Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Witam
Jadąc z Unieścia do Łaz to w Unieściu są koszary po prawej stronie (i przed mostem) a stanowiska bojowe po lewej stronie (juz ok kilometr za mostem)

Witam!

Kilka informacji o jednostkach OPK dyslokowanych w okolicy Unieścia.

67. dywizjon ogniowy (JW 4711) sformowano w październiku 1973, a rozwiązano w końcu września 1995 r.
Jednostka wyposażona była w zestaw przeciwlotniczy Newa.
Dywizjonem dowodzili:
kpt. Jerzy Czeczotka październik 1973-sierpień 1977
ppłk Zdzisław Biernacki sierpień 1977-styczeń 1979
mjr Jan Gołębiowski styczeń 1979-sierpień 1980
mjr Wiesław Warylewski sierpień 1980-styczeń 1983
mjr Andrzej Zych styczeń 1983-wrzesień 1995

67. do (dr) trzykrotnie odbył strzelania bojowe na poligonie w byłym ZSRR:
-w 1975 z oceną 4.71
-w 1978 z oceną 4.85
-w 1983 z oceną 4.70

231. kompania radiotechniczna podległa 23. batalionowi rtech z Głobina k/Słupska została utworzona w roku 1974, zaś zlikwidowana z końcem 1995.
Obiekt techniczny kompanii graniczył z lewym skrzydłem ugrupowania 67 dywizjonu. Na jego terenie funkcjonował nadto pluton ze składu kompanii rozpoznania z Mrzeżyna podporządkowanej 14. batalionowi rozpoznania radioelektronicznego ze Słupska

Pozdrawiam
WW

Czy ktos sie nie orientuje dlaczego dywizja OPK z Gryfic nie posiadała żadnych dywizjonów technicznych?
O ile dobrze pamiętam, to Gdyńska posiadała przynajmniej jeden, Warszawska i Śląska po dwa a nawet pułk z Poznania jeden dt.
Druga sprawa, która mnie bardzo interesuje to lokacja i typy radzieckich jednostek OPK na terenie Polski. Posiadam mapkę na której jast zaznaczonych ok. 12 dywizjonów w miejscu, gdzie nie stacjonowaly dywizjony polskie, głównie ok. Legnicy i Pomorza Zachodniego. czy ktoś ma jakieś dane?
Paweł

Witaj Pawle.

Mógłbyś wysłać mnie tę mapkę? Z moich danych wynika, że dywizjony PWO stacjonowały na lotniskach i stanowiły osłonę - coś jak nasze baterie przeciwlotnicze. Dywizjony były na 100% w Szprotawie, Żaganiu, Krzywej, Brzegu, w Kluczewie nie było (był dywizjon techniczny). Nie wiem jak było w Chojnie i Kołobrzegu. W Legnicy stacjonowało dówdztwo 325 (samodzielnego?) przeciwlotniczego pułku rakietowego OP (ozrp PWO), któremu to wszystko podlegało. Być może w Kluczewie też był taki pułk. Uzbrojenie - S-125 "Newa".

Pozdrawiam,
Radek

Witam,
26. Brygada Artylerii OPK z Gryfic nie posiadała wydzielonego dywizjonu technicznego, ponieważ w skład poszczególnych dywizjonów ogniowych organicznie włączono baterie (d. ogniowe ze zestawem "Wołchow") lub plutony (do "Newa") techniczne. Z oczywistych powodów było to lepsze rozwiązanie.
Zdaje się, że już kiedyś o tym pisaliśmy, ale w bogactwie postów dotyczących OPK ta informacja mogła się "zagubić".

Pozdrawiam
W. W.

Witaj Radku,

Odnośnie jeszcze tej "mapki" z dywizjonami SA-2/SA-3: ja to traktuję, że nie ma wszystkich polskich do, ponieważ, ktoś kto ją zrobił, nie miał informacji o nich jeszcze, najprawdopodobniej używał starych danych. Newy zostały dodane w późniejszym czasie. Czy tak, czy inaczej w okolice płd-zach Polski jest zaznaczonych 10 do. na Pomorzu jest ich 26, nie wierzę że 24 z nich to polskie. Mapa jest bardzo kiepska, lub zniekształcona, ale patrzac na nią można wywnioskować, że cztery z do są zlokalizowane w okolicy Białogardu, Szczecinka i Bornego-Sulinowa. Tam nie bylo polskich dywizjonów. Śmiało można powiedzieć że przynajmniej 14 z nich to radzieckie. Jak dotąd koledzy wymieniali Szprotawe, Żagań, Krzywą, Brzeg może Legnica? Nadal zostaje wiele z nich nie zlokalizowanych. Wiele razy wypowiadano się na forum że rosjanie ochraniali swoje lotniska Newami. Czym ochraniano inne rejony, np: w okolicy Białogardu i Bornego? W wydawnictwach zachodnich podawano, że rosjanie "przypisywali" jeden pułk SA-2 (bodajże 3 do każdy) na każdą, ze swoich armii wojsk lądowych w Europie Wschodniej.
Mam nadzieję, że kiedyś będziemy w stanie to wyjaśnić tak jak lokalizację polskich do. Skoro jestem przy temacie: gdzie jeszcze w Polsce planowano zainstalować Wegi? Czy ktoś może posiada jakieś artykuły na ten temat?
Paweł

Cześć Paweł!

Przyznam się szczerze, że nie słyszałem o osłonie garnizonów wojsk lądowych przez dywizjony rakietowe... Oni mieli swoją artylerię przeciwlotniczą... Dlatego nie wiem, co o tym myśleć. Szczerze powątpiewam. Ostatnio otrzymałem wiadomość dot. 140 przeciwlotniczej brygady rakietowej w Trzebieniu. Sformowana w 1973 r. na bazie N-tego przeciwlotniczego pułku rakietowego z Legnicy (3 niesamodzielne do S-75M "Wołchow"). Po utworzeniu brygady dywizjony stały się samodzielnymi (miały swoje numery tajne i JW) i zostały przezbrojone w zestaw 2K11 "Krug". Jeden z dywizjonów stacjonował w Legnicy, jeden w Trzebeniu, a trzeci póki co nie wiem gdzie. Co ciekawe każdy z dywizjonów dodatkowo osłaniały jednostki przeciwlotniczej artylerii lufowej (na 100% tak było w Trzebieniu).

Pozdrawiam,
Radek

Cześć!
Z tymi dywizjonami S-75 jest trochę inaczej. Do czasu wprowadzenia do uzbrojenia systemu 2K11 „Krug” w wojskach lądowych stosowano system S-75. Zgodnie z przyjętymi w UW etatami na szczeblu frontu występował pułk rakiet dalekiego zasięgu. Nie były to jednostki podległe OPK.
Pozdrawiam
Witek

Cześć!

Witek, czyli były to proste "Dwiny"? Grupa wojsk, jako zagraniczny odpowiednik okręgu wojskowego mogła tworzyć w zależności od liczebności front lub armię. W przypadku PGW skłaniałbym się ku temu drugiemu. Oczywiście, jednostki te nie podlegały OPK.

Pozdrawiam,
Radek