KOREKTA BŁĘDU
Przytoczyłem dane o głębokości działań specjalnie ponieważ wyszło mi, że mobilność była wystarczająca nawet dla MŁ-20. Chodzi mi o to, że widocznie do początku lat 80-tych uznawano szybkość poruszania się MŁ-20, M-30 i A-19 za dopuszczalną dla prowadzenia działań bojowych.
Zastanawiam się jak planowano użyć artylerii porozdzielać pomiędzy dywizje (DZ + BA) na głównych kierunkach czy może pułki (w to wątpię).
Artyleria holowana w PRL
#12Według moich info pułk artylerii miał 3 dywizjony (raczej po 18 armat) w tym chyna 2 x haubice 122 mm a jeden dywizjon 152mm (ewentualnie takie były tylko w Brygadach artylerii), oprócz tego Dywizja miała dappanc (18 armat ppanc), dywizjon artylerii (4 x Frog-7b), dywizjon artylerii rakietowej (wyrzutnie BM21). Na przełomie lat 80-tych i 90-tych zrobiono chyba manewr, że darak (BM-ki) zostały wchłonięte do pułków artylerii i weszły zamiast jednego dywizjony haubic 122 mm), ale mogę się mylić bo tego tematu szczegółowo nie śledziłem.
Artyleria holowana w PRL
#13Panie Krzysztofie
Jak się przedstawiała sprawa z arytlerią na szczeblu okręgu wojskowego i wyżej (chodzi mi o organizacje i sprzęt) w latach 80?
pozdrawiam
Jak się przedstawiała sprawa z arytlerią na szczeblu okręgu wojskowego i wyżej (chodzi mi o organizacje i sprzęt) w latach 80?
pozdrawiam
Artyleria holowana w PRL
#14Polecam: http://www.braniewo.pl/jw.htm
Cytuję:
28 lipca 1970r. brzmiał: 46 dywizjon artylerii haubic przeformuje się w 16 pułk artylerii do dnia 1.11.1971r. w następującym składzie:
Dowództwo:
Sztab
Sekcja Wojskowej Służby Wewnętrznej
Sekcja Polityczna
Szefowie Rodzajów Wojsk
Bateria Dowodzenia
Dwa dywizjony 122 mm haubic (po 2-ie baterie)
Dywizjon 122 mm haubic (skadrowany)
Służby Techniczne
Kwatermistrzostwo
Pluton Medyczny
W związku ze zmianą uzbrojenia (przyjęcie Goździków) 13.12.1986r. pułk został przeformowany na nowy etat:
bateria dowodzenia,
2 dywizjony artylerii samobieżnej,
kompania zaopatrzenia,
kompania remontowa
W ramach przedsięwzięć restrukturyzacyjnych przeprowadzanych w 16 DPanc, 16 pułk artylerii 31.12.1989r. osiągnął strukturę jednostki skadrowanej wzbogaconej o dywizjon artylerii rakietowej wyposażony w wyrzutnie BM-21.
Cytuję:
28 lipca 1970r. brzmiał: 46 dywizjon artylerii haubic przeformuje się w 16 pułk artylerii do dnia 1.11.1971r. w następującym składzie:
Dowództwo:
Sztab
Sekcja Wojskowej Służby Wewnętrznej
Sekcja Polityczna
Szefowie Rodzajów Wojsk
Bateria Dowodzenia
Dwa dywizjony 122 mm haubic (po 2-ie baterie)
Dywizjon 122 mm haubic (skadrowany)
Służby Techniczne
Kwatermistrzostwo
Pluton Medyczny
W związku ze zmianą uzbrojenia (przyjęcie Goździków) 13.12.1986r. pułk został przeformowany na nowy etat:
bateria dowodzenia,
2 dywizjony artylerii samobieżnej,
kompania zaopatrzenia,
kompania remontowa
W ramach przedsięwzięć restrukturyzacyjnych przeprowadzanych w 16 DPanc, 16 pułk artylerii 31.12.1989r. osiągnął strukturę jednostki skadrowanej wzbogaconej o dywizjon artylerii rakietowej wyposażony w wyrzutnie BM-21.
Artyleria holowana w PRL
#15Na szczebli okręgu były Brygady Artylerii Armat (1-Węgorzewo, 6-Toruń, 23-Zgorzelec. . ) i Brygady Artylerii (2-Choszczno, 3-Biedrusko, 18-Bolesławiec, 32-Orzysz), ale to też zależy w którym roku dokładnie. 23. BAA postała z 23.kołobrzeskiego pułku artlerii ar.mat (Bielsko Biała, WOW) w połowie lat 80-tych. A tak przy okazji, w OdeB Jarosława Ciślaka podano, że 9.pa był w Olsztynie a z tego co ja wiem to był w Morągu.
