7 Łużycka Dywizja Desantowa

Piechota morska

Plany wojenne WP przedstawione na Forum Historyków Wojskowości w Waplewie przez Pawła Piotrowskiego nie były szkolne, lecz oryginalne. Przechowywano je w Sztabie Genaralnym WP. Znajdowały się one w zasobach Centralnego Archiwum Wojskowego w Rembertowie. Obecnie znajduja się one w depozycie w IPN na okres 10 lat.
J. K.

Piechota morska

Oryginalne w jakim sensie? Oryginalne szkolne czy oryginalne operacyjne? Jeśli to drugie, czy Sztab Generalny uczestniczył w przygotowywaniu planów operacyjnych wespół z X ZG SG AR (sztab ZDSZUW) w zakresie odcinka polskiego? Czy prezentowany wariant operacji w Waplewie był w istocie planem operacyjnym na czas W dla Frontu Nadmorskiego, który został nam przysłany z Moskwy do wykonania w czasie W w ramach szerszej operacji na europejskim TDW?

Piechota morska

Witam

Oczywiście był to oryginalny plan operacyjny Frontu Nadmorskiego opracowany przez zespół oficerów Sztabu Genaralnego WP w oparciu o uzgodnienia z Dowództwem ZSZ UW. WP otrzymało tylko pas działania (nadmorski kierunek operacyjny) oraz zadania do wykonania (rubieże do opanowania). Sposób realizacji tych zadań, potrzebne siły i środki ustalano już we własnym zakresie.
Przedstawiona przez Pawła Piotrowskiego mapa była załącznikiem do "Planu operacji zaczepnej Frontu Nadmorskiego" z 1970 r. (znowelizowana wersja pierwszego planu z 1965 r.) pokazującym zadania poszczególnych armii ogólnowojskowych, armii lotniczej, wojsk rakietowych i artylerii i jednostek innych rodzajów wojsk wchodzących w skład Frontu.
J. K.

Piechota morska

Piotrze, w broszurze "Zarys historii Niebieskich Beretów" pada następująca informacja cyt. "Bazę wyjściową 7. ŁDD stanowiły..., oraz 3. Pułk Piechoty Morskiej z Dziwnowa podległy Marynarce Wojennej, występujący w mundurach marynarskich".

A gdzie można zapoznać się z tą broszurą?

Pozdrawiam
Henryk Jursz

Piechota morska

Pozycja została wydana w 1993r "siłami" 7. BOW tuż przed rozformowaniem jednostki. Kupiłem zupełnie przypadkowo.
pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

Piechota morska

A czy jest w tej książce może wspomniane kiedy utworzono magazyn broni zlokalizowany niedaleko cmentarza Srebrzysko oraz poligon (OC Jasień) między osiedlem Morena a Kiełpinkiem wraz bocznicą kolejową i magazynem paliw? Z obu tych obiektów korzystały Niebieskie Berety.

7. Łużycka Dywizja Desantowa

W trakcie ćwiczeń wojsk Układu Warszawskiego "Burza Październikowa" w 1965 roku w Erfurcie (DDR) użyto jako elementów 6 Pomorskiej Dywizji Powietrzno Desantowej pojazdy (BWP, ASU-85 itd.) oraz i ich załogi przebrane w polskie nowiutkie umundurowanie (pancerniackie skórzane kurtki). Być może była to Północna Grupa Wojsk Radzieckich).
Samoloty AN-10 z tymi pojazdami startowały z Poznania (Ławica) i lądowały w Erfurcie. Rzut spadochronowy startował z Warszawskich Babic.
Byłem uczestnikiem, skakałem na dostarczonym przez Rosjan spadochronie D1 serii 8 (ułożonym na dwustopniowe otwarcie tj. otwarcie liną desantową stabilizatora a po 5 sekundach automat KAP - 3 zwalniał zamek dwustożkowy i spadochron otwierał się (przeważnie). Przy skoku zginął jeden żołnierz z 10 Batalionu PD z Oświęcimia.

