Słuszne uwagi, ale co z tym 69.bmed w Szczecinie. Też był, może jako jednostka okręgowa ?
Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego
#42Nie słyszałem o okręgowych bmed w czasie "P". W czasie "W" było dużo innych jednostek medycznych (jak medyczny batalion wzmocnienia) ale o nich chyba tu nie piszemy.
#43No to skąd w takim razie ten 69.bmed ze Szczecina ??
A przy okazji wrzucam na forum:
15. DZ im Gwardii Ludowej - Olsztyn
37.pz - Morąg
75.pz - Baroszyce
50.pz - Lidzbark Warmiński
35.pczś - Ostróda
15.brem - Ostróda
15.bzaop - Olsztyn
bsap ?? - Olsztyn
koirr - Oksztyn
27.bł - Olsztyn
46.paplot-Olsztyn
bmed - ?
dar - ??
19.da (Frog) Morąg
9.pa - Morąg (to lokalizacja polemiczna jak zauważyłem)
brozp - Bartoszyce
dappanc - ?
16. Kaszubska DPanc - Elbląd
60.kartuski pczś - Elbląg
13.paplot - Elbląg
1. warszawski ?? pczś im Bohaterów Westerplatte - Elbląg
43.bł-Elbląg
koirr - Elbląg
17.brozp -Elbląg
16.bzaop - Elbląg
16.brem - Elbląg
57.bmed - Braniewo
16.pa (JW 3510??) - Braniewo
51.kościerski pczś - Braniewo
55.elbląski pzmech - Braniewo
4.da - Malbork
48.dar - ? czyżby też Malbork ??
dappanc - ??
Co do numerów JW to tutaj mam totalne braki, podobnie jak w pooddziałach typu kchem, baterie dowodzenia...
A przy okazji wrzucam na forum:
15. DZ im Gwardii Ludowej - Olsztyn
37.pz - Morąg
75.pz - Baroszyce
50.pz - Lidzbark Warmiński
35.pczś - Ostróda
15.brem - Ostróda
15.bzaop - Olsztyn
bsap ?? - Olsztyn
koirr - Oksztyn
27.bł - Olsztyn
46.paplot-Olsztyn
bmed - ?
dar - ??
19.da (Frog) Morąg
9.pa - Morąg (to lokalizacja polemiczna jak zauważyłem)
brozp - Bartoszyce
dappanc - ?
16. Kaszubska DPanc - Elbląd
60.kartuski pczś - Elbląg
13.paplot - Elbląg
1. warszawski ?? pczś im Bohaterów Westerplatte - Elbląg
43.bł-Elbląg
koirr - Elbląg
17.brozp -Elbląg
16.bzaop - Elbląg
16.brem - Elbląg
57.bmed - Braniewo
16.pa (JW 3510??) - Braniewo
51.kościerski pczś - Braniewo
55.elbląski pzmech - Braniewo
4.da - Malbork
48.dar - ? czyżby też Malbork ??
dappanc - ??
Co do numerów JW to tutaj mam totalne braki, podobnie jak w pooddziałach typu kchem, baterie dowodzenia...
#45Moje kolene drobne uwagi:
- 5.brozp Kołobrzeg
- 19. bsap im. por. Włodzimierza Suriana - Unieście
- 32. Budziszyński pz IM. HANSA BEIMLERA - Kołobrzeg
- 28. Sudecki (nie Kołobrzesk)i pz - Kołobrzeg
- 16. DNOWSKO-ŁUŻYCKI pczś - Słupsk
- 64.kchem Kołobrzeg
- koirr Koszalin
- 15.bdow sz.art. Kołobrzeg
- 29. kdow sz. OPL Koszalin
Na koniec mój drobny komentarz.
Dyskusja o WP lat 80. tak mnie wciągnęła iz na razie porzuciłem pracę nad książką i szukam informacji do tematów tego forum.
Krzysztofie !!!
Musze stwierdzic iz troche informacji na te teamty zostało juz opublikowanych.
8. DZ jest jedną z lepiej znanych dywizji.
Ukazała się książka pt. "8 Dywizja Piechoty" opisująca ja do końca lat 90. - dostepna w księgarniach.
Dodatkowo gdy istniała jeszcze 8.dywizja ukazały się jej nakładem kroniki tej dywizji.
Jest tam duzo informacji i bardzo zachęcam do ich szukania.
Encyklopedia UW miała zawierać informację bardzo dokładne, a na razie brak w niej informacji podstawowych. Proszę nie traktować tego jak zarzut tylko apel o staraniejsze szukanie informacji.
Bardzo bodoba mi się te formu.
- 5.brozp Kołobrzeg
- 19. bsap im. por. Włodzimierza Suriana - Unieście
- 32. Budziszyński pz IM. HANSA BEIMLERA - Kołobrzeg
- 28. Sudecki (nie Kołobrzesk)i pz - Kołobrzeg
- 16. DNOWSKO-ŁUŻYCKI pczś - Słupsk
- 64.kchem Kołobrzeg
- koirr Koszalin
- 15.bdow sz.art. Kołobrzeg
- 29. kdow sz. OPL Koszalin
Na koniec mój drobny komentarz.
Dyskusja o WP lat 80. tak mnie wciągnęła iz na razie porzuciłem pracę nad książką i szukam informacji do tematów tego forum.
Krzysztofie !!!
Musze stwierdzic iz troche informacji na te teamty zostało juz opublikowanych.
8. DZ jest jedną z lepiej znanych dywizji.
Ukazała się książka pt. "8 Dywizja Piechoty" opisująca ja do końca lat 90. - dostepna w księgarniach.
