Gość
Jeżeli chodzi o dyslokację 2.pcz - sprawa przynajmniej dla mnie nie jest taka oczywista .
P. Piotrowski na str. 143 podaje , że w 1949 r. przeniesiono pułk z Wrześni do Opola .
Inne źródła podają , że w dniu 30.05.1949 r. przeniesiono z m. Września do m. Opole - 2.Sudecki Pułk Czołgów . Ale czy faktycznie tak było tego nie wiem ponieważ wg wykazu dyslokacji jednostek 10.DPanc ( Sztab Generalny , sygn. IV.501.1/A , t. 391 ) wynika , że bezpośrednio przed Opolem pułk stacjonował we Wrocławiu na Karłowicach w koszarach przy ul. Koszarowej 1-3 , a dopiero pod koniec 1949 r. przeniesiony został do koszar przy ul. Niemodlińskiej w Opolu .
Natomiast co do Nysy . Z tego co wiem to pułk nigdy w Nysie nie stacjonował . Co prawda Rozkazem organizacyjnym Ministra Obrony Narodowej Nr 0055/Org. z dnia 12.06.1950 r. nakazano przedyslokować 2.Sudecki Pułk Czołgów
z m. Opole do m. Nysa , ale zamierzenia tego chyba nie zrealizowano co potwierdza wykaz dyslokacji jednostek 10.Dywizji Zmechanizowanej w drugiej połowie 1950 r. ( Sztab Generalny , sygn. IV.501.1/A , t. 394 ) , w którym jako miejsce stacjonowania pułku dalej zapisano jako m. Opole przy ul. Niemodlińskiej oraz Rozkaz organizacyjny Ministra Obrony Narodowej Nr 0045/Org. z dnia 17.05.1951 r. ( też Opole ) . Jeżeli jednak tego przedyslokowania z Opola do Nysy dokonano to na bardzo krótko .