16 Brygada Pancerna i 9 (16) Pułk Czołgów Średnich

Pułk czołgów ze Słupska

Grzegorzu!
Wszystko się zgadza, tylko w batalionach czołgów były 2 kompanie czołgów tj. 10 czołgów x 2 kcz. + 1 dowódcy bcz = 21 x 3 bcz= 63 + 2 czołgi dowództwa brygady umiejscowione w plut. łączności.
Pozdrawiam Grzegorz G.

Pułk czołgów ze Słupska

Cześć Grzegorz!

Poprawna nazwa to:
16 отдельная танковая Дновская Краснознаменная бригада
Jak widać była także odznaczoa Orderem Czerwonego Sztandaru.

Podstawa:
-Указ ПВС СССР от 21.01.1944 г.-объявлен приказом ЗНКО СССР № 026 от 04.02.1944 г.
За образцовое выполнение боевых заданий командования на фронте борьбы с немецкими захватчиками и проявленные при этом доблесть и мужество наградить:
Орденом Красного Знамени
... 16 отдельную танковую бригаду

-Приказ ВГК № 044 от 26.02.1944 г. Соединениям и частям, отличившимся в боях с немецкими захватчиками за освобождение города Дно, присвоить наименование «Дновских» и впредь их именовать:
... 16 отдельная танковая Дновская Краснознаменная бригада

cyt."Na podstawie rozkazu ND ACz brygada od dnia 24 lutego 1944 r. nosiła nazwę wyróżniającą „Dnowska”."
Zapis ten jest mylący, dotyczy on rozkazu ogólnego ВГК № 77 от 24.02.1944 г., którym nie nadawano nazw wyróżniających, a jedynie dziękowano wojskom za osiągnięte sukcesy.
Rozkazy dotyczące nadania nazw czy orderów od 1944 roku były w przeważającej większości z nagłówkiem "СЕКРЕТНО" co zresztą widać w numeracji rozkazów.

Pozdrawiam,
Czesław

Pozdrawiam, Czesław

Re: 16 Brygada Pancerna i 9 (16) Pułk Czołgów Średnich

Cześć ,jestem rezerwistą ww jednostki .Przybyłem do niej po półrocznym szkoleniu dców cz.w Lidzbarku Warmińskim w kwietniu 1976 r.Przydzielono mnie do 4tej kcz.jako dca czołgu X156,dca mojego 1 plutonu [niestety nie pamiętam imienia]por Stańczyk zaś dcą kmp był kpt Fliger[odszedł tego samego roku na studja w ASG w W-wie.Szefem kmp był srż Siewień (ksywa"ten w zasadzie") barwna postać -jak to szef.Nowym dcą prosto po szkole i odbyciu praktyki(również w Lidzbarku)został por Bator ,prymus tego rocznika.D-cą pułku był major dyplomowany (niestety luki w pamięci) szefem sztabu jednostki był oficer w randze kpt .Sprzęt podstawowy to stare T-54 tylko dcy kmp oraz dca pułku dysponowali nowszymi T-55 AM ,a na tgzw konserwcji były jeszcze stare poczciwe kaczory T-34 w liczbie kilkunastu sztuk które w czasie manewrów Tarcza -76 zostały użyte jako ruchome cele na poligonie w Drawsku.Odszedłem do rezerwy na jesieni 77 r na fali przemian (wchodziła wtedy tgzw świadoma dyscyplina)nikt nie wiedział na czym ma polegać ale wchodziła ,zresztą było to już zmartwienie młodszych roczników ,rozjechaliśmy się po kraju w poczuciu spełnionego obowiązku i straconych 2 lat życia.Teraz gdy zostałem przeciagniety już na drugą stronę marginesu wracam czasami do tamtych lat gdy sie było młodym i zdolnym przenosić góry ,dla faceta takiego jak ja zawsze będą to miłe chwile i tematy do wspomnień .Pozdrawiam może te wspomnienia okażą się w czymś pomocne i wzbogacą historię 16- go pczś