Nie. Zdecydowanie miały pojedyncze nazewnictwo. W tej dziedzinie trzeba rozróżnic dwa okresy
- do 1970 roku gdy istniały 3 brygady (składające się z batalionów), 2 pułki i 1 batalion;
- od 1970 gdy powstało Dowództwo ZJKiD z podległymi 9 pułkami (samodzielnymi).
Od 1970 do 1989 występowały typy pułków:
- pułk kolejowy
- pułk mostowy
- pułk drogowo-eksploatacyjny
- pułk drogowy
- pułk mostów drogowych i kolejowych (nie drogowo-kolejowych)
- pułk kolejowo-mostowy
2. Pułk Mostów Kolejowych powstał dopiero w 1990 roku w Inowrocławiu (wcześniej takiej jednostki nie było).
pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986
#12pytanie do p. J. Cislaka
wg ksiązki 2-gie Dywizje w WP struktura 2DZ przedstawiała się następująco
2DZ 15szkpcz 15pczś 6pz 27pz 33pz 37pa dar
1956-89 Opole Gliwice CzestochowaKłodzko Nysa Koźle Koźle
Nysa daplot 99paplot 2bsap 2bat transp. 2bzaop
Lubliniec Koźle /Ząbk. Śl Nysa Nysa Komprachcice
do 1962 od 1962
czy jest to poprawne zestawienie ? jaki numer miał dar ? czy był właczony do 37pa ?w ktorym roku 15szkpcz został przekształcony w 15pczś?
pozdrowienia
Roman Antonowicz
#13pułk OT Miasta Łodzi im. Tadeusza Głąbskiego został rozformowany 15.02.1989 r.
Wracając do pytania
czy 5 pułk kolejowo-mostowy w Modlin został przeformowany (przemianowany ?) na 5 pułk mostowy czy też odwrotnie ?
czy 4 pułk drogowo-eksploatacyjny w Nisku został przeformowany (przemianowany ?) na 4 pułk drogowy czy też odwrotnie ?
przy założeniu, że przeformowanie (przemianowanie) obu pułków miało miejsce, to na pewno
5 pułk mostów kolejowych przekształcił się (zmienił nazwę) na 5 pułk kolejowy (JW 2229), a
4 pułk drogowy przekształcił się (zmienił nazwę) na 4 pułk drogowo-eksploatacyjny (JW 1367)
skąd pewność, co do takiej kolejności
stąd, że w 1989 r.
4 pułk drogowo-eksploatacyjny przeformowany został w 4 Wojskowe Zakłady Budownictwa Drogowego, natomiast
5 pułk kolejowy w 5 Wojskowe Zakłady Budownictwa Kolejowego
Niestety nie posiadam żadnych danych dotyczących:
8 batalionu (dowozu czy transportowy ?) mps w Jarominie (Warcisławiu)
64 batalionu dowozu mps w Wędrzynie
73 batalionu dowozu mps w Cybowie
Wydaje mi się, że były to jednostki cz. "W" wchodzące w skład Brygad Materiałowego Zabezpieczenia, a rozwijane na bazie istniejących w czasie "P" składnic.
Jeżeli chodzi o pozostałe pododdziały:
10 batalion rurociągów dalekosiężnych w Szczecinie
11 kompanię rurociągów przeprawowych w Maksymilianowie
12 kompanię rurociągów przeprawowych w Gardeji
to w latach 1989 - 1990 z jednostek cz. "P" stały się jednostkami cz. "W"
Wszystkie brygady i pułki OT zostały rozformowane w tym samym okresie czasu (1989-1990), natomiast w kwestii samodzielnych batalionów OT powstaje pytanie czy funkcjonowały po 31 lipca 1975, czy też zostały zlikwidowane wraz z Powiatowymi (Dzielnicowymi, Miejskimi) Sztabami Wojskowymi, w związku z wprowadzeniem nowego podziału administracyjnego kraju.
Ponieważ żaden z wymienionych batalionów (6 batalion inżynieryjny WOWew w Lublińcu i 11 batalion inżynieryjny WOWew w Jeleniej Górze) nie wszedł w skład NJW MSW w październiku 1991 r. należy przyjąć, że zostały rozformowane przed tą datą.
