Wracając do Strzał-1 i 10.
Strzały-1 w SOW otrzymały w 1971 roku tylko 12. pz i 18. pcz 4. DZ.
Strzały-1 w POW otrzymały w 1971 roku po jednej (?) baterii 8. DZ i 20. DPanc - ale nie wiem które pułki.
Strzały-10 w WP otrzymał tylko 24. pczś 20. DPanc w stargardzie Szczecińskim.
Przy okazji. Pierwsze Szyłki ZSU-23-4 w SOW trafiły w 1967 roku do 128. papalot 4. DZ (a nie do któregość pczś), a w POW do jednostek 20. DPanc.
pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku
#182Pytanie do wszystkich trochę z innej beczki
Gdy 20. DPanc w 89 roku zamieniano na 2. DZ doszło do zmiany struktury.
Wcześniej były w jej składzie:
24.pczś-Stargard, 28.pczś-Czarne, 68.pczś-Budowo, 49.pz-Wałcz
Po przejściu na strukturę DZ wz. 89 i zmianie nazw na nazwy pochodzące z 2. DZ
I wtedy do 2. DZ należały:
33.pz-Budowo (ex 68.pczś), 6.pz-Wałcz (ex 49.pz) i coś jeszcze ale nie wiem co
Na poewno 28. pczś przeformowano w 27. pz i przeniesiono do Braniewa (16. DZ), więc coś weszło w zamian ale co ??
Gdy 20. DPanc w 89 roku zamieniano na 2. DZ doszło do zmiany struktury.
Wcześniej były w jej składzie:
24.pczś-Stargard, 28.pczś-Czarne, 68.pczś-Budowo, 49.pz-Wałcz
Po przejściu na strukturę DZ wz. 89 i zmianie nazw na nazwy pochodzące z 2. DZ
I wtedy do 2. DZ należały:
33.pz-Budowo (ex 68.pczś), 6.pz-Wałcz (ex 49.pz) i coś jeszcze ale nie wiem co
Na poewno 28. pczś przeformowano w 27. pz i przeniesiono do Braniewa (16. DZ), więc coś weszło w zamian ale co ??
#183Przepraszam, ale gdzie na tej stronie jest wzmianka o sprzedaży zestawów do Polski ? Znalazłem (choć może niedokładnie szukałem) jedynie fragment: "Der FRK 2K-12 wurde anschließend zur Hauptinstandsetzung nach Polen gebracht und danach als Reservetechnik in Burg eingelagert" czyli: "Kompleks 2K12 został ostatecznie skierowany na remont główny do Polski a następnie zmagazynowany jako sprzęt rezerwowy w Burg." Dla wyjaśnienia Burg to jest miasto koło Magdeburga.
Do tego numery fabryczne wyrzutni 2P25 przedstawione na tej stronie są inne od numerów wyrzutni znajdujących się w 13 pplot (nasze pochodzą także z 1979 roku, ale z nieco nowszej serii produkcyjnej, oczywiście nie mam pewności czy te obecne egzemplarze sa tymi samymi jakie pułk dostał w latach 1986-87)
Do tego numery fabryczne wyrzutni 2P25 przedstawione na tej stronie są inne od numerów wyrzutni znajdujących się w 13 pplot (nasze pochodzą także z 1979 roku, ale z nieco nowszej serii produkcyjnej, oczywiście nie mam pewności czy te obecne egzemplarze sa tymi samymi jakie pułk dostał w latach 1986-87)
#184Krzysztofie.
