Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

W okolicy lotniska w Bagiczu było kilka rosyjskich posterunków radiotechnicznych:na "górce"widocznej po lewej (jadąc od Kołobrzegu) w okolicy Bagicza znajdował się radar P-37 (podaje azymut i odległość), od strony morza, na wydmie, przy końcu pasa startowego, także od strony Kołobrzegu, posadowiony był radar P-18 (azymut i odległość) oraz dwa wysokościomierze (PRW-16 i PRW-11). Kolejny posterunek znajdował się-tu już tylko orientacyjna lokalizacja-w okolicy osi pasa od str. wschodniej- gdzieś pomiędzy Ustroniem a Mielnem, z tego miejsca pamiętam tylko radar P-18.
Mam nadzieję, że pamięć mnie nie zawodzi.

Co prawda nie za bardzo w temacie, ale zawsze coś - w przedostatnim lub w ostatnim "Odkrywcy" jest artykuł o historii lotniska w Bagiczu. Głównie czasy III Rzeszy, minimalnie o PGWR. Symboliczna mapka pasów startowych, zdjęcie schronohangaru.

Pozdrawiam.

Granice większości poligonów, również przy garnizonach można znależć - oznaczone jako "obszar zamknięty" - w dostępnym w sprzedaży (przynajmniej do niedawna) atlasie samochodowym: Copernicus, Polska, skala 1:250000, wydanym na 2001-2002 r. przez firmę PPWK S. A. im E. Romera. Pokrywaja się one z nanoszonymi na mapach lotniczych, z tym że na tych drugich zaznaczane są również inne obszary ograniczeń lotów - np. nad fabrykami chemicznymi.

Witam !

bardzo dziękuję za powyzsze informacje !!! historia lotniska w Bagiczu bardzo mnie interesuje:] i staram sie zebrac jak najwiecej informacji na ten temat !

co do artykułu odkrywcy to czytałem ale są tam przedstawione "legendy" i domysły dotyczące tego terenu.
To co udalo mi sie juz zgromadzić zamiesciłem w sieci na naszej (robie ja wspolnie z kolegą) stronce.
nie wiem czy mozna tu podawac linki czy nie ???

Pozdrawiam !!!

ps: mam pytanie do pana Wojciecha - mianowicie skąd pan dysponuje takimi informacjami ???
Pozdrawiam Tomasz

Ja rówież pozwolę sobie na małe odejście od tematu.
Przy okazji omawiania okolic Kołobrzegu. Czy ktoś dysponuje bliższymi danymi odnośnie stanowiska dowodzenia 35. Dywizjonu Artylerii Nadbrzeżnej (budowa ok. 1956-1959)? Wg moich informacji miał być zlokalizowany w rejonie Kołobrzeg-Bagicz. Chodzi tu o ciężki żelbetowy (dwukondygnacyjny?) obiekt. Chciałbym potwierdzić istnienie i ewentualną dokładniejszą lokalizację.

Pozdrawiam

witam !

Zapewne chodzi o 31 BAS w Ustroniu Morskim utworzony w październiku 1954 roku.
Znajdowal sie w Ustroniu Morskim - Wieniatowie (to jest taka wieś obok Ustronia ale traktowana jako niby dzielnica Ustronia). Z tego co wiem owa budowla stoi choc ulega ciaglej dewastacji. mam nawet jej fotke zamieszczoną w artykule jednej z lokalnych gazet. (ma maila moge wyslac).

a owy obiekt to wieża GPKO (Główny Punkt Kierowania Ogniem).
Pozdrawiam Tomasz

witam

doskonałe zestawienie, ale mam pytanie: czy jest znane, co się stało na przełomie lat 50-tych i 60-tych z 1 i 12 selkoa oraz 13 selł ?

RA

Witam !

Panie Arkadiuszu o BAS-ach i częsciowo o DAN-ach jest w sieci stronka (choc nie pelna bo jaknarazie zawiera tylko informacje o rejonie Gdańsk - Gdynia - Hel; lecz niebawem jak autor mowi bedziew poszerzonma o nastepne BAS)

http://arreq.fm.interia.pl

tak nawiasem mowiąc o 19 BAS w Kołobrzegu i 31 BAS w Ustroniu Morskim niebawem ukażą się wzmianki na mojej stronce.
jest tam tez sporo informacji o Bagiczu😀

http://festungkolberg.prv.pl

Pozdrawaiam !!!
Pozdrawiam Tomasz