Można przyjąć, że
9 Oddział Dyscyplinarny w Jarominie (Warcisławiu) i 10 Oddział Dyscyplinarny w Wędrzynie
zostały zlikwidowane w tym samym czasie, co 7 Oddział Dyscyplinarny w Orzyszu (XII.1991 r.),
a przyczyn należy upatrywać z nowelizacją ustawy o dyscyplinie wojskowej, która nie przewidywała istnienia tego typu jednostek.
Wracając do pytania
czy 5 pułk kolejowo-mostowy w Modlin został przeformowany (przemianowany ?) na 5 pułk mostowy czy też odwrotnie ?
czy 4 pułk drogowo-eksploatacyjny w Nisku został przeformowany (przemianowany ?) na 4 pułk drogowy czy też odwrotnie ?
przy założeniu, że przeformowanie (przemianowanie) obu pułków miało miejsce, to na pewno
5 pułk mostów kolejowych przekształcił się (zmienił nazwę) na 5 pułk kolejowy (JW 2229), a
4 pułk drogowy przekształcił się (zmienił nazwę) na 4 pułk drogowo-eksploatacyjny (JW 1367)
skąd pewność, co do takiej kolejności
stąd, że w 1989 r.
4 pułk drogowo-eksploatacyjny przeformowany został w 4 Wojskowe Zakłady Budownictwa Drogowego, natomiast
5 pułk kolejowy w 5 Wojskowe Zakłady Budownictwa Kolejowego
Niestety nie posiadam żadnych danych dotyczących:
8 batalionu (dowozu czy transportowy ?) mps w Jarominie (Warcisławiu)
64 batalionu dowozu mps w Wędrzynie
73 batalionu dowozu mps w Cybowie
Wydaje mi się, że były to jednostki cz. "W" wchodzące w skład Brygad Materiałowego Zabezpieczenia, a rozwijane na bazie istniejących w czasie "P" składnic.
Jeżeli chodzi o pozostałe pododdziały:
10 batalion rurociągów dalekosiężnych w Szczecinie
11 kompanię rurociągów przeprawowych w Maksymilianowie
12 kompanię rurociągów przeprawowych w Gardeji
to w latach 1989 - 1990 z jednostek cz. "P" stały się jednostkami cz. "W"
Wszystkie brygady i pułki OT zostały rozformowane w tym samym okresie czasu (1989-1990), natomiast w kwestii samodzielnych batalionów OT powstaje pytanie czy funkcjonowały po 31 lipca 1975, czy też zostały zlikwidowane wraz z Powiatowymi (Dzielnicowymi, Miejskimi) Sztabami Wojskowymi, w związku z wprowadzeniem nowego podziału administracyjnego kraju.
Ponieważ żaden z wymienionych batalionów (6 batalion inżynieryjny WOWew w Lublińcu i 11 batalion inżynieryjny WOWew w Jeleniej Górze) nie wszedł w skład NJW MSW w październiku 1991 r. należy przyjąć, że zostały rozformowane przed tą datą.
Można przyjąć, że
9 Oddział Dyscyplinarny w Jarominie (Warcisławiu) i 10 Oddział Dyscyplinarny w Wędrzynie
zostały zlikwidowane w tym samym czasie, co 7 Oddział Dyscyplinarny w Orzyszu (XII.1991 r.),
a przyczyn należy upatrywać z nowelizacją ustawy o dyscyplinie wojskowej, która nie przewidywała istnienia tego typu jednostek.
#14Właśnie szukałem dalej informacji o ZJDiK w swoich notatkach z archiwum:
W 1970 powstały na pewno:
4. Pułk Drogowy
5. Pułk Mostowy.
4. pdrog został przeformowany na 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny (później 4. WZBDrog)
5. pmost został przeformowany na 5. Pułk Kolejowo-Mostowy
Tego jestem pewien choć nadal nie wiem kiedy.
Nie spotkałem się z nazwami które wymieniasz:
- 5. Pułk Kolejowy lub 5. Pułk Mostów Kolejowych - czy jesteś pewien że 5. WZBKol powstały właśnie z 5.pk a nie 5.pk-most ?
