w 20 DARze nie było goździków same BMki
7. Łużycka Dywizja Desantowa
#132"Ktoś juz poruszał wcześniej temat kolorów kotwic 7. ŁDD,"
Zielone 20 DAR
Koniec lat 70 były też na mundurach; w latach 1982/83 już tylko na pojazdach.
JMjr
Zielone 20 DAR
Koniec lat 70 były też na mundurach; w latach 1982/83 już tylko na pojazdach.
JMjr
#133W 20.dar były same BM-21, ale już w 20.dam były i BM-21 i 2S1 (i to w wersji z dodatkowymi pływakami).
#134Chodziło mi o taki zapis:
"20 dar = 2 baterie shb (2x6 2S1M) i 1 bateria art. rakiet. (6 BM-21)"
Z tego co pamiętam to 83/84 stały w garażach 2 baterie x 2 plutony x 2 BMki + kilka/kilkanaście (pamięć zawodzi) w magazynie ul. Srebrniki - magazyn miał swoją nazwę - nie pamiętam jej.
Acha i były jeszcze ZIS-3 coby sobie kadra artylerzystów poćwiczyła.
JMjr
"20 dar = 2 baterie shb (2x6 2S1M) i 1 bateria art. rakiet. (6 BM-21)"
Z tego co pamiętam to 83/84 stały w garażach 2 baterie x 2 plutony x 2 BMki + kilka/kilkanaście (pamięć zawodzi) w magazynie ul. Srebrniki - magazyn miał swoją nazwę - nie pamiętam jej.
Acha i były jeszcze ZIS-3 coby sobie kadra artylerzystów poćwiczyła.
JMjr
#135cytuję: "Nie wiem czy wiecie w jednym TOPAZie były DWIE druzyny desantowe "
p. Magnuski podaje, że w TOPASie było 2+16, w 2AP 3+12 a z moździerzem 3+8. Zaglądałem i wsiadałem (bez jazdy) do niego dwadzieściakilka lat temu i pamiętam, że był strasznie ciasny.
Zresztą była to przeróbka lekkiego czołgu i te dwie drużyny wydają się nieprawdopodobne. O ile wiem to w LWP już w latach 70 był zakaz jazdy desantu na czołgach i "na" a nie "w" wozach bojowych.
Nikt nie wspomniał o PTS i PTG. W ogólniaku lub na uczelni zagnali nas do koszar we Wrzeszczu i chwalili się PTSami(?) i PTGami(?). W latach 83/84 stały pod garażami pułku (ja byłem w 20 DARze) ale chyba już nie używane. Nie znalazłem zdjęć z desantowania PTS i PTG z czasów 7ŁDD.
W Drzonowie w Muzeum LWP jest też BTR-50PU z czerwoną kotwicą oraz WPT-76 ex 2P16 z niebieską kotwicą oba uzyskane z RWNCz ze Słupska.
JM
PS poprawka: http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=166346
p. Magnuski podaje, że w TOPASie było 2+16, w 2AP 3+12 a z moździerzem 3+8. Zaglądałem i wsiadałem (bez jazdy) do niego dwadzieściakilka lat temu i pamiętam, że był strasznie ciasny.
Zresztą była to przeróbka lekkiego czołgu i te dwie drużyny wydają się nieprawdopodobne. O ile wiem to w LWP już w latach 70 był zakaz jazdy desantu na czołgach i "na" a nie "w" wozach bojowych.
Nikt nie wspomniał o PTS i PTG. W ogólniaku lub na uczelni zagnali nas do koszar we Wrzeszczu i chwalili się PTSami(?) i PTGami(?). W latach 83/84 stały pod garażami pułku (ja byłem w 20 DARze) ale chyba już nie używane. Nie znalazłem zdjęć z desantowania PTS i PTG z czasów 7ŁDD.
W Drzonowie w Muzeum LWP jest też BTR-50PU z czerwoną kotwicą oraz WPT-76 ex 2P16 z niebieską kotwicą oba uzyskane z RWNCz ze Słupska.
JM
PS poprawka: http://www.fotohistoria.pl/main.php?g2_itemId=166346
#136Kolory:
nawiązałem kontakt telefoniczny z b. żołnierzami zawodowymi i uzyskałem następujący opis:
4 Pułk Desantowy Lębork = niebieska ciemna
34 Pułk Desantowy Słupsk = niebieska ciemna zgaszona jakby szarawa
35 Pułk Desantowy Gdańsk = niebieski jak berety
11 Batalion Czołgów Pływających Słupsk = czarny
41 Dywizjon Artylerii Gdańsk = jasny zielony
20 Dywizjon Artylerii Rakietowej Gdańsk = jasny zielony
29 Bateria Artylerii Przeciwlotniczej Gdańsk = bardzo jasny czerwony
52 Kompania Rozpoznawcza Lębork = ciemny czerwony (bordowy)
18 Batalion Saperów Lębork = jasny czerwony
23 Kompania Łączności Gdańsk = ciemny żółty (pomarańczowy)
7 Kompania Zaopatrzenia Gdańsk = fioletowy
7 Batalion Remontowy Słupsk = czarny (słyszałem też o brązowym i to jest chyba prawda)
23 Kompania Medyczna Gdańsk =fioletowy
7 Kompania Chemiczna Lębork = żółty
kompania dowodzenia? Gdańsk = czerwony
Kompania Ochrony i Regulacji Ruchu Gdańsk = ciemny czerwony (bordowy)
Opis był ustny przez telefon, na podstawie jakiejś tabeli, której nie widziałem na oczy.
