Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Decyzja była "zetką" i po dwóch latach nie przedłużono jej okresu niejawności, oficjalnie stała się jawna.

Dotyczyła ona zresztą nie tylko jednostek rozformowanych.

Co ciekawe w decyzji tej nie ma mowy o przeformowaniu 78. PR OP w związku z likwidacją samodzielności rozformowanych dywizjonów.

R.

Cześć!

Czy ktoś z kolegów może ma informacje o wozie dowodzenia RPDN-2 zbudowanym na samochodzie Tatra-148?
Z moich skąpych wiadomości wynika, że wóz ten powstał specjalnie dla CDB, ale nie wiem nic o jego wyposażeniu.

Czy Centrum Dowodzenia Bojowego Lotnictwa Myśliwskiego WLF oraz 1 i 2 Centrum Dowodzenia Bojowego WLF rozwijały dwupołożeniowy Zespół Planowania i Zespół Dowodzenia Bojowego?

Może ktoś z kolegów ma dostęp do wydawnictw „Instrukcja organizacji i funkcjonowania PłSD WL i OPL” DWL Poznań 1984 r. lub tymczasowego opracowania „Instrukcja organizacji i funkcjonowania PłSD WL i OPL frontu oraz PłSD L i OPL armii” Warszawa 1982 r.?

Pozdrawiam
Witek

Dywizjony z 3. BROP również zostaną rozformowane w terminie do 31.12.2011, jednak nie jestem pewny czy będzie to zrobione za "jednym zamachem" czy nie przeciągnie się to jeszcze do jakiegoś terminu w 2012 roku. W każdym razie powstanie jeden dywizjon "nadmorski" w miejsce dywizjonów nr 21, 25 i 65, oraz dywizjon "warszawski" na podstawie pozostałych.

Jak pojawią się jakieś szczegóły to wrzucę tutaj.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Re: Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Panowie, potrzebuję pomocy!
Mam bardzo silne wrażenie, że gdzieś w zasobach naszego forum był link do strony o systemie S-200 Wega zawierajacej mapę pokazującą rozmieszczenie jednostek w ramach jednolitego systemu OPK UW ("łańcucha" wzdłuż granic, od NRD na połodnie i wzdłuż Bałtyku aż do Leningradu).
Problem w tym, że forumowa wyszukiwarka po wrzuceniu jej hasła "S-200" niczego nie pokazuje.
Jeśli ktoś kojarzy to proszę, niech wrzuci, bo szukam tego usilnie.