8. Batalion MPS nazywał się dokładnie tak. Wczesniej był to 8. Batalion Dowozu MPS (powstał z 8. Kompanii Dowozu MPS + 9. Kompanii Dowozu MPS).
Czy znasz inne bataliony/kompanie rurociągów dalekosiężnych/przeprawowych ?
Do końca nie jestem pewien czy wszystkie bataliony OT rozformowano w jednym czasie. Bataliony OT funkcjonowały jeszcze w latach 80. ale mogły to być te które wchodziły w skład Brygad OT. Brygady OT i większość pułków OT rozformowano w 1989 roku, ale nie jestem pewien czy niektórych z nich (z tych które wymieniłem) nie rozformowano wcześniej. Muszę poszukać.
6 i 11. bataliony na pewno rozformowano przed 1991 rokiem. Nie wiem niestety kiedy. Nie wiem też kiedy 11. binż WOWew przeformowano w 11. Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew. Z WOWew jest pewien kłopot dlatego iż jednostki inżynieryjne powstawały z jednostek ogólnowojskowych WOWew lub z ich części i przez pewien czas funkcjonowały równolegle (nie za bardzo rozumiem czy jednostka inżynieryjna podlegała "swojej" jednostce, czy były niezależne).
Ostatnio próbowałem wyjaśnić pewne kwestie OT i WOWew ale jest to bardzo trudne. Udało mi się tylko trochę dowiedzieć o pułkach pontonowo-technicznych OT (było ich w sumie 4).
Również rozformowanie 9 i 10. ODysc razem z 7. ODysc jest dyskusyjne. Orzysz istniał bardzo długo najpierw jako 7. Batalion Dyscyplinarny, a później 7. Oddział. Początkowo miał powstać w Hrubieszowie ale już po wydaniu zarz. szefa SzG, zmieniono na Orzysz. Natomiast 9 i 10. Oddział powstały dopiero w latach 80. Na przełomie lat 80/90 mówiono tylko o Orzyszu. Informacje o sformowaniu dwóch pozostałych znalazłem w archiwum i nie wiem nawet czy na dobre zaczęły funkcjonować.
Brygady Materiałowego Zabezpieczenia funkcjonowały w Wojskach Lotniczych w drugiej połowie lat 80. Nie wiem czy były takie jednostki w Wojskach Lądowych. Wydaje mi się że nie, choć na czas "W" było w OW zapewne sporo innych Brygad. Kiedyś był o tym artykuł w Wojskowym Przegladzie Technicznym ale bez dokładniejszych danych. Ja osobiscie nigdy nie miałem informacji o jednostach czasu "W" i nie mogę tego potwierdzić.
W 1970 powstały na pewno:
4. Pułk Drogowy
5. Pułk Mostowy.
4. pdrog został przeformowany na 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny (później 4. WZBDrog)
5. pmost został przeformowany na 5. Pułk Kolejowo-Mostowy
Tego jestem pewien choć nadal nie wiem kiedy.
Nie spotkałem się z nazwami które wymieniasz:
- 5. Pułk Kolejowy lub 5. Pułk Mostów Kolejowych - czy jesteś pewien że 5. WZBKol powstały właśnie z 5.pk a nie 5.pk-most ?
8. Batalion MPS nazywał się dokładnie tak. Wczesniej był to 8. Batalion Dowozu MPS (powstał z 8. Kompanii Dowozu MPS + 9. Kompanii Dowozu MPS).
Czy znasz inne bataliony/kompanie rurociągów dalekosiężnych/przeprawowych ?
Do końca nie jestem pewien czy wszystkie bataliony OT rozformowano w jednym czasie. Bataliony OT funkcjonowały jeszcze w latach 80. ale mogły to być te które wchodziły w skład Brygad OT. Brygady OT i większość pułków OT rozformowano w 1989 roku, ale nie jestem pewien czy niektórych z nich (z tych które wymieniłem) nie rozformowano wcześniej. Muszę poszukać.