Gdy w 1989 roku restrukturyzowano 20 DPanc/2 DZ, jej 28 pcz z Czarnego przeniesiono do Braniewa. Tam przekształcono go w 27 pz (w dalszym ciagu o pełnym stanie osobowym). Dopiero pod koniec (26 lub 27) października 1992 przekazano go 16 DZ. Od tego czasu 2 DZ była dywizją dwupuŁkową. 6 pz w Wałczu i 33 pz w Budowie. W Czarnem były pododdziały logistyczne i Centrum Szkolenia Młodszych Specjalistów (dla wojsk pancernych Pomorskiego OW) z ośrodkiem szkolenia podwodnego. W 1995 przystąpiono do tworzenia struktur brygadowych. 6 pz przekształcono w 2 BZmech, 33 w 12 BKP, a w Czarnem sformowano od nowa 13 BZmech. Wszystkie jednostki dywizji były słabo skadrowane. Najlepiej 12 BKP w 50 %. Uzbrojone w T-72 i bwp.
Pozdrawiam.
Gdy w 1989 roku restrukturyzowano 20 DPanc/2 DZ, jej 28 pcz z Czarnego przeniesiono do Braniewa. Tam przekształcono go w 27 pz (w dalszym ciagu o pełnym stanie osobowym). Dopiero pod koniec (26 lub 27) października 1992 przekazano go 16 DZ. Od tego czasu 2 DZ była dywizją dwupuŁkową. 6 pz w Wałczu i 33 pz w Budowie. W Czarnem były pododdziały logistyczne i Centrum Szkolenia Młodszych Specjalistów (dla wojsk pancernych Pomorskiego OW) z ośrodkiem szkolenia podwodnego. W 1995 przystąpiono do tworzenia struktur brygadowych. 6 pz przekształcono w 2 BZmech, 33 w 12 BKP, a w Czarnem sformowano od nowa 13 BZmech. Wszystkie jednostki dywizji były słabo skadrowane. Najlepiej 12 BKP w 50 %. Uzbrojone w T-72 i bwp.
Pozdrawiam.
#185Prawda ale tylko co do tego, że niema 41/82. Moja pomyłka - Sorry.
W brygadzie w której służyłem było 31/93, ponieważ były wozy d-ców batalionów. Obecnie jest 40/80 ponieważ są również wozy d-ców batalionów (3 x 13 + 1). Typowe wozy dowódcze T - 72 AD są napewno w Szczecińskiej brygadzie i to nie tylko d-ca batalionu posiadata taki wóz, ale i d-cy kompanii.
Odnośnie struktury niemieckiej - taka prawdopodobnie jest już w Świętoszowie.
W brygadzie w której służyłem było 31/93, ponieważ były wozy d-ców batalionów. Obecnie jest 40/80 ponieważ są również wozy d-ców batalionów (3 x 13 + 1). Typowe wozy dowódcze T - 72 AD są napewno w Szczecińskiej brygadzie i to nie tylko d-ca batalionu posiadata taki wóz, ale i d-cy kompanii.
Odnośnie struktury niemieckiej - taka prawdopodobnie jest już w Świętoszowie.
#186Warto przypomnieć, że w pułku czołgów w Czarnem był w 1989 straj kadry i min. dlatego został przeniesiony do Braniewa, a wpóżniej przeformowany w inną jednostkę.
#187Dalsze losy strzł - 10: Po rozformowaniu 24 pcz trafiły do Budowa gdzie są do dziś.
#188Odnośnie Strzał - 1 w POW. Mój kolega, który był d-com baterii plot w Szczecinie w JW przy ulicy Łukasińskiego (obecny Eurokorpus) twierdz, że na uzbrojeniu pododdziału miał właśnie strzał - 1 na podwoziu BRDM. Czyli musiały być i w 12 DZ. Pozdrowienia.
#189Strzały-10 podobno wycofano w 2001 roku. Kiedy te Strzały-1 były w 12DZ jak już powastał Korpus w Szczecinie????
Pozdrawiam😀
Pozdrawiam😀
#190Jarek
Czy istnieje szansa na uzupełnienie orde de batalie o skład rezerwowych dywizji zmechanizowanych.
Może ktoś inny mógłby pomóc.
Czy istnieje szansa na uzupełnienie orde de batalie o skład rezerwowych dywizji zmechanizowanych.
Może ktoś inny mógłby pomóc.