nawiązałem kontakt telefoniczny z b. żołnierzami zawodowymi i uzyskałem następujący opis:
4 Pułk Desantowy Lębork = niebieska ciemna
34 Pułk Desantowy Słupsk = niebieska ciemna zgaszona jakby szarawa
35 Pułk Desantowy Gdańsk = niebieski jak berety
11 Batalion Czołgów Pływających Słupsk = czarny
41 Dywizjon Artylerii Gdańsk = jasny zielony
20 Dywizjon Artylerii Rakietowej Gdańsk = jasny zielony
29 Bateria Artylerii Przeciwlotniczej Gdańsk = bardzo jasny czerwony
52 Kompania Rozpoznawcza Lębork = ciemny czerwony (bordowy)
18 Batalion Saperów Lębork = jasny czerwony
23 Kompania Łączności Gdańsk = ciemny żółty (pomarańczowy)
7 Kompania Zaopatrzenia Gdańsk = fioletowy
7 Batalion Remontowy Słupsk = czarny (słyszałem też o brązowym i to jest chyba prawda)
23 Kompania Medyczna Gdańsk =fioletowy
7 Kompania Chemiczna Lębork = żółty
kompania dowodzenia? Gdańsk = czerwony
Kompania Ochrony i Regulacji Ruchu Gdańsk = ciemny czerwony (bordowy)
Opis był ustny przez telefon, na podstawie jakiejś tabeli, której nie widziałem na oczy.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, 22:05 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.
#137Witam,
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, to proszę zadawać-postaram się pomóc.Mój ojciec był dowódcą kompani desantowej w 7ŁDD na początku lat 80-tych (JW 1995). W miarę możliwości mogę również zaczerpnąć informacji od byłych oficerów służących w tej dywizji, a w dwóch przypadkach od samych byłych dowódców 7ŁDD. Dysponuję również kilkudziesięcioma zdjęciami z poligonów i defilad w latach 80-tych.
O ewentualny kontakt proszę na adres e-mail.
Pozdrawiam.
Sławomir B.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, to proszę zadawać-postaram się pomóc.Mój ojciec był dowódcą kompani desantowej w 7ŁDD na początku lat 80-tych (JW 1995). W miarę możliwości mogę również zaczerpnąć informacji od byłych oficerów służących w tej dywizji, a w dwóch przypadkach od samych byłych dowódców 7ŁDD. Dysponuję również kilkudziesięcioma zdjęciami z poligonów i defilad w latach 80-tych.
O ewentualny kontakt proszę na adres e-mail.
Pozdrawiam.
Sławomir B.
#138Jak rozumiem chodzi o kolor tła w malowanej na pojazdach oznace dywizyjnej? (biała kotwica w kole, którego kolor zależał od danego oddziału/pododdziału).
#139Kolory dotyczą tła białych kotwic.
Ustne relacje z lat 70 (chyba też widziałem "oryginał") mówią o kolorach zarówno naszywek na mundurach jak i emblematów na samochodach, czołgach, transporterach, ścianach w klubach oraz zazwyczaj na chustach.
W pierwszej połowie lat 80 na mundurach noszono już tylko naszywki niebieskie (wiem to z autopsji) na reszcie zostały kolory jednostek.
Ale czy ktoś wie (ja nie wiem) kiedy były pierwsze malowania kotwic w 7ŁDD, czasz w 6PDPD etc?
JM
Ustne relacje z lat 70 (chyba też widziałem "oryginał") mówią o kolorach zarówno naszywek na mundurach jak i emblematów na samochodach, czołgach, transporterach, ścianach w klubach oraz zazwyczaj na chustach.
W pierwszej połowie lat 80 na mundurach noszono już tylko naszywki niebieskie (wiem to z autopsji) na reszcie zostały kolory jednostek.
Ale czy ktoś wie (ja nie wiem) kiedy były pierwsze malowania kotwic w 7ŁDD, czasz w 6PDPD etc?
JM
Re: 7 Łużycka Dywizja Desantowa
#140Na stronie Dawnygdansk.pl na forum Gdansk-Sopot-Gdynia jest strona poswiecona niebieskim beretom,a tam historia odznaki oraz jej zdjecia.Odnosnie kolorow tla sa one takie same jak przedstawil je Pan Jan Majewski.Odnosi sie to do odznaki mundurowej.Jesli chodzi o odznake na pojazdach,to bedac w Lidzbarku Warminskim, chyba 1989 ,widzialem BRDM 2 z odznaka 7BOW ,gdzie tlo bylo czerwone [bordowe].Na forach modelarskich spotkalem sie z informacja iz w 4 Pdes[4 bow] umieszczano oznake z tylu kadluba pojazdu[ PT-76,Topas].Natomiast na przedniej plycic pancerza umieszczano szary trojkat,sa zdjecia takich PT-76 ,ale nie widac na nich numerow taktycznych pojazdow.