Oj przepraszam:
2.500 x 6.000 x 12 = 180 mln. PLN czyli 45 mln. USD. Część z nich będą musieli zastąpić inni, niżsi stopniem albo wywile. Większość i tak wydamy na remonty, szkolenia itp. Czyli zostanie 5 mln. USD - mocno jednak naciągane. Podejrzewam, że góra 2-4 mln. USD.
NRD-owskie siły zbrojne.
#102Aleksander
W każdym państwie ogromną większość stanowią wydatki wegetacyjne. Tych 20 % budżetu nie przeskoczymy.
W każdym państwie ogromną większość stanowią wydatki wegetacyjne. Tych 20 % budżetu nie przeskoczymy.
NRD-owskie siły zbrojne.
#103Piotr-podałeś oficerów starszych tylko w wojskach lądowych. . . . . . . . . . W wojskach lądowych mamy 13 tys oficerów-Francja np. ma 15 tys.......................
Pamiętaj o jednym-etaty to nie tylko pensje
Pamiętaj o jednym-etaty to nie tylko pensje
NRD-owskie siły zbrojne.
#106kolejny kwiatek:
oraz zmodernizować ok. 200 naszych samolotów i śmigłowców pochodzenia radzieckiego (do dziś Rosja w miarę tanio i skutecznie oferuje taką możliwość.
Przykro mi ale przy większości modernizacji rosjanie kooperowali. Mieli dużo samodzielnych ale pamiętam tylko jedną wdrożoną MiG-21bis w Indiach i są z nią kłopoty. Peczora w Egipcie stanowi również problem.
Proponuje pominąć ten artykuł. Moim zdaniem nie pisał go profesjonalista ani wysokiej klasy hobbysta.
oraz zmodernizować ok. 200 naszych samolotów i śmigłowców pochodzenia radzieckiego (do dziś Rosja w miarę tanio i skutecznie oferuje taką możliwość.
Przykro mi ale przy większości modernizacji rosjanie kooperowali. Mieli dużo samodzielnych ale pamiętam tylko jedną wdrożoną MiG-21bis w Indiach i są z nią kłopoty. Peczora w Egipcie stanowi również problem.
Proponuje pominąć ten artykuł. Moim zdaniem nie pisał go profesjonalista ani wysokiej klasy hobbysta.
NRD-owskie siły zbrojne.
#107Jasne, że ten artykuł jest merytorycznie słaby, ale te dane o rosyjskim długu są jednak zastanawiające
Piotr odpowiedz mi na następujące pytania
-jakim cudem w 1989 mieliśmy mniej oficerów starszych (i w ogóle oficerów chyba) niż mamy teraz?
-oficerowie i podoficerowie to ponad 50 %wojska-KIM ONI DOWODZĄ?????
-czy nie uważasz, że dzisiaj pisanie o mobilizacji na czas "W" jest niepoważne? Przecież my ledwo zebraliśmy te 2000 ludzi do Iraku. . . . . . . . . . Po za tym kogo byś mobilizował? Rocznie szkoli się ok 15% poborowych-wojsko to w tej chwili FIKCJA.
Powtarzam Piotr-duża ilość sztabów przy małej liczbie wojska -to też wydatki na infrastrukture a nie tylko pensje
Piotr odpowiedz mi na następujące pytania
-jakim cudem w 1989 mieliśmy mniej oficerów starszych (i w ogóle oficerów chyba) niż mamy teraz?
-oficerowie i podoficerowie to ponad 50 %wojska-KIM ONI DOWODZĄ?????
-czy nie uważasz, że dzisiaj pisanie o mobilizacji na czas "W" jest niepoważne? Przecież my ledwo zebraliśmy te 2000 ludzi do Iraku. . . . . . . . . . Po za tym kogo byś mobilizował? Rocznie szkoli się ok 15% poborowych-wojsko to w tej chwili FIKCJA.
Powtarzam Piotr-duża ilość sztabów przy małej liczbie wojska -to też wydatki na infrastrukture a nie tylko pensje
NRD-owskie siły zbrojne.
#108Powtarzam-masz 100% racji-mi tylko chodziło o te rozbieżności z danymi dotyczącymi długu.
NRD-owskie siły zbrojne.
#109Aleksander
W 1990 r. mieliśmy 113.000 żołnierzy zawodowych i 234.000 poborowych. Tak, że o ile pamiętam było zdecydowanie więcej oficerów, szczególnie starszych (o generałach nie wspominając).
Wojska Lądowe
(stan na 01.01.2003 r.) - 88 877 w tym:
Dane MON:
1. żołnierze zawodowi - 39 964 w tym:
a/ służby stałej - 32 358 w tym:
- generałowie - 28
- oficerowie starsi - 5219
- oficerowie młodsi - 8806
- chorążowie - 12 283
- podoficerowie zawodowi - 6022
b/ służby kontraktowej - 7606 w tym:
- oficerowie starsi - 1
- oficerowie młodsi - 184
- chorążowie - 779
- podoficerowie zawodowi - 6642
2. Żołnierze służby nadterminowej - 5440
3. Żołnierze służby kandydackiej - 786
4. Żołnierze zasadniczej służby wojskowej - 39 070
5. Podchorążowie SPR - 157
oficerowie starsi to 1/17 a młodsi 1/10 w wojskach lądowych.
