5 Saska Dywizja Pancerna

Re: 5 Saska Dywizja Pancerna

Witam, dopiero dziś trafiłem na to forum. Mój ojciec płk.Mateusz Lach by dowódcą 5 Saskiej. Czy jest Pan jeszcze zainteresowany materiałami? Nie posiadam na temat uzbrojenia materiałów ale mam opracowanie czołgowego toru przeszkód. Może posiada Pan jakieś pamiątki z moim ojcem? Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam,
Walery Lach

Witam
Wszelkie informacje odnośnie 5 DPanc są dla mnie nadal jak najbardziej przydatne. Szukam zwłaszcza zdjęć, informacji o sprzęcie, organizacji i życiu jednostek wchodzących w skład dywizji.

Zdjęć trochę mam, ale jeśli jest Pan zainteresowany to musiałbym zrobić kopie. Proszę mi powiedzieć to przygotuje kopie. Inne materiały tez mogę przygotować. Czy posiada Pan zdjęcia z czasów 1956-62 z moim ojcem? Jeśli mogę zapytać - skąd u Pana zainteresowanie 5 Saską - sam Pan w niej służył czy też rodzinne związki jak u mnie?
Pozdrawiam,
Walery Lach

Ja generalnie interesuję się historią armii Układu Warszawskiego ,a w szczególności Wojska Polskiego w latach 45-90. W latach 80-tych materiałów było jak na lekarstwo, bo wiadomo - wszystko objęte tajemnicą.
Dopiero internet pozwolił na dostęp do materiałów, a przede wszystkim do ludzi związanych z Wojskiem Polskim.
Mnie zawsze najbardziej interesowały sprawy techniki, organizacji, ćwiczeń, życia codziennego jednostek, zmian nazewnictwa i numeracji oraz struktur, oznakowania pojazdów bojowych.
Co do zdjęć to wystarczą mi skany w miarę dobrej jakości.

Chciałbym Panów poinformować, że kończy prace badawcze nad gubińską 19 i 5 Dywizją p. Zygmunt Traczyk, były żołnierz 5 Dywizji
Pozdrawiam serdecznie

Witam !
Zbigniewie, mógłbyś zdradzić nam trochę szczegółów na temat pracy p. Traczyka? Czy, i jeśli tak, w jakiej formie zostanie wydana? Interesuje mnie jeszcze ewentualny termin wydania publikacji.
Pozdrawiam Tomek

Napisałem, że kończy prace badawcze, bo jeszcze coś bada w IPN. Ma to być monografia, ale kiedy zostanie wydana, nie wiem i przypuszczam, że autor też chyba jeszcze nie wie (szukanie dziś sponsora nie jest łatwe). W grudniu ubiegłego roku wydał monografię "Ziemia Gubińska 1939-1949."

Witam..w skład 5 Saskiej D.Panc wchodził m.in. 5 Paplot w koszarach na tzw Komorowie, do 1987 roku uzbrojony w armaty 57 mm S-60,nastepnie przezbrojony w zestawy rakietowe Osa 9k33bm3..rozwiązany i przekazany w struktury 69 paplot z Leszna.