6 i 11. bataliony na pewno rozformowano przed 1991 rokiem. Nie wiem niestety kiedy. Nie wiem też kiedy 11. binż WOWew przeformowano w 11. Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew. Z WOWew jest pewien kłopot dlatego iż jednostki inżynieryjne powstawały z jednostek ogólnowojskowych WOWew lub z ich części i przez pewien czas funkcjonowały równolegle (nie za bardzo rozumiem czy jednostka inżynieryjna podlegała "swojej" jednostce, czy były niezależne).
Ostatnio próbowałem wyjaśnić pewne kwestie OT i WOWew ale jest to bardzo trudne. Udało mi się tylko trochę dowiedzieć o pułkach pontonowo-technicznych OT (było ich w sumie 4).
Również rozformowanie 9 i 10. ODysc razem z 7. ODysc jest dyskusyjne. Orzysz istniał bardzo długo najpierw jako 7. Batalion Dyscyplinarny, a później 7. Oddział. Początkowo miał powstać w Hrubieszowie ale już po wydaniu zarz. szefa SzG, zmieniono na Orzysz. Natomiast 9 i 10. Oddział powstały dopiero w latach 80. Na przełomie lat 80/90 mówiono tylko o Orzyszu. Informacje o sformowaniu dwóch pozostałych znalazłem w archiwum i nie wiem nawet czy na dobre zaczęły funkcjonować.
Brygady Materiałowego Zabezpieczenia funkcjonowały w Wojskach Lotniczych w drugiej połowie lat 80. Nie wiem czy były takie jednostki w Wojskach Lądowych. Wydaje mi się że nie, choć na czas "W" było w OW zapewne sporo innych Brygad. Kiedyś był o tym artykuł w Wojskowym Przegladzie Technicznym ale bez dokładniejszych danych. Ja osobiscie nigdy nie miałem informacji o jednostach czasu "W" i nie mogę tego potwierdzić.
#15Niestety książka ta jeśli chodzi o lata po II WŚ nie nadaje się do cytowania i studiowania.
#16dziękuję, takie miałem wrażenie i nie kupiłem jej
R. Antonowicz
R. Antonowicz
#17Dla Jarosława Ciślaka
Składy pcz, pz i pa w latach 80-tych są jak sądzę do dzisiaj praktycznie nieznane osobom poniżej 30 roku życia. Infomacje na rynku dotyczą głównie struktur radzieckich, struktur LWP naprawdę trzeba się doszukiwać.
Np.
1) to, że w pcz było 5 kcz to dla większości młodszych czytelników byłoby spore zaskoczenie (nawet info, że pojawiła się później nowa struktura wdrażana razem z T-72 i T-55AM też byłoby zaskoczeniem);
2) struktura pz to również ciemna dziura, te 90 a nie 94 BWP-1, bah a nie dah;
3) pa to już w ogóle czarna dziura najpierw po 3 dyony potem 2.
Sądzę, że nawet krótkie wprowadzenie (a może pierwsza część) dotyczące wyłącznie cz, bwo i hb byłoby ciekawe. Może byłby to zaczątek kolejnego artykułu kiedyś w przyszłości (takie budowanie serii). Plus potem bardzo obszerne zestawienie jednostek.
Uważam, że nie ma tutaj pojęcia "dane powszechnie znane". Nawet hobbyści piszący na tej stronie parę tygodnie wielu rzeczy nie wiedzieli (mało skromnie siebie tutaj też zaliczyłem). Struktury nawet pobieżne dywizji i pułków plus obszerny spis jednostek to byłoby coś.
Polskie pułki różniły się znacznie od radzieckich i wschodnioniemieckich i moim zdaniem do dziś mało kto o tym wie.
W Polsce Zbrojnej puściłem temat "pcz w latach 80-tych" i jedna ogólna odpowiedź.
Składy pcz, pz i pa w latach 80-tych są jak sądzę do dzisiaj praktycznie nieznane osobom poniżej 30 roku życia. Infomacje na rynku dotyczą głównie struktur radzieckich, struktur LWP naprawdę trzeba się doszukiwać.
Np.
