Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Udało mi się wyjść naprzeciw oczekiwaniom Roberta i przekazać treść jego wątpliwości p. Henrykowi Czyżykowi, który niestety nie ma dostępu do forum. Autor artykułu zareagował bardzo szybko, nadsyłając mi swoją krótką odpowiedź i z kolei prosząc mnie o opublikowanie jej na forum. Z przyjemnością czynię zadość tej prośbie.

Na wstępie płk H. Czyżyk pisze mi, że prawda w kwestiach poddanych w wątpliwość przez Roberta leży pośrodku. Dalej cytuję wprost autora, ode mnie są bardzo drobne zabiegi redakcyjne:

„W CDB LM AL (WLF) było 3 PNWC + 2 RLP (z których tworzono PNWC na czas "W"). Jak mógł być jeden PNWC, skoro płk Mirosław Apolinarek był dowódcą 2. PNWC CDB WLF? W 1. i 2. CDB AL (WLF) były 3 PNWC + 1 RLP. Kpt. mgr inż. Wiesław Włodarczyk przybył 5.10.1990 r. na dowódcę 4 RLP (PNWC) 1. CDB. W etacie było napisane dowódca RLP (PNWC) i twierdzi, że w pażdzierniku 1990 roku było w 1. CDB pięć kompletów zestawów radiolokacyjnych P-40A-1 i PRW-16B. Cztery komplety w etacie i jeden do wybrakowania.”

Po czym następuje bardzo ciekawy fragment, dotyczący dostaw stacji radiolokacyjnych:

„13 kompletów P-40A-1 i PRW-16B, jakie otrzymały Wojska Lotnicze, były to stacje nowe i odbierane były w Żurawicy. Dowództwo Wojsk Lotniczych było takim samym RSZ jak WOPK, a zaopatrywaniem tych wojsk zajmował się kto inny. Nikt z Wojsk Lotniczych nie pamięta, żeby jakieś P-40A-1 czy PRW-16B pochodziły do nas z WOPK. Może WOPK przekazały jakieś stacje radiolokacyjne do WOPL, a nie do Wojsk Lotniczych. Ze względu na wysoką manewrowość tych stacji potrzebne one raczej były w Wojskach Lotniczych i Wojskach OPL niż w WOPK. Szkoda, że mój artykuł ukazał się bez przypisów, bo tam część spraw została wyjaśniona i nie byłoby zbędnych pytań.”

Tyle słów p. H. Czyżyka. Już tylko z nich widać, że temat centrów dowodzenia bojowego, o których dotąd głucho było w literaturze, jest wart dalszego zgłębiania.

Pozdrawiam
JacekB

Jeszcze a propos brt „w składzie” czy „podporządkowany” plm.
Dwa cytaty z materiałów źródłowych. Oba wydawnictwa są dostępne w bibliotece AON.

Instrukcja bojowego zastosowania i pracy radiolokacyjnych posterunków Wojsk Lotniczych, Lot. 1913/78, Dowództwo Wojsk Lotniczych, Poznań 1978, s. 15:

„Radiolokacyjne zabezpieczenie działalności stanowisk dowodzenia i punktów naprowadzania dywizji i pułków lotnictwa myśliwskiego realizuje batalion radiotechniczny znajdujący się w składzie tych jednostek.”

Tymczasowy regulamin walki lotnictwa frontowego (pułk-załoga), DWL/wewn. 1091/80, Dowództwo Wojsk Lotniczych, Poznań 1980, s.13:
„W lotnictwie myśliwskim w skład pułku wchodzi ponadto batalion radiotechniczny.”

Ja będę nadal trzymać się formuły „wchodził w skład”. Ale nie zaprotestuję, jeżeli w pewnym kontekście ktoś użyje słowa "podporządkowanie".

13 Pułk Lotnictwa Transportowego nie został sformowany w 1967 roku a jedynie zmieniono mu numer tym rozkazem:

Rozkaz nr 025/MON z 30.09.1967 w sprawie przekazania jednostkom wojskowym historycznych nazw i numerów oraz ustanowienia dorocznych świąt jednostek:

55. Pułk Lotnictwa Transportowego
13. Transportowy Pułk Lotniczy
13. Pułk Lotnictwa Transportowego
23 sierpnia

No źle się wyraziłem, ale nie do końca była to tylko zmiana nazwy gdyż z tego co wyczytałem w jednym z numerów "Lotnictwa z szachownicą" 55.pltr od 1963 do 1967 był pułkiem z dwoma eskadrami, zaś po "przemianowaniu/przeformowaniu" na 13.pltr skład pułku był 3 eskadrowy.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Zmiana numeracji pułku to jedna para kaloszy a zmiana struktur (etatu) to druga para kaloszy. W latach pięćdziesiątych sporo jednostek lotniczych mimo iż miało w swej nazwie pułk de facto było dwueskadrową jednostką. Brakowało i ludzi i sprzętu.

Witam,

w moich wykazach na 1990 r figuruje jednak 4pułk samochodowy w składzie 4KL oraz poligon 4 Korpusu w Solcu Kujawskim (czy wówczas nadal miał numer kolejny 33 ?), mam natomiast inne pytanie - istniało w1990 lotnictwo wojsk lądowych, którego szefem był gen. Tenerowicz - ale było ono w strukturze WLOP cz wojsk lądowych ?
brakuje mi też wszytkich poligonow lotniczych i ich numerów np nr 9 Ślubowo, nr 4 Myszzewo. nr ? Jagodno, nr ? Wicko, jaki nr miał Nadarzyn ? itd.

pozdrawiam

Witam,
w składzie sformowanego 4 Korpusu Lotniczego w 1990 r. były trzy poligony:
21 Centralny Poligon Lotniczy, Nadarzyce
38 Poligon Lotniczy, Podborsko
30 Poligon Lotniczy, Myszewo

pozdrawiam
Robert