Witaj, Krzysztof!
Wielkie dzięki za informację! Moje uwagi:
1) Numer в/ч п.п. 83612 dla 1052 pułku artylerii samobieżnej wg mnie masz zły. Ja mam 12255, w czasie WWN był to 291 pułk moździerzy - poprzednik 1052 pułku.
2) 87 samodzielny batalion medyczny (a propos, wiesz może od kiedy bataliony te zaczęto nazywać medycznymi, zamiast medyczno-sanitarnymi?) wg
www.soldat.ru wchodził w skład 140 DS, w skład 90 DS Gw. wchodził 97 batalion. Mam teraz zgryz - czy to czasem nie jedna z tych sławnych literówek - może faktycznie zamiast 87 powinno być 97? Postaram się ustalić, mam kontakt z wojskowymi, którzy powinni to wiedzieć...
3) Numer 206 sbsap masz dobry - możesz śmiało usunąć znak zapytania. Dodam jedynie uwagę, że batalion stacjonował początkowo w samej Szprotawie (mieście), był tu jeszcze w maju 1987 r. Reszta numerów się zgadza.
Dzięki za numery pułków osłony lotnisk.
Mam kilka pytań. Czy ktoś zna numery poczt polowych z czasów WWN następujących jednostek lotniczych:
140 pułk lotnictwa myśliwskiego Gwardii
163 pułk lotnictwa myśliwskiego Gwardii
845 pułk lotnictwa myśliwskiego
41 pułk lotnictwa myśliwskiego
162 pułk lotnictwa myśliwskiego
57 pułk lotnictwa myśliwskiego Gwardii
101 pułk lotnictwa myśliwskiego Gwardii
84 pułk lotnictwa myśliwskiego
260 Dywizja Lotnictwa Szturmowego
839 pułk lotnictwa szturmowego
5 Korpus Lotnictwa Bombowego
408 pułk lotnictwa bombowego
124 pułk lotnictwa bombowego Gwardii
46 nocny pułk lotnictwa bombowego Gwardii
47 samodzielny pułk lotnictwa rozpoznawczego Gwardii
204 (samodzielny) pułk lotnictwa korygująco-rozpoznawczego
209 (samodzielny) pułk lotnictwa korygująco-rozpoznawczego
213 samodzielny pułk lotnictwa sanitarnego
69 (samodzielny) pułk lotnictwa cywilnego (GWF)
184 (samodzielny) pułk lotnictwa łącznikowego
Sądzę, że w przypadku jednostek Gwardii trzeba również wziąć pod uwagę nazwę zanim otrzymały ten zaszczytny tytuł, jak np. w przypadku 164 splr gw. (366 splr)