1) to, że w pcz było 5 kcz to dla większości młodszych czytelników byłoby spore zaskoczenie (nawet info, że pojawiła się później nowa struktura wdrażana razem z T-72 i T-55AM też byłoby zaskoczeniem);
2) struktura pz to również ciemna dziura, te 90 a nie 94 BWP-1, bah a nie dah;
3) pa to już w ogóle czarna dziura najpierw po 3 dyony potem 2.
Sądzę, że nawet krótkie wprowadzenie (a może pierwsza część) dotyczące wyłącznie cz, bwo i hb byłoby ciekawe. Może byłby to zaczątek kolejnego artykułu kiedyś w przyszłości (takie budowanie serii). Plus potem bardzo obszerne zestawienie jednostek.
Uważam, że nie ma tutaj pojęcia "dane powszechnie znane". Nawet hobbyści piszący na tej stronie parę tygodnie wielu rzeczy nie wiedzieli (mało skromnie siebie tutaj też zaliczyłem). Struktury nawet pobieżne dywizji i pułków plus obszerny spis jednostek to byłoby coś.
Polskie pułki różniły się znacznie od radzieckich i wschodnioniemieckich i moim zdaniem do dziś mało kto o tym wie.
W Polsce Zbrojnej puściłem temat "pcz w latach 80-tych" i jedna ogólna odpowiedź.
#18Jestem pewien, że 5 WZBK powstały z 5 pkolej., a inna nazwa tego pułku, z którą się zetknąłem, to 5 pułk mostów kolejowych
Niestety nie posiadam informacji o innych batalionach/kompaniach rurociągów dalekosiężnych/przeprawowych.
krakowski pułk OT im. Bartosza Głowackiego rozformowano 31.03.1990 r. natomiast
Warszawską Brygadę OT im. Jana Kilińskiego (eks pułk OT Miasta Stołecznego Warszawy) rozformowano 21.12.1989 r., co świadczy, że proces likwidacji jednostek OT odbywał się w latach 1988-1990.
Jednostki inżynieryjne nie powstawały z jednostek ogólnowojskowych WOWew lub z ich części.
W 1955 r. przeprowadzono reorganizację KBW dostosowując jego strukturę do działań z użyciem broni jądrowej m. in. poprzez powołanie w 1956 r. 1, 6 i 12 batalionów TOPL.
W latach 1960-1961 przeprowadzono reorganizację KBW dostosowując jego organizację do zadań w ramach OTK (podział na pion ogólnowojskowy i inżynieryjny).
W 1961 r., w ramach wspomnianej reorganizacji oraz w związku z kryzysem berlińskim, na bazie m. in. batalionów TOPL utworzono:
10 batalion pontonowo-mostowy w Rawiczu
12 batalion pontonowo-mostowy w Szczecinie
16 batalion pontonowo-mostowy w Koszalinie
1 batalion inżynieryjny w Warszawie
2 batalion inżynieryjny w Grajewie (dyslokowany do Czerwonego Boru)
4 batalian inżynieryjny w Rzeszowie
6 batalion inżynieryjny w Lublińcu
11 batalion inżynieryjny w Jeleniej Górze
Ośrodek Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych (funkcjonował w latach 1960-1965 ale gdzie ?)
składnica sprzętu inżynieryjnego
w tym samym czasie 9 pomorski pułk KBW w Bydgoszczy został przeformowany w 9 pomorski pułk pontonowo-mostowy.
Odnośnie pułków pontonowo-technicznych OT, których miałobyć w sumie 4.
wiem o:
10 pułk pont. - tech. OT w Rawiczu (eks 10 bpont. - most.)
12 pułk pont. - tech. OT w Szczecinie (eks 12 bpont. - most.)
oraz
7 pułku pont. - terch. OTw Dęblinie
9 pomorski pułk pont. OTw Bydgoszczy (od VIII.1968 r. w Chełmnie Pom.)
i mam informacje o istnieniu
1 pułku inżynieryjno - technicznego w Grudziądzu
spotkałem się także z informacją, że w latach 80 pułki OT nazywano pułkami ewakuacyjno - technicznymi.
Oddział Dyscyplinarny w Jarominie na pewno funkcjonował w drugiej połowie lat 80. Osobiście spotykałem jego "pensjonariuszy".
