7 Łużycka Dywizja Desantowa

7. Łużycka Dywizja Desantowa

Z zainteresowaniem przeczytałem, po wcześniejszym odkryciu tego forum, informacje o 7 ŁDD. Zaciekawił mnie ten temat ponieważ brat mój odbywał w latach 11.1964 – 10.1966 zasadniczą służbę w kompanii rozpoznania w Lęborku. Kompania w tym czasie miała numer JW3596”R”. Pytałem brata o obecność czołgów średnich w jednostce. Potwierdził ich obecność, konkretnie T-54 w bezpośrednim sąsiedztwie ich jednostki, czyli w Lęborku. W tym czasie czyli na przełomie 1964-1965 kompania rozpoznania była przezbrajana na węgierskie transportery opancerzone „FUG”. Początkowo kompania wyposażona była w „BRDM”. Szkolenie kierowców-mechaników odbywało się w grudniu 1964 r. a następnie od stycznia do kwietnia 1965 r. w szkole specjalistów w Chełmnie Pomorskim w JW1955. Żołnierze kompanii rozpoznania oprócz ćwiczeń z zakresu desantowania z okrętów desantowych na plaże szkolili się w desantowaniu z powietrza zarówno w skokach dziennych jak i nocnych. Może coś nowego wniosłem do wiedzy o tej jednostce.

Witam
Nie wiem czy już o tym nie pisałem, ale znalazłem w ksiązce p. K. Czernikowskiego o 16. DPanc informację że 17. brozp w 1974 r wycofał swoje PT-76 (zapewne kilka sztuk). Myślę że te pojazdy po wycofaniu z 16. DPanc weszły w skład 11.bczpływ w zamian za wycofane w tamtym okresie czołgi T-55. Podejrzewam, że PT-76 z innych batalionów rozpoznawczych innych dywizji też wtedy zostały wycofane, bo w sumie potrzeba było 40 sztuk na wyposażenie całego batalionu.
Nie mogę jednak nigdzie natrafić na informację kiedy do 11.bczś (wtedy jeszcze "średnich") wprowadzono czołgo T-55. Na pewno było to przed 1970 rokiem ale nie wiem kiedy.
Interesuje mnie tez kiedy do dywizyjnej jednostki przeciwlotniczej wprowadzono działa ZSU-57-2 a do dywizjonu artylerii mieszanej działa 2S1 w wersji zmodyfikowanej.

Mo brat Jerzy służył w 7 DS. Odbył również 6 miesięczną słlużbę w II zmianie Jednostki ONZ w Egipcie.
Posiadam kilka fotek z tego okesu. Jezeli któryś z kolegów ma takowe - proszę o informacje

Witam
Szukam informacji o numerze i dacie rozkazu rozformowującego 7. Brygadę Obrony Wybrzeża, w 1994 ? r. oraz informacji czy brygada i jej jednostki zostały po prostu rozformowane czy też częściowo posłużyły do formowania innych jednostek (np. brygad w Słupsku powstałej na bazie 16. pzmech 8. DOW)
Pozdrawiam
K. Popławski

W koszarach w Gdańsku - Wrzeszczu zorganizowano na gruzach 35 pułku desantowego 1 Brygadę Obrony Terytorialnej im generała Józefa Wybickiego. Potem ta jednostką przeniesiono do Lęborka i tak już nie ma u nas "brązowych beretów"

7 Brygada Obrony Wybrzeża im. gen. bryg. Stanisława Grzmota-Skotnickiego (święto – 26 lipca) istnieje i stacjonuje w Słupsku

Piechota morska

Zdecydowałem się na reaktywację wątku, bo właśnie przeglądałem w "Militariach i Faktach" tekst Roberta Rochowicza o polskiej piechocie morskiej.

Mam pytanie: czy należy rozumieć, że skoro jednostki piechoty morskiej (najpierw 3. batalion, później pułk) wchodziły w skład Marynarki Wojennej (tak wnioskuję, bo np. 3. bpm został sformowany na podstawie rozkazu d-cy Bazy MW w Świnoujściu itd.), to ich personel używał np. umundurowania, stopni wojskowych, odznak itp. MW? Jeśli się nie mylę, w/w artykuł nie zawiera informacji na ten temat, także pośrednich, np. w postaci wykazu dowódców (gdzie uwidocznione by były ich stopnie).

Pozdrawiam,
P. T. Sz.

Piechota morska

W wrześniowo-pażdziernikowych Okrętach Wojennych rozpoczął się ciekawy cykl artykułów o tytule UW vs NATO morskie siły desantowe na bałtyckim TDW w latach 1965-1991. Pierwszym odcinku omówiono siły amfibijne i desantowe flot i armii trzech państw UW tworzących ZFB. Omówiono organizacja i rozwój jednostek lądujących jak i organizacja i rozwój zespołów okrętów desantowych tych trzech flot.
W drugiej części tego cyklu (w grudniowym numerze) którego autorem jest pan Wojciech Mazurek omówiono polskie poglądy na operacje desantowe, podział i zadania sił morskich w operacji desantowej, taktyke okrętów desantowych, normy i możliwości użycia 7 ŁDD, no i na koniec tej części artykułu zastanawia się nad możliwymi wariantami i celowością tego desantu. Na tylnej okładce numeru grudniowego OW jest fragment mapy Planu Operacyjnego FN z Danią gdzie widać kierunki natarcia 1 AWP na płw Jutlandzkim (od zachodu patrząc 20 DPanc, 16 DPanc, 8 DZ jak i desantu polskiej Desantowej Grupy Operacyjnej w składzie 6PDPD. 7 ŁDD i 15 DZmech. Oczywiście siepacz historii z IPN Paweł Piotrowski z Wrocławia prezentując młodym historykom wojskowości na ich zjeździe w Waplewie, swoim ipeenowskim tasakiem odciął od tytułu mapy dodatek "szkolna". Przecież wojenne plany były zdeponowane w X Zarządzie SG ARadz.

Piechota morska

Witam !

Piotrze, w broszurze "Zarys historii Niebieskich Beretów" pada następująca informacja cyt. "Bazę wyjściową 7. ŁDD stanowiły..., oraz 3. Pułk Piechoty Morskiej z Dziwnowa podległy Marynarce Wojennej, występujący w mundurach marynarskich".

Natomiast co do stopni, to dowódca 3. PPM to ppłk. dypl. Władysław Furgała (później w sztabie 7. ŁDD szef grupy MOB - oficer z rodowodem frontowym, jedyny uratowany z tragicznego patrolu w rejonie m. Podgaje w którym hitlerowcy spalili żywcem 32 kościuszkowców), natomiast szef sztabu 3. PPM to mjr Jan Krzywonos. Jak widać oficerowie ci używali stopni "lądowych".

pozdrawiam Tomek

Pozdrawiam Tomek