsztaty naprawy samochodów;
- N-ty skład sprzętu artyleryjskiego;
- N-ty szpital wojskowy;
- N-ty posterunek inspekcyjny służby komunikacji wojskowej
- skład MPS (raczej na 100% nie samodzielny)
- Szkoła Średnia Nr 18 PGW
O dwóch batalionach łączności nie słyszałem. Jeżeli przyjmiemy moją wersję, że był jeden - to był nim na 100% 587 batalion i wchodził w skład 3 SBŁ ND. Co do sprzętu. Sądzę, że na brinksterze podano jedynie wozy dowodzenia, a sprzęt zasadniczy (poza jednostami wchodzącymi w skład związków - czołgi, BWP, TO, artyleria) nie był podawany (np. w przypadku jednostek rakietowych pisano jedynie "oprócz wyrzutni" i wymieniano jedynie sprzęt dowodzenia).
Dużą rolę w analizie informacji mają numery jednostek wojskowych - poczt polowych. Jeśli chodzi o jednostki z wojennym rodowodem - to można je wyszukać na www. soldat. ru (nie zawsze uległy zmianie po wojnie). Niestety nie zawsze się to udaje. Mam problemy z wyszukiwaniem jednostek gwardyjskich. Poprzednika 3 SBŁ ND z Kęszyczy można poszukać wpisując (w jakiej formie???) nazwę 11 samodzielny pułk łączności (pełna nazwa 11 samodzielny Warszawski odznaczony orderem Aleksandra Newskiego N-tego stopnia pułk łączności rządowej NKWD ZSRR). Tak na przykład skojarzyłem N-ty samodzielny pułk łączności (do 1975 r. ) w Legnicy z Samodzielną Brygadą Łączności (od 1975 r. ) z Legnicy - nr JW P. P. 63536. W czasie wojny numer ten nosił 32 samodzielny pułk łączności, a zatem (jeśli dać wiarę informacji zawartej w dziele "Sowietskaja Armija w gody "chołodnoj wojny" 1946-1991" - jest to 134 SBŁ ND. A zatem w Rembertowie była również SBŁ, ale z innym numerem. Itp. itd. Numer 540 batalionu (JW P.P. 25575) z Łowicza wiedzie nas do 1019 samodzielnego liniowego batalionu łączności z okresu Wielkiej Wojny Narodowej ZSRR. Nie jestem w stanie jednak podać, czy ma z nim rzeczywiście jakiś związek.
Numery i nazwy o które Cię pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi (SOUS, UESO), wg mnie na 100% nie są nazwami organizacyjnymi (jak np. 587 batalion), a jedynie umownymi nazwami w systemie oznaczeń kierunków i sieci łączności. Co do polskiej części systemu łączności troposferycznej, nie umiem się wypowiedzieć.
114 Gwardyjska Orszańska odznaczona orderami Kutuzowa N-tego stopnia i Bogdana Chmielnickiego N-tego stopnia Brygada Rakietowa, JW P.P. 42690 i uzbrojona w zestawy rakiet operacyjno-taktycznych 9K72 "Elbrus", stacjonowała bez wątpienia w Bornem Sulinowie.
Co do 652. OMCB, sam jestem ciekaw. Przypuszczam, że to samodzielny zmotoryzowany pluton strzelecki służący do ochrony dowództwa 3 SBŁ ND. Drugi wariant - samodzielny pluton medyczno-sanitarny.
Pozdrawiam,
Radek
#107Pawle,
dostałem tę mapkę, wielkie dzięki! Niestety nieco się zawiodłem (to nie wyrzut pod Twoim adresem):-)) Nie dość, że niechlujnie wyrysowana, to jeszcze pełno "byków". Dobre i tyle - można zapoznać się z "wiedzą" naszego potencjalnego przeciwnika w odniesieniu do systemu OPK w końcu lat 1970.
Ale po kolei.
1) W strefach odpowiedzialności brygad nadmorskich (26 i 4) znajduje się łącznie 19 do (wliczając Glicko, Dobrą Szczecińską, Czarnówek, Żelewo n. Miedwiem i po odjęciu Kołobrzegu). A było 24. Wynika, że pozostałe dywizjony w rejonie Szczecina były radzieckie (w Świnoujściu nie było nic radzieckiego, z tego co wiem) - po odjęciu w/w 4 polskich zostaje 7. Interesujące, gdzie były...
) Mógł być tylko jeden - w Chojnie.
2) W dywizji warszawskiej na mapce jest 9 do, a w rzeczywistości było 12 do.
3) W pułku poznańskim na mapce są 3 do, a w rzeczywistości były 4 do.
4) W dywizji bytomskiej na mapce jest 8 do, a w rzeczywistości było 12 do.
5) Czyli reszta na Dolnym Śląsku - radziecka - łącznie 10 do. Policzmy (Brzeg, Krzywa, Szprotawa, Żagań, ew. Legnica - i tak daje 5).
