Czu wiedzą Panowie jaka broń stacjonowała w Kolonii Brzeźnica (obiekt specjalny Sypniewo), a także w jednostkach w Podborsku oraz w Czarnej Tarnowskiej.
Czy nie były to przypadkiem osławione SS 20.
Północna Grupa Wojsk AR w Polsce
#22Moje informacje na początek lat 90-tych;
d-ctwo grupy - Legnica
91 sbochr i zaop - Legnica;
137 błącz - Legnica;
587 brdlin - Wrocław;
663 skład. tech. - Białogard;
885 skład. inż. - Oława;
748 skład. łącz. - Legnica;
55 pśb - Bagicz;
6DZ
d-ctwo - Borne Sulinowo;
252 pz - Borne Sulinowo;
16 pz - Borne Sulinowo;
82 pz - Borne Sulinowo;
80 pcz - Borne Sulinowo;
90 sbcz - Borne Sulinowo;
669 drt - Białogard;
193 pa - Białogard;
465 dappanc - Białogard;
126 br - białogard;
101 bsap - Szczecin;
54 błącz - Borne Sulinowo;
20DPanc
dctwo - Świętoszów;
8 pcz - Świętoszów;
76 pcz - Straszów;
155 pcz - Świętoszów;
595 drt - 1052 pa - Świętoszów;
459 prplot - Świętoszów;
96 br - Świętoszów;
206 bsap - Świętoszów;
710 błącz - Świętoszów;
To pewnie nie wszystko ale tym dysponuję - pozdrowienia.
d-ctwo grupy - Legnica
91 sbochr i zaop - Legnica;
137 błącz - Legnica;
587 brdlin - Wrocław;
663 skład. tech. - Białogard;
885 skład. inż. - Oława;
748 skład. łącz. - Legnica;
55 pśb - Bagicz;
6DZ
d-ctwo - Borne Sulinowo;
252 pz - Borne Sulinowo;
16 pz - Borne Sulinowo;
82 pz - Borne Sulinowo;
80 pcz - Borne Sulinowo;
90 sbcz - Borne Sulinowo;
669 drt - Białogard;
193 pa - Białogard;
465 dappanc - Białogard;
126 br - białogard;
101 bsap - Szczecin;
54 błącz - Borne Sulinowo;
20DPanc
dctwo - Świętoszów;
8 pcz - Świętoszów;
76 pcz - Straszów;
155 pcz - Świętoszów;
595 drt - 1052 pa - Świętoszów;
459 prplot - Świętoszów;
96 br - Świętoszów;
206 bsap - Świętoszów;
710 błącz - Świętoszów;
To pewnie nie wszystko ale tym dysponuję - pozdrowienia.
#23Czy ktoś z Panów wie, nad jakimi poligonami prowadzili szkolenie ogniowe piloci PGWR?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
#24Witam!
Rosjanie dysponowali rozległym poligonem lotnicznym w Borach Dolnośląskich, na południe od Przemkowa. Nie mam w tej chwili pod ręką stosownych kwitów, aby podać dokładnie jego powierzchnię. Na mapach topograficznych teren ten można jednak dość łatwo rozpoznać. Na poligonie tym ćwiczyli zwalczanie celów naziemnych głównie piloci z plb w Szprotawie, Str. Koperni oraz Krzywej, a także pś z Legnicy. Kilka lat temu w artykule, który opublikowała Skrzydlata Polska wspomniano o pełnowymiarowej makiecie lotniska, która miała się na tym poligonie znajdować.
Ćwiczenia lotnictwa w ramach współdziałania z wojskami lądowymi odbywały się też na większych poligonach ugrupowań tych wojsk np. w Bornem Sulinowie.
