Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

W 4 i 5 dywizjonie prócz baterii na S-60 (2 lub 3?) jest bateria na ZU i S-2M. Dodatkowe dywizjony zostały utworzone w celu utrzymania w strukturach WL brygady przeciwlotniczej.

Patrząc na numery JW widzę że 7. drak Pustelnik poszedł do Strugi a nie do Książenic

Ciekawe też że wraz z zmianą miejsca postoju dyony (np. 74 zmieniły numer JW, czy może to ma związek ze zmiana etatu??)

Pytanie ogólne
Kiedy sformowano dyony dowodzenia w brygadach
Spotkałem informacje że w 88 (!) oraz informację że w wkrótce po sformowaniu Brygad
Czy ktoś zna daty prawdziwe ??

Z chwilą sformowania DA/BA OPK dywizjony dowodzenia były w składzie Dowództwa DA/BA OPK. W latach 80. zostały one z nich wyłączone i przeformowane na samodzielne jednostki. Otrzymały wtedy numery 81/82/83/84. Nie wiem czy ddow pułku z Poznania został wyłączony. Nigdy nie spotkałem się z taką informacją i jego numerem. W Mrzeżynie ddow jest cały czas w strukturze pułku.

Jarosławie

Dzięki za odpowiedź

Potwierdziło to moje niesmiałe przypuszczenia w tej kwestii

Mam jednak jeszcze jedną sprawę
Na początku lat 70-tych w dywizjonach utworzono baterie art plot do obrony stanowisk bojowych dywizjonów. Czy te jednostki miały swoje numery JW ?? Wcześniej na forum pisałeś że tak, ja jednak mam wątpliwość, bo np. w ciekawym artykule o 4. Pomorskiej DLM wymieniono takie bateie, podano ich nazwy ale nie ma numerów. Przy innych jednostach je podano a przy bateriach art plot nie, co sugeruje że ich nie miały.

Dodatkowe informacje:

1. Potwierdzam:

- ddow wchodziły w skład D-ctwa DR/BR, były w strukturach tego dowództwa.
Z dniem 01.01.1989r. zostały one usamodzielnione.
Nadano im numery 81,82,83 i 84 ddow oraz numer JW.
Uczyniono tak tylko w BR. W 79.pr OPK - ddow dalej istniał w strukturze dowództwa.

2. W 1967r. rozpoczęto formować przy do - mocno skadrowane baterie plot (osłonowe).
Np. w 79.pr były to 81., 82., 83., 84. i 85. baterie plot.
Baterie te nigdy nie były jednostkami samodzielnymi i nie posiadały własnego numeru JW.
Wchodziły w struktury do/ddow. Nie było ich w dt.

3. Struktura ddow w 1993 r.:

a. dowództwo

b. sztab

c. kompania łączności w składzie:

- pluton radiotechniczy (cztery drużyny do obsługi czterech radiostacji)
- pluton radiowy (cztery drużyny radiowe)
- pluton telegraficzny
- pluton planszecistów

d. izba chorych

e. bateria plot

f. kompania zabezpieczenia - w składzie:

- dwa plutony ochrony
- pluton saperów (drużyna maszyn inżyn., drużyna saperów i drużynz maskowania)

g. służby logistyczne

K. P.

Wielkie dzięki.

Jeszcze dodatkowe pytanie

Czy Brygady ? Dywizje Artlerii OPK miały oprócz ddow, dtech, do jeszcze jakieś inne jednostki w swojej strukturze. Nigdy o żadnej nie słyszałem.
Czuy w przypadku Brygady Radiotechnicznej było podobnie ?? Myślę że prócz dowództwa i batalionów radiotechnicznych były jakieś pododdziały, tylko nie wiem jakie?