Dzień Dobry
Przeglądając ostatnio niemieckie czasopismo Soldat und Technik z lat 90 napotkałem takie oto zdjęcie w artykule na temat modernizacji w zakresie poprawy pływalności MT-LB oraz 2S1 testowane przez Polską stronę.
1990 2S1-M Prototyp.jpg
Wygląda na to, że jest to jedna z wcześniejszych prób modernizacji pojazdu poprzez dodanie dodatkowych pływaków oraz układu napędowego wykorzystującego częściowo zabudowane śruby które później zostały użyte w SPG-2/OPAL (widoczne z tyłu pojazdu).
Póki co nie spotkałem tego zdjęcia w żadnym polskim źródle, choć w jednym z numerów "Poligon"u Pan J. Kajetanowicz wspomina o pojedynczym prototypie o nazwie "Wolfram" - może to jest ten pojazd ze zdjęcia ?
Dodatkowo jakiś czas później kolega podesłał mnie zdjęcie 2S1 które znajduje się na Cytadeli w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie i zauważyliśmy że pojazd ten nie jest zwykłym "Goździkiem".
_DSC7580.jpg
Posiada on bowiem miejsce na śruby napędowe z OPALa jak prototyp ze zdjęcia powyżej.
Czy ktoś zna może historię tego pojazdu i wie coś więcej na jego temat ?
W późniejszym numerze SuT pojawiło się także zdjęcie jeszcze nie do końca "doszlifowanego" 2S1-M:
1991 2S1-M Prototyp.jpg
Kilka lat temu w komentarzu na FB pojawiły się zdjęcia takiego MT-LB, ponoć pochodzą z giełdy wozów bojowych w Kołobrzegu.
Patrząc na kształt oraz zabudowę pierwsze moje skojarzenie to prototyp "Turkus-2".
gwbk1.jpg
gwbk2.jpg
Jakiś czas później znalazłem pojazd o bardzo podobnym wyglądzie w niemieckim muzeum "Militärhistorisches und technisches Museum Eggesin".
Militärhistorisches und technisches Museum Eggesin1.jpg
Militärhistorisches und technisches Museum Eggesin2.jpg
A niedawno na jednym z polskich portali pojawiło się ogłoszenie w którym pojazd wygląda identycznie jak dwa powyżej.
Czy ktoś kojarzy jaką wersją są te MT-LB ?
transporter-brdm-mtlb-mtlbu-koszalin-584921389.jpg
transporter-brdm-mtlb-mtlbu-koszalin-584921387.jpg
Czy to są zdemilitaryzowane podwozia które były wcześniej używane do testów programu "Turkus" (Turkus-2) ?
1976 Turkus-2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.