Gość
Panie Wojciechu,
Ja historię tych dywizjonów znam wprost z dokumentów organizacyjnych Sztabu Generalnego WP, więc niejako jest to informacja z 1-szej ręki.
Zdaje się że historię tych dywizjonów też tu na forum pokrótce opisałem, no ale przypomnę.
Dywizjony te początkowo były dywizjonami podległymi bezpośrednio dowódcy POW, i być może ma Pan rację że wtedy szkoleniowo podlegały 2.BA i 6.BAA.
Ale w 1970 roku ukazało się Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego WP nr 037/Org. z dnia 24.04.1970 r. w którym czytamy:
" Pkt. 2. W celu zabezpieczenia odpowiednich warunków szkoleniowych oraz utrzymania wymaganego poziomu gotowości bojowej, zezwalam Dowódcy Pomorskiego Okręgu Wojskowego na podporządkowanie:
- 42 Dywizjonu Artylerii - Dowódcy 20 DPanc;
- 44 Dywizjonu Artylerii - Dowódcy 16 DPanc."
Tak więc od tego momentu D-ca POW przekazał te dywizjony dowódcom tych dywizji. Chociaż jeśli w meldunku z 1975 r. zostały one wykazane jako okręgowe to myślę że nie było to pełne podporządkowanie.
Natomiast w planach mobilizacyjnych dywizjony te faktycznie były planowane do podporządkowania dla 3. i 9. DZ, ale tylko na czas "W". A meldunki o stanie bojowym sporządzano wg stanu na czas "P".