MAZ – 543/9P117 w LWP i WP (9K72 ELBRUS SS-1C SCUD B)

Witam.
Dziękuję Panie Zbigniewie, za zwrócenie uwagi i fachowe nazewnictwo. nt. wytycznik kierunku.
Porównywałem oba urządzenia i stwierdziłem, że to może być to.
Przyznaję się do błędu – jednak trzeba dokładniej sprawdzać.

Co do szkolenia – skupiłem się tylko na wyższym etapie szkolenia, opisując ogólnie i krótko szkolenia pododdziałów, omawiając cały proces moglibyśmy napisach książkę, a już na pewno założyć nowy wątek na forum.

Co do Hali Ogniowej – Panie Jacku hala stoi cały czas za placem apelowym, pomiędzy budynkiem koszarowym 16 da / bateria techniczna, dowodzenia, a blokiem gdzie była sala tradycji i sale wykładowe - Wikimapia podaje inne zakwaterowanie pododdziałów brygady a inne źródła inaczej, możliwe, że było jakieś przekwaterowanie, muszę to sprawdzić.

Zamieszczam mapkę z zaznaczoną halą.
https://wikimapia.org/#lang=pl&lat=53.1 ... 4&z=18&m=b

I zdjęcie pochodzące z uroczystości rozformowania dywizjonu ogniowego Toczka, 02.04.2005
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tak myślałem, że o tę halę chodzi. Jeżeli tam trenowano stawianie rakiety do pionu to mógł być tylko trenażer. Nigdy nie widziałem żeby wyrzutnia wjeżdżała do tej hali. Zresztą nie dała by rady tam wjechać.

Panie Jacku, proszę mi uwierzyć, że wyrzutnia (zarówno 8U218 i 9P117) dała radę tam wjechać i przećwiczyć cykl startowy – stawianie rakiety do pionu.
Opowiadali mi o tym byli żołnierze zawodowej tej brygady.
Samo szkolenie, przeprowadzane było zazwyczaj w godzinach wieczornych – bo tylko nocą poruszała się wyrzutnia.
Z prawej strony hali – od strony PST były 2 wielkie bramy i jedna mniejsza. A i sama hala jest ogromna, kilka razy tam byłe tam byłem.
Jak tylko się uda, zrobię zdjęcie wnętrza.

Trenażer też był w 2 BA - "Bursztyn" – za garażem nr 20 był ogródek wycelowania z makietą rakiety 8K11 (część tego trenażera), szkolili się celowniczowie zespołu wycelowania Plutonu ogniowego ( startowego) baterii startowej.

Zamieszczam mapkę z zaznaczoną ogródkiem z dokładniejszym opisem, który przedstawił były oficer 2 BA.

https://wikimapia.org/#lang=pl&lat=53.1 ... ycelowania

A tu taj zdjęcie i rysunek trenażera ,,Bursztyn” na podwoziu STARA 66
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

W latach 1975-77 byłem żołnierzem Baterii Meteo i nigdy nie widziałem tam wyrzutni. Zresztą wyrzutnie poruszały się tylko po terenie parku samochodowego i wyjeżdżały brama alarmowa przy piekarni. Pod tą halą widziałem tylko neutralki i wozy przewożące głowice.

Wychodziła na ul. Dąbrowszczaków. Właśnie rzuciłem okiem do książki Michała Trubasa, 2PBA. Tam pisze o tej hali a właściwie przerobionej sali gimnastycznej i o Bursztynie. Jednak są to lata 60 i era wyrzutni gąsienicowych. Dlatego co do tych to może i tak. A bramę z parku samochodowego i garaż to widać było z naszych okien a wyrzutnie było słychać.