W WL funkcjonowały Grupy Organizacyjno - Mobilizacyjne:
2 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Pile
5 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia we Wrocławiu
8 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Warszawie
9 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Białymstoku
16 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Łodzi
przy czym nie wiem, które z nich były brygadami armijnymi, a które frontowymi.
Niestety nie posiadam informacji o innych batalionach/kompaniach rurociągów dalekosiężnych/przeprawowych.
krakowski pułk OT im. Bartosza Głowackiego rozformowano 31.03.1990 r. natomiast
Warszawską Brygadę OT im. Jana Kilińskiego (eks pułk OT Miasta Stołecznego Warszawy) rozformowano 21.12.1989 r., co świadczy, że proces likwidacji jednostek OT odbywał się w latach 1988-1990.
Jednostki inżynieryjne nie powstawały z jednostek ogólnowojskowych WOWew lub z ich części.
W 1955 r. przeprowadzono reorganizację KBW dostosowując jego strukturę do działań z użyciem broni jądrowej m. in. poprzez powołanie w 1956 r. 1, 6 i 12 batalionów TOPL.
W latach 1960-1961 przeprowadzono reorganizację KBW dostosowując jego organizację do zadań w ramach OTK (podział na pion ogólnowojskowy i inżynieryjny).
W 1961 r., w ramach wspomnianej reorganizacji oraz w związku z kryzysem berlińskim, na bazie m. in. batalionów TOPL utworzono:
10 batalion pontonowo-mostowy w Rawiczu
12 batalion pontonowo-mostowy w Szczecinie
16 batalion pontonowo-mostowy w Koszalinie
1 batalion inżynieryjny w Warszawie
2 batalion inżynieryjny w Grajewie (dyslokowany do Czerwonego Boru)
4 batalian inżynieryjny w Rzeszowie
6 batalion inżynieryjny w Lublińcu
11 batalion inżynieryjny w Jeleniej Górze
Ośrodek Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych (funkcjonował w latach 1960-1965 ale gdzie ?)
składnica sprzętu inżynieryjnego
w tym samym czasie 9 pomorski pułk KBW w Bydgoszczy został przeformowany w 9 pomorski pułk pontonowo-mostowy.
Odnośnie pułków pontonowo-technicznych OT, których miałobyć w sumie 4.
wiem o:
10 pułk pont. - tech. OT w Rawiczu (eks 10 bpont. - most.)
12 pułk pont. - tech. OT w Szczecinie (eks 12 bpont. - most.)
oraz
7 pułku pont. - terch. OTw Dęblinie
9 pomorski pułk pont. OTw Bydgoszczy (od VIII.1968 r. w Chełmnie Pom.)
i mam informacje o istnieniu
1 pułku inżynieryjno - technicznego w Grudziądzu
spotkałem się także z informacją, że w latach 80 pułki OT nazywano pułkami ewakuacyjno - technicznymi.
Oddział Dyscyplinarny w Jarominie na pewno funkcjonował w drugiej połowie lat 80. Osobiście spotykałem jego "pensjonariuszy".
W WL funkcjonowały Grupy Organizacyjno - Mobilizacyjne:
2 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Pile
5 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia we Wrocławiu
8 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Warszawie
9 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Białymstoku
16 Brygady Materiałowego Zabezpieczenia w Łodzi
przy czym nie wiem, które z nich były brygadami armijnymi, a które frontowymi.
#19Mam małą reklamówkę 5. OPS z Modlina (obecnie Nowy Dwór Maz.) i nie ma tam śladu takich nazw. Nie znalazłem równiez do tej pory w archiwum - ale ich nie wykluczam.
Rozformowanie OT oczywiście proces ten trwał. Np data 31.03.1990 jest to data "rozformować do" z rozkazu, a 21.12.1989 data uroczystości pożegnania sztandaru, uroczysta zbiórka.
