Garnizon Czarne

Garnizon Czarne

Witam !

W Złocieńcu na bazie 33. PZ formowała się 12 Brygada, ale Kawalerii Pancernej, która po połączeniu z
2. BZLeg. z Wałcza i przejęciu nazwy tej drugiej stacjonuje w dwóch garnizonach Budowo i Czarne.
12. BZ (ex 5. PZ) ze Szczecina to zupełnie inna historia.

Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

Garnizon Czarne

Cześć, Grzegorzu !
Dziękuję za dodatkową informacje o nieznanej mi dotąd jednostce.
Co do ochrony koszar po 28 Saskim przez pododdział 49/6 pz – zupełnie możliwe, że tak było. Nie znam sprawy z autopsji, bo w tym czasie służyłem jeszcze w Warszawie.
Ryszard

Garnizon Czarne

Cześć Grzegorz !

1. Płk K. Czernikowski w swojej monografii „16. Pomorska DZ” na str. 132 podaje informację, że pułk przedyslokowano z Czarnego do Braniewa na mocy Zarządzenia Dowódcy POW Nr 042 z dnia 20 marca 1990r.
Zarządzenie powyższe nakazywało przeprowadzenie tej dyslokacji do dnia 30.09.1990r.
Raczej na pewno nie był to rok 1989r. – no chyba, że za podstawę przedyslokowania weźmie się datę Zarządzenia Szefa Sztabu Generalnego WP Nr Pf 0138/Org. z dnia 16.12.1989r.

2. Czy był to 28. Saski Pułk Czołgów czy też już 27. Pułk Zmechanizowany ?
Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa.
Zarządzenie Dowódcy POW Nr 02 z dnia 09. 01. 1990r. oraz Wytyczne Szefa Głównego Zarządu Wychowawczego WP z dnia 29 stycznia 1990r. w sprawie dziedziczenia tradycji – nakazywały z dniem 01 lipca 1990r. - 20. Dywizji Pancernej - przejąć numer, nazwę i tradycje 2. Warszawskiej Dywizji Zmechanizowanej. Czyli faktycznie do tego dnia był to jeszcze - 28. Saski Pułk Czołgów.
Ale to już w Zarządzeniu Szefa Sztabu Generalnego WP z 16.12.1989r. - mówi się o przemianowaniu
jednostki na 27.pz.
Inne źródła (K. Czernikowski) z kolei podają, że już z dniem 02.04.1990r. przeformowano
28. Saski Pułk Czołgów na 27. Pułk Zmechanizowany.
Wydaje mi się, że w tym „gorącym” okresie – każda z tych tez nie jest pozbawiona racji.
W zależności od tego co weźmiemy pod uwagę - czy Z. Sz. Szt. Gen., czy Rozkazy Dowódcy POW czy też terminy określone w tych dokumentach.

3. Po wyprowadzce pułku z Czarnego (niektóre źródła mówią, że nastąpiło to w lecie 1990r.) - koszary przejęła jednostka JW 3761 (49./6.pz).
W Czarnem stacjonowały wydzielone pododdziały 49./6.pz.
Miałem to gdzieś zapisane, ale teraz nie mogę znaleźć tej notatki.
Z tego co pamiętam to chyba w Czarnem stacjonował batalion czołgów i dwie kompanie 6. Pułku Zmechanizowanego.
Dowódcą Zgrupowania 6. pz w Czarnem (tak się to określało) - w tym czasie był ppłk dypl. Marian Kozłowski. Pododdziały 6. pz. stacjonowały w Czarnem do końca 1994r. I to one były bazą do formowania 13. BZ

Pozdrawiam.
K. P.

Garnizon Czarne

Czołem
Mówiąc o Czarnym i o 28 pułku czołgów wypada wspomnieć przyczynę jego rozwiązania jaką był "bunt" kadry. Chodziło zdaje się o uznanie Czarnego jako zielony garnizon, kadra nie pobrała uposażenia, trwały rozmowy, ktoś się wyłamał i pułk alarmem przeniesiono do Braniewa gdzie na jego bazie (kadra)rozwinięto 27 pz. Może ktoś zna więcej szczegółów na ten temat?
Pozdrawiam
Roland

Garnizon Czarne

Uzupełnienie:
* 63. Kompanię Przeciwchemiczną przedyslokowano ze Szczecinka do m. Czarne na podstawie Zarządzenia Szefa Sztabu POW Nr 015/Org. z dnia 09.04.1964 r.
Zarządzeniem tym - Dowódca 20. DPanc został zobowiązany do przedyslokowania w/w kompanii w terminie do dnia 15.05.1964r.

K. P.

Garnizon Czarne

W moim poprzednim poście z dnia 29.05.2007r. wkradły się błędy.
Dzisiaj je poprawiłem.
K. P.

Garnizon Czarne

Witam !!!.

Wiem że to nie ten garnizon, ale szukam wszystkiego co jest związane
ze 107Dywizjonem Przeciwpancernym JW.2010 ze Szczecinka.
Służyłem wnim 1990-91. Na początku gdy powstał po 26DAR JW.3297.
Za wszelkie odpowidzi dziękuje
Pozdrawiam.

Garnizon Czarne

Witam, ja do jw 2198 trafiłem jesienią 1965 (po szkole podoficerskiej w Ostródzie jw 1256). Dowódcą pułku był płk. Kozioł, bodajże naturalizowany ruski. Zaciągał straszliwie. Z-ca ds. liniowych mjr. Perkowski a moim dowódcą kompanii był por. Kruczyk. Dowódcą sąsiedniej kompanii był kpt. Nowak. Pozdrawiam.