Reasumując, na mapce pokazano 56 do, a w rzeczywistości były 52 do polskie i co najmniej 4 radzieckie (co do Chojny, Kołobrzegu i Legnicy nie mam pewności; w Kluczewie nie było). I to by się zgadzało. Myślę, jednak, że zważywszy na dość swobodne rozmieszczenie poszczególnych "kropek", zgodność w rachunku jest czysto przypadkowa:-))
Pozdrawiam,
Radek
dostałem tę mapkę, wielkie dzięki! Niestety nieco się zawiodłem (to nie wyrzut pod Twoim adresem):-)) Nie dość, że niechlujnie wyrysowana, to jeszcze pełno "byków". Dobre i tyle - można zapoznać się z "wiedzą" naszego potencjalnego przeciwnika w odniesieniu do systemu OPK w końcu lat 1970.
Ale po kolei.
1) W strefach odpowiedzialności brygad nadmorskich (26 i 4) znajduje się łącznie 19 do (wliczając Glicko, Dobrą Szczecińską, Czarnówek, Żelewo n. Miedwiem i po odjęciu Kołobrzegu). A było 24. Wynika, że pozostałe dywizjony w rejonie Szczecina były radzieckie (w Świnoujściu nie było nic radzieckiego, z tego co wiem) - po odjęciu w/w 4 polskich zostaje 7. Interesujące, gdzie były...
2) W dywizji warszawskiej na mapce jest 9 do, a w rzeczywistości było 12 do.
3) W pułku poznańskim na mapce są 3 do, a w rzeczywistości były 4 do.
4) W dywizji bytomskiej na mapce jest 8 do, a w rzeczywistości było 12 do.
5) Czyli reszta na Dolnym Śląsku - radziecka - łącznie 10 do. Policzmy (Brzeg, Krzywa, Szprotawa, Żagań, ew. Legnica - i tak daje 5).
Reasumując, na mapce pokazano 56 do, a w rzeczywistości były 52 do polskie i co najmniej 4 radzieckie (co do Chojny, Kołobrzegu i Legnicy nie mam pewności; w Kluczewie nie było). I to by się zgadzało. Myślę, jednak, że zważywszy na dość swobodne rozmieszczenie poszczególnych "kropek", zgodność w rachunku jest czysto przypadkowa:-))
Pozdrawiam,
Radek
#108Cześć!
Jedyny pułk łączności z numerem 11, jaki znalazłem to
Справочник войсковых частей - полевых почт РККА в 1943-1945 годах.
Войсковая часть полевая почта № 27861
Название: 11 ПОЛК СВЯЗИ"ОСНАЗ"
Pozdrawiam
Grzegorz
Jedyny pułk łączności z numerem 11, jaki znalazłem to
Справочник войсковых частей - полевых почт РККА в 1943-1945 годах.
Войсковая часть полевая почта № 27861
Название: 11 ПОЛК СВЯЗИ"ОСНАЗ"
Pozdrawiam
Grzegorz
#109Grzegorz, wielkie dzięki!
O tę jednostkę chodziło. Pytanie - czy numer przetrwał do czasów 3 Brygady...
Pozdrawiam,
Radek
O tę jednostkę chodziło. Pytanie - czy numer przetrwał do czasów 3 Brygady...
Pozdrawiam,
Radek
#110Cześć !
Po południu przejrzałem Twoją stronę www.sgv.pl.
Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobała chociaż z braku czasu nie bardzo mogłem skonfrontować dane zamieszczone przez Ciebie z moimi. Na razie sprawdziłem tylko 6. i 20. Dywizję (chociaż dość pobieżnie) i mogę podać tylko kilka brakujących w Twoich zestawieniach numerów в/ч п.п.:
* 1052. Pułk Artylerii Samobieżnej (1052. AP) - в/ч п.п. 83612 Świętoszów
* 206. Samodzielny Batalion Saperów - в/ч п.п. 33854 (?) Świętoszów
* 219. Samodzielny Batalion Medyczny - в/ч п.п. 92678 Świętoszów
* 80. Pułk Czołgów (80. TP) - в/ч п.п. 73858 Borne - Sulinowo
* 101. Samodzielny Batalion Saperów - в/ч п.п. 15258 Szczecin
* 87. Samodzielny Batalion Medyczny - в/ч п.п. 53429 (?) Borne - Sulinowo
Pozdrawiam.
K. P.
Po południu przejrzałem Twoją stronę www.sgv.pl.
Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobała chociaż z braku czasu nie bardzo mogłem skonfrontować dane zamieszczone przez Ciebie z moimi. Na razie sprawdziłem tylko 6. i 20. Dywizję (chociaż dość pobieżnie) i mogę podać tylko kilka brakujących w Twoich zestawieniach numerów в/ч п.п.:
* 1052. Pułk Artylerii Samobieżnej (1052. AP) - в/ч п.п. 83612 Świętoszów
* 206. Samodzielny Batalion Saperów - в/ч п.п. 33854 (?) Świętoszów
* 219. Samodzielny Batalion Medyczny - в/ч п.п. 92678 Świętoszów
* 80. Pułk Czołgów (80. TP) - в/ч п.п. 73858 Borne - Sulinowo
* 101. Samodzielny Batalion Saperów - в/ч п.п. 15258 Szczecin
* 87. Samodzielny Batalion Medyczny - в/ч п.п. 53429 (?) Borne - Sulinowo
Pozdrawiam.
K. P.