Pisząc że jednostki inzynieryjne WOWew powstały z j.ogólnowojskowych WOWew oczywiście pomyliłem się powinno byc KBW (często mam taki rozpęd dlatego że jednostki KBW były przeformowywane na WOWew nie jednym rozkazem tylko rozkazami przez 1.5 roku od czerwca 1966 roku do stycznia 1968 roku, ale większość w 1966 roku). Jak juz pisaliśmy historia KBW jest w miarę nieźle opisana (książka).
Mój problem z KBW bieże się z tego iż w 1965 gdy zmieniono podporządkowanie KBW to:
- 1.sbinż KBW
- 4.sbinż KBW
przeszły do WOW jako osobne jednostki (?)
a np. do ŚOW przeszedł:
- 10. Wielkopolski Pułk KBW Poznań
i podporządkowany:
- 10. sbinż 10. Wielkopolskiego Pułku KBW w Rawiczu
oraz 11. Dolnośląski Pułk KBW Jelenia Góra
i podporządkowany
- 11. Samodzielny Batalion 11. Pułku KBW Jelenia Góra (czemu nie inzynieryjny ?)
itd
Nie wiem dlaczego.
OSWInż KBW stacjonował w Pułtusku.
4 pułki pontonowo-techniczne OT to dokładnie:
7. w Dęblinie
9. w Chełmnie
10. w Rawiczu
12. w Szczecinie
Wszystkie w 1989 przeformowane w OPS.
Jeśli chodzi o 1. pi-t to napiszę jak wrócę do domu. Była to jednostka Służby Zakwaterowania i Budownictwa. Stacjonowała w Grupie k. Grudziądza i parę razy zmieniała nazwę.
Dzięki za potwierdzenie Jaromina.
Jeśli BMZ istniały równiez w wojskach lądowych (nie tylko w WL) to oznacza że wszystkie Szefostwa Polowych Baz zostały przeformowane. Bardzo ciekawe. Jak napisałem nie mam informacji o jednostkach "W".
Rozformowanie OT oczywiście proces ten trwał. Np data 31.03.1990 jest to data "rozformować do" z rozkazu, a 21.12.1989 data uroczystości pożegnania sztandaru, uroczysta zbiórka.
Pisząc że jednostki inzynieryjne WOWew powstały z j.ogólnowojskowych WOWew oczywiście pomyliłem się powinno byc KBW (często mam taki rozpęd dlatego że jednostki KBW były przeformowywane na WOWew nie jednym rozkazem tylko rozkazami przez 1.5 roku od czerwca 1966 roku do stycznia 1968 roku, ale większość w 1966 roku). Jak juz pisaliśmy historia KBW jest w miarę nieźle opisana (książka).
Mój problem z KBW bieże się z tego iż w 1965 gdy zmieniono podporządkowanie KBW to:
- 1.sbinż KBW
- 4.sbinż KBW
przeszły do WOW jako osobne jednostki (?)
a np. do ŚOW przeszedł:
- 10. Wielkopolski Pułk KBW Poznań
i podporządkowany:
- 10. sbinż 10. Wielkopolskiego Pułku KBW w Rawiczu
oraz 11. Dolnośląski Pułk KBW Jelenia Góra
i podporządkowany
- 11. Samodzielny Batalion 11. Pułku KBW Jelenia Góra (czemu nie inzynieryjny ?)
itd
Nie wiem dlaczego.
OSWInż KBW stacjonował w Pułtusku.
4 pułki pontonowo-techniczne OT to dokładnie:
7. w Dęblinie
9. w Chełmnie
10. w Rawiczu
12. w Szczecinie
Wszystkie w 1989 przeformowane w OPS.
Jeśli chodzi o 1. pi-t to napiszę jak wrócę do domu. Była to jednostka Służby Zakwaterowania i Budownictwa. Stacjonowała w Grupie k. Grudziądza i parę razy zmieniała nazwę.
Dzięki za potwierdzenie Jaromina.
Jeśli BMZ istniały równiez w wojskach lądowych (nie tylko w WL) to oznacza że wszystkie Szefostwa Polowych Baz zostały przeformowane. Bardzo ciekawe. Jak napisałem nie mam informacji o jednostkach "W".
#20Czy mógłbys napisać coś więcej o innych Grupach Organizacyjno-Mobilizacyjnych ?