Dlaczego uważasz, że każdy oficer musi dowodzić jakąś jednostką. W każdej armii są sztaby, złożone z wielu oddziałów, wydziałów. W wojskach technicznych na bardzo małą liczbę wyrzutni będzie przypadało więcej oficerów. Poza tym nawet jeżeli oficera młodszego zastąpisz podoficerem to i tak musisz zapłacić podobnie.
Policz ilość samych jednostek:
May w wojskach lądowych 4 dywizje, 15 brygad ciężkich, 3 lekkie, 2 artylerii, 2 saperów i wiele innych. Ale już same te jednostki dają minimum 88 batalionów i 352 kompanie. Dolicz oddziały wsparcia, służby pomocnicze (remontowe, techniczne, logistyczne, medyczne). Nie dałem tu jednostek ppanc, plotniczych. Potrzebni są szefowie sztabów i po jednym zastępcy minimum.
W lotnictwie większość pilotów to oficerowie.
Ilu uważasz, że w armii powinno być oficerów i podoficerów.
W 1990 r. mieliśmy 113.000 żołnierzy zawodowych i 234.000 poborowych. Tak, że o ile pamiętam było zdecydowanie więcej oficerów, szczególnie starszych (o generałach nie wspominając).
Wojska Lądowe
(stan na 01.01.2003 r.) - 88 877 w tym:
Dane MON:
1. żołnierze zawodowi - 39 964 w tym:
a/ służby stałej - 32 358 w tym:
- generałowie - 28
- oficerowie starsi - 5219
- oficerowie młodsi - 8806
- chorążowie - 12 283
- podoficerowie zawodowi - 6022
b/ służby kontraktowej - 7606 w tym:
- oficerowie starsi - 1
- oficerowie młodsi - 184
- chorążowie - 779
- podoficerowie zawodowi - 6642
2. Żołnierze służby nadterminowej - 5440
3. Żołnierze służby kandydackiej - 786
4. Żołnierze zasadniczej służby wojskowej - 39 070
5. Podchorążowie SPR - 157
oficerowie starsi to 1/17 a młodsi 1/10 w wojskach lądowych.
Dlaczego uważasz, że każdy oficer musi dowodzić jakąś jednostką. W każdej armii są sztaby, złożone z wielu oddziałów, wydziałów. W wojskach technicznych na bardzo małą liczbę wyrzutni będzie przypadało więcej oficerów. Poza tym nawet jeżeli oficera młodszego zastąpisz podoficerem to i tak musisz zapłacić podobnie.
Policz ilość samych jednostek:
May w wojskach lądowych 4 dywizje, 15 brygad ciężkich, 3 lekkie, 2 artylerii, 2 saperów i wiele innych. Ale już same te jednostki dają minimum 88 batalionów i 352 kompanie. Dolicz oddziały wsparcia, służby pomocnicze (remontowe, techniczne, logistyczne, medyczne). Nie dałem tu jednostek ppanc, plotniczych. Potrzebni są szefowie sztabów i po jednym zastępcy minimum.
W lotnictwie większość pilotów to oficerowie.
Ilu uważasz, że w armii powinno być oficerów i podoficerów.
NRD-owskie siły zbrojne.
#110Co do długu po prostu w dalszym ciągu uważam, że nie mamy pewnego źródła a wydaje mi się, że gdyby był to jednak któryś rząd by coś z tego uzyskał. Patrząc jednak na sytuację ekonomiczną CSRS i NRD oraz PRL-u w latach 80-tych wierzę, że prawie go nie było. My mielismy 30 % spadek PKB wobec lat 70-tych a oni nawet 10 % wzrost.
Martwi mnie jednak Twój pogląd na ilość oficerów w armii. Im bardziej utechniczniona tym będzie wyższy. Część z nich moga zastąpic podoficerowie ale to wcale nie będzie taniej - jeżeli zawodowi to powinni dostać niewiele mniej. Poza tym udowodnij mi, że to metodą zyskasz spore pieniądze. Może się mylę ale uważam, że budżet MON jest bardzo mały. Wieczorem poszukam danych o wydatkach w przeliczeniu na jednego żołnierza. Optymalnie (ale minimalnie) uważam, że powinniśmy mieć 125.000 żołnierzy. Tylko, że nawet taka redukcja nie zbliży nas nawet do wydatków w NATO na 1 żołnierza.
Martwi mnie jednak Twój pogląd na ilość oficerów w armii. Im bardziej utechniczniona tym będzie wyższy. Część z nich moga zastąpic podoficerowie ale to wcale nie będzie taniej - jeżeli zawodowi to powinni dostać niewiele mniej. Poza tym udowodnij mi, że to metodą zyskasz spore pieniądze. Może się mylę ale uważam, że budżet MON jest bardzo mały. Wieczorem poszukam danych o wydatkach w przeliczeniu na jednego żołnierza. Optymalnie (ale minimalnie) uważam, że powinniśmy mieć 125.000 żołnierzy. Tylko, że nawet taka redukcja nie zbliży nas nawet do wydatków w NATO na 1 żołnierza.