Dodatkowo gdy istniała jeszcze 8.dywizja ukazały się jej nakładem kroniki tej dywizji.
Jest tam duzo informacji i bardzo zachęcam do ich szukania.
Encyklopedia UW miała zawierać informację bardzo dokładne, a na razie brak w niej informacji podstawowych. Proszę nie traktować tego jak zarzut tylko apel o staraniejsze szukanie informacji.
Bardzo bodoba mi się te formu.
#46Grzegorz !!!
Czy jesteś pewien numeru JW 3459 dla 41 pz im. mjr Bronisława Lachowicza w Szczecinie. Czy jest to może JW 3465 ?
Czy jesteś pewien numeru JW 3459 dla 41 pz im. mjr Bronisława Lachowicza w Szczecinie. Czy jest to może JW 3465 ?
#47Trudno się nie zgodzić, ale pomalutku wszystko się wyklaruje. Sądzę że jak "przelecimy " wszystkie ZT a potem jedn okręgowe, to będzie niezła podstawa do dalszych rozważań. Można np. do każdej jednostki robic odpowiednie dopiski pozwalające stworzyć je minihistorię (daty utworzenia i likwidacji, nazwiska dowódców, uzbrojenie i daty jego wprowadzenia itp).
Kolejny temat który się nasuwa to WOPK i WL, z jednostkami lotniczymi i wszystkimi naziemnymi, krtech, brtech, drak.... i wszystko co się da. W ten sposób powstanie naprawdę unikalny zbiór wiedzy dającej szerokie pojęcie o stanie LWP w okresie jego największego rozkwitu. (No tu może przesadziłem😀)
Oddzielny temat to ETATY i historia ich zmian. Każda jedn miała swą strukturę więc tu też można będzie sporo rzeczy uporządkować.
Na dziś tyle... Do tematu wróce po nowym roku i wrzucę pozostałe ZT.
PS Wielkie dzięki za uzupełnienia. Dzięki nim mogę powiązać np. Hansa Beimlera z odpowiednim pułkiem.
Kolejny temat który się nasuwa to WOPK i WL, z jednostkami lotniczymi i wszystkimi naziemnymi, krtech, brtech, drak.... i wszystko co się da. W ten sposób powstanie naprawdę unikalny zbiór wiedzy dającej szerokie pojęcie o stanie LWP w okresie jego największego rozkwitu. (No tu może przesadziłem😀)
Oddzielny temat to ETATY i historia ich zmian. Każda jedn miała swą strukturę więc tu też można będzie sporo rzeczy uporządkować.
Na dziś tyle... Do tematu wróce po nowym roku i wrzucę pozostałe ZT.
PS Wielkie dzięki za uzupełnienia. Dzięki nim mogę powiązać np. Hansa Beimlera z odpowiednim pułkiem.
#48Też mam nadzieję że wszystko sie kiedys wyklaruje. Jako że korzystam od czasu do czasu z materiałów archiwalnych wiem że tego są na prawdę tysiące JW i tysiące etatów, tysiące rozkazów organizacyjnych itd.
#49Krzysztof
W którymś miejscu Jarosław C. na tym forum podawał skład DZ i DPanc podał, że dappanc występował tylko w DZmech. Ty podałeś go w składzie 16 DPanc. Czy jesteś tego pewien.
Z drugiej strony gdy kupiono 18 BRDM-2 z AT-5 (9P148) wyposażono w nie 11 DPanc (ale dappanc dywizyjny czy może w BZmech stworzono dywizjon).
Rozważania przeprowadzam w odniesieniu do 1985 r.
Z drugiej strony posiadaliśmy do 723 do 711 appanc D-44M. Licząc w DZmech 8x18 = 144. Dodając pz na Skotach (moje przypuszczenie było ich 18 do 19) i w nich dappanc 18x18 = 324 otrzymuje razem 468, jeszcze chyba dwa pappanc czyli i tak 540. Może ktoś wie coś więcej.
A może w latach 90-tych gdy w dappanc było 6x9P133 i 12 appnac D-44m wrócono tylko do planów z latych 70-tych i 80-tych.
W którymś miejscu Jarosław C. na tym forum podawał skład DZ i DPanc podał, że dappanc występował tylko w DZmech. Ty podałeś go w składzie 16 DPanc. Czy jesteś tego pewien.
Z drugiej strony gdy kupiono 18 BRDM-2 z AT-5 (9P148) wyposażono w nie 11 DPanc (ale dappanc dywizyjny czy może w BZmech stworzono dywizjon).
Rozważania przeprowadzam w odniesieniu do 1985 r.
Z drugiej strony posiadaliśmy do 723 do 711 appanc D-44M. Licząc w DZmech 8x18 = 144. Dodając pz na Skotach (moje przypuszczenie było ich 18 do 19) i w nich dappanc 18x18 = 324 otrzymuje razem 468, jeszcze chyba dwa pappanc czyli i tak 540. Może ktoś wie coś więcej.
A może w latach 90-tych gdy w dappanc było 6x9P133 i 12 appnac D-44m wrócono tylko do planów z latych 70-tych i 80-tych.
#50dappanc powstały około 1972 roku w ośmiu DZ (w niektórych dywizjach, w szczególności w WOW jako nowo formowane na czas W).
W 1989/1990 gdy pieć DPanc przeformowano na DZ powstało pięć kolejnych dappanc.
Proszę zwrócić uwagę iż dappanc mają kolejną numerację.
W 1989/1990 gdy pieć DPanc przeformowano na DZ powstało pięć kolejnych dappanc.
Proszę zwrócić uwagę iż dappanc mają kolejną numerację.