Bataliony czołgów i piechoty (zmechanizowane) w WP

Cześć !

Rozkazem MON Nr 012/Org. z dnia 28.02.1950r. nakazano Dowódcom OW-II i OW-IV w terminie do dnia 01.05.1950r. sformować:
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej 1. KPanc. - JW 2718 Giżycko
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej 2. KPanc. - JW 2775 Żagań

Jednakże już Rozkazem MON Nr 033/Org. z dnia 20.04.1950r. przeformowano obydwa bataliony na nowe etaty:
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej
(etat 5/62 - 299 żołnierzy)
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej
(etat 5/62 - 299 żołnierzy)

Pod koniec 1950r. bataliony te stacjonowały następujaco (CAW. IV.501.1/A-394):
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej - JW 2718 Braniewo
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej -JW 2775 Żary, ul. Żagańska 89

Nie wiem kiedy dokonano zmiany dyslokacji w/w batalionów z Giżycka do Braniewa i z Żagania do Żar.
W tym pierwszym przypadku zapewne chodziło o przybliżenie jednostki w pobliże stacjonowania sztabu 1. KPanc (tj. Gdańska).

W Rozkazach MON Nr 0044/Org. i Nr 0045/Org. z dnia 17.05.1951r. - nie spotkałem informacji o wykorzystaniu tych batalionów do formowania zarówno 11.spcz jak i 22.spcz.
Tylko przy 29. Samodzielnym Szkolnym Batalionie Artylerii Pancernej - jest adnotacja o tym, że formuje się on na bazie 1. Samodzielnego Batalionu Artylerii Pancernej.
Pozdrawiam.
K. P.

Witam !

Dzięki za odpowiedź !

Informacje o wykorzystaniu obu batalionów do formowania 11. SPCz i 22. SPCz zaczerpnąłem z odpowiednio:

1. Z. Moszumański "Jednostki WL na Warmii i Mazurach w l.1945-1960" w "Z dziejów WP na..." str.20
Autor powołuje się na Rozkaz MON nr 0043/org z 17.05.1951 (przypis nr 67)

2. J. Kajetanowicz "PWL w latach..." str.153 przypis nr 75

Natomiast P.Piotrowski w "SOW..." podaje, że 2.batalion (a raczej jego dowództwo) stało się bazą dla formowania 15.Szkolnego PCz w Opolu

Pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek

Roland Waszkowiak napisał:

batalion fizylierów BPanc:
2x kfiz;
kdes;
bappanc;
km;
krusz;
plsanit;
plzaop;
czy znane sa stany i struktury pododdziałów tego batalionu? czy taki skład był również w 1. Brygadzie Pancernej w okresie gdy miała ona strukturę pułkową?
czy znane są typy srodków transportowych tych pododdziałów?

11 pcz w Giżycku tworzyła grupa organizacyjna wydzielona z 2 pcz z Opola pod dowództwem kpt. Kowalewskiego. Po kilku tygodniach od rozpozęcia działań grupy organizacyjnej stanowisko dowódcy pułku objął mjr Cegłowski, który według relacji byłych żołnierzy pułku był szefem sztabu 2 pcz.

Witam
To mój pierwszy post na PFW, niestety ustawienia pozwalają zobaczyć jedynie początek danego wątku, stąd być może moja odpowiedz coś powieli, ale nie chcąc tworzyć „zasług” poprzez pisanie o sprawach, o których nie mam pojęcia, mam innego wyjścia.
Nie za bardzo wiem, do czego kolega chciał się odnieść… Pułk to pułk, choć też pułk pułkowi nierówny. Nie wchodząc już w porównania piechoty i czołgów, tylko na tym ostatnim przykładzie: jest tyle różnych wariantów począwszy od liczebności plutonu, przez ilość plutonów w kompanii, kompanii w batalionie i tychże w pułku, nie mówiąc już o np. istnieniu szczebla batalionu, że pułk może sobie liczyć od 20 do 90 wozów bojowych i tylko od przyjętych etatów wynika, że nie będzie ona nazwana batalionem.
Co do naszych pułków czołgów i artylerii pancernej jest jeszcze jedna okoliczność – one ewoluowały od pułków artylerii pancernej, w pewnym momencie stały się batalionami (cziap) i w końcu pułkami czołgów. I jestem przekonany, że od samego początku taki los dla nich przewidziano, a ze względów sprzętowych (posiadania jednego i braku drugiego) pojawiły się takie hybrydy.