Artyleria holowana w PRL
#16Krzysztof
Zakładam, że w BAA były MŁ-20, D-1 i A-19 (potem Dany). BA jak rozumiem były uzbrojone w rakiety. Sprawdzę wieczorem w monografii WOW ale coś pisali o mniejszych jednostkach na szczeblu OW. Pomijamy jak rozumiem pappanc.
Zakładam, że w BAA były MŁ-20, D-1 i A-19 (potem Dany). BA jak rozumiem były uzbrojone w rakiety. Sprawdzę wieczorem w monografii WOW ale coś pisali o mniejszych jednostkach na szczeblu OW. Pomijamy jak rozumiem pappanc.
Artyleria holowana w PRL
#17Nie pomijamy pappanc. Wiem że był w Gnieźnie (91) (potem Kostrzyn), Pleszewie (Potem Żary), Kwidzyniu, i podobno Prudniku !. Co ciekawe natrafiłem na info że pułk w Prudniku podlegał 4. DZ !!! Prócz tego 80.dappanc w Chełmie (Suwałkach?).
BA miały w składzie 2 (?) dyony artylerii mające Scudy.
BA miały w składzie 2 (?) dyony artylerii mające Scudy.
Artyleria holowana w PRL
#18Co do WOW sprawdzę wieczorem i odpiszę ale kojarzą mi się Suwałki. Co do BA polecam forum rakiety balistyczne - myślę, że koledzy opisali to bardzo dokładnie.
Co do artylerii znalazłem (moim zdaniem na uzbrojeniu działa nie rakiety):
OND - 1 BAA;
1A - 6BAA;
2A - 15BAA.
Powyższe znalazłem kiedyś w artykule w necie (o Froncie Polskim) dotyczyło LWP na początku lat 80-tych. Na szybko mam tyle. Może ktoś wie więcej.
Co do artylerii znalazłem (moim zdaniem na uzbrojeniu działa nie rakiety):
OND - 1 BAA;
1A - 6BAA;
2A - 15BAA.
Powyższe znalazłem kiedyś w artykule w necie (o Froncie Polskim) dotyczyło LWP na początku lat 80-tych. Na szybko mam tyle. Może ktoś wie więcej.
Artyleria holowana w PRL
#19Krzysztof
Doszukałem się jednej rzeczy: D-20 donośność maksymalna 17300 m (z pociskiem z dodatkowym napędem rakietowym 24000 m) (za http://www.pancerni.to2.pl/2s3akacja.html).
MŁ-20 donośność maksymalna – 17230 m (za http://softland.com.pl/aerojac/ml20/haubicoarmata.html).
Z czego wynika mi, że jednak zasięg był porównywalny.
Jeżeli tak było istotnie osobiście przymknąłbym oko na mniejszą mobilność i szybkostrzelność a wziął pod uwagę stan techniczny (wiek) i ilość posiadanego sprzętu oraz pieniądze.
Doszukałem się jednej rzeczy: D-20 donośność maksymalna 17300 m (z pociskiem z dodatkowym napędem rakietowym 24000 m) (za http://www.pancerni.to2.pl/2s3akacja.html).
MŁ-20 donośność maksymalna – 17230 m (za http://softland.com.pl/aerojac/ml20/haubicoarmata.html).
Z czego wynika mi, że jednak zasięg był porównywalny.
Jeżeli tak było istotnie osobiście przymknąłbym oko na mniejszą mobilność i szybkostrzelność a wziął pod uwagę stan techniczny (wiek) i ilość posiadanego sprzętu oraz pieniądze.
Artyleria holowana w PRL
#20Jedna poprawka
W latach 90-tych były cztery brygady artylerii (było nawet o tym Vademecum Polski Zbrojnej w 1996 r. niestety już nie mam.). W NTW z marca 2002 jest info, że w strukturze w 1985 r. było osiem brygad artylerii (w tym cztery rakiet taktyczno-operacyjnych). W związku z powyższym w tym co podałem brakuje jednej bruygady artylerii.
Gdzieś czytałem o 5BAA.
Krzysztof
W monografii WOW jest informacja, że zmieniono miejsce stałego postoju 80.dappanc przenosząc go z Suwałk do Chełma.
Jest tam też ciekawe info, że w pułkach zmechanizowanych utworzono dwubateryjne dywizjony haubic.
W latach 90-tych były cztery brygady artylerii (było nawet o tym Vademecum Polski Zbrojnej w 1996 r. niestety już nie mam.). W NTW z marca 2002 jest info, że w strukturze w 1985 r. było osiem brygad artylerii (w tym cztery rakiet taktyczno-operacyjnych). W związku z powyższym w tym co podałem brakuje jednej bruygady artylerii.
Gdzieś czytałem o 5BAA.
Krzysztof
W monografii WOW jest informacja, że zmieniono miejsce stałego postoju 80.dappanc przenosząc go z Suwałk do Chełma.
Jest tam też ciekawe info, że w pułkach zmechanizowanych utworzono dwubateryjne dywizjony haubic.