Witam,

przeszukuję sobie właśnie zasoby internetowe w poszukiwaniu info na temat 7 ŁDD i przypadkiem trafiłem na to forum.
Jestem pod ogromnym wrażeniem precyzyjnej wiedzy historycznej prezentowanej przez niektórych Forumowiczów, rewelacja.

Mam ogromny sentyment do tej Niebieskich Beretów gdyz od dzieciństwa chcąc -nie chcąc byłem z nimi związany, najpierw Lębork, potem Wrzeszcz.
Moja pamięć sięga połowy lat siedemdziesiątych, na forum przewijały się pytania o miejsce treningów poligonowych, sprzętu itp itd.

Dziecięce oko i pamięć zarejestrowały nieco faktów, które w jakiś sposób mogą wzbogacić temat:

Poligony:
Wicko Morskie / Ustka desant i opl - poligon specjalistyczny dla rodzajów wojsk;
Drawsko, Okonek - poligony ogólnowojskowe
Orzysz- sporadycznie, ogólnowojskowe

ponadto każdy garnizon miał swój "przykoszarowy" poligon:

Lębork - Sokołówka i Strzepcz (obecnie poligon MW); na Strzepczu były specjalne "instalacje" do nauki zaokrętowania sprzętu i desantowania. Instalacje te stanowiły wały z ziemi pomiędzy którymi mocowane były "wrota okrętowe"😀. Na poligonie tym istniało także bombowisko samolotowe z usypanymi z ziemi kształtami architektury wojskowej (koszary, lotnisk, hangary, sylwetki pojedynczych samolotów). Do dzisiaj wprawne oko wypatrzy to na zdjęciach satelitarnych.

Gdańsk - teren ograniczony Moreną, Kiełpinem, Matemblewem
trenowała tam m.in. celowanie p-lotka (teren znajduje sie dokładnie na podejściu na gdańskie lotnisko Rębiechowo), oraz Kolbudy - mały poligon strzelniczy

Co do T-55 - na bank nie było ich ani w Lęborku ani we Wrzeszczu w latach 1976-1990.
Podstawowe wyposażenie to nie wdając się w szczegóły to transportery TOPAS, BRDM-2, wcześniej także SKOT, czołgi PT-76, kilka MTLB (wozy dowodzenia)

Ciekawostka - zanim do szerokiej służby weszły Stary 660, używali oni NRD-owskich Roburów 4x4 - podobno rewelacyjnie się spisywały (lata 60-te).

Poszukuję wszelkich starych zdjęć z lat do 1989, obrazujących tę formację, sprzęt, ludzie. Będę wdzięczny za pomoc

pzdr
Marcin

Witam ponownie.

Ktoś juz poruszał wcześniej temat kolorów kotwic 7. ŁDD, niestety pozostał bez echa, a szkoda bo ten temat od wielu lat mnie interesował.

Ciekaw jestem jaki był "system" znakowania pojazdów i mundurów w zależności od rodzajów wojsk i na ile był on trwały, bo mam wrażenie, że na przełomie lat 70/80 istniało kilka kolorów kotwic, potem zaś zostały dwa - ale mogę się mylić...\

i tak:

1. Niebieska - wiadomo;
2. Bordowa - kompania dowodzenia (tylko pojazdy) Wrzeszcz,
3. Czerwona - saperzy i rozpoznanie w Lęborku; Saperzy nosili także czerwone kotwice na mundurach;

powyższe wiem na 100%
i teraz to co mnie najbardziej interesuje:

4. Zielona (jasna) - pojazdy
5. Żółta (ciemna) - pojazdy
6. może były i inne?

Zielone i żółte widywałem sporadycznie w latach 70 i początku 80-tych.

Czy ktoś orientuje się kto używał powyższych kolorów i w jakim dokladnie okresie?

pozdrawiam