W. W.
Rosjanie dysponowali rozległym poligonem lotnicznym w Borach Dolnośląskich, na południe od Przemkowa. Nie mam w tej chwili pod ręką stosownych kwitów, aby podać dokładnie jego powierzchnię. Na mapach topograficznych teren ten można jednak dość łatwo rozpoznać. Na poligonie tym ćwiczyli zwalczanie celów naziemnych głównie piloci z plb w Szprotawie, Str. Koperni oraz Krzywej, a także pś z Legnicy. Kilka lat temu w artykule, który opublikowała Skrzydlata Polska wspomniano o pełnowymiarowej makiecie lotniska, która miała się na tym poligonie znajdować.
Ćwiczenia lotnictwa w ramach współdziałania z wojskami lądowymi odbywały się też na większych poligonach ugrupowań tych wojsk np. w Bornem Sulinowie.
W. W.
#25Witam,
Znam dwa: Przemkow i obszar na polnoc od Bagicza, wychodzacy w morze, na mapach przestrzeni powietrznej Polski w roku 89 byl oznaczony "EPD-25"
Pawel
Znam dwa: Przemkow i obszar na polnoc od Bagicza, wychodzacy w morze, na mapach przestrzeni powietrznej Polski w roku 89 byl oznaczony "EPD-25"
Pawel
#26Czy ktos z was spotkal sie z informacjami na temat jednostki wojskowej PGWAR w Karsznicach (pare kilometrow na poludniowy-wschod od Gory Sw. Malgorzaty i okolicach Strykowa k. Lodzi?
Pawel
Pawel
#27Wtam
Co do Przemkowa to faktycznie jest tam pełnowymiarowa makieta lotniska (do ćwiczenia bombardowań), podobna jak na poligonie w NRD (chyba Wittstock)
Co do Przemkowa to faktycznie jest tam pełnowymiarowa makieta lotniska (do ćwiczenia bombardowań), podobna jak na poligonie w NRD (chyba Wittstock)
#28Witam ponownie.
Małe uzupełnienia do mojego wczorajszego postu. Powierzchnia poligonu w okolicy Przemkowa wynosi ok.12 tys. ha, natomiast wspomniana makieta lotniska zlokalizowana jest w jego południowej części i ma łącznie 2 tys. ha powierzchni.
Pozdrawiam
W. W.
Małe uzupełnienia do mojego wczorajszego postu. Powierzchnia poligonu w okolicy Przemkowa wynosi ok.12 tys. ha, natomiast wspomniana makieta lotniska zlokalizowana jest w jego południowej części i ma łącznie 2 tys. ha powierzchni.
Pozdrawiam
W. W.
#30Witam !!!
Poszukuję informacji odnosnie lotniska w Bagiczu.
Lepiej napisze jakie o nim uzbieralem informacjie...
od 1966 roku stacjonuje 871 IAP uzbrojony od roku 1965 w samoloty Mig 21 PFM. W roku 1973 pułk otrzymuje nowe samoloty Mig 23M. A w roku 1990 zastąpiono je wersją Mig 23MLD.
Po wypadku w 871 PLM (w którym samolot rozbil się w Belgii) pułk przeniesiono na lotnisko w Brzegu. Następnie z Brzegu, 10 czerwca 1991 przeniesiony został w rejon Smoleńska.
W 1990 ze Szprotawy przeniesiono do Bagicza i rozformowano 314 Samodzielną Eskadrę Śmigłowców.
Eskadra dysponowała maszynami Mi 8, Mi 9, Mi 24K, Mi 24W, Mi 24Ch.
W czerwcu 1990 do Bagicza przeniesiono z Legnicy 55 "Sewastopolski" Samodzielny Pułk Śmigłowców (55 OBVP). W skład pułku w marcu 1992 wchodziło 38 maszyn Mi 24W, 2 maszyny Mi 24P, 10 maszyn Mi 8MT oraz 12 maszyn Mi 8.
Według dzisiejszych danych była baza zajmowała teren 1 624 800 m2.
czy ktos zna jeszcze inne informacje o Bagiczu. jakrówniez proszę o ewentualne sprostowanie w/w informacji.
pozdrawiam !!!
Poszukuję informacji odnosnie lotniska w Bagiczu.
Lepiej napisze jakie o nim uzbieralem informacjie...
od 1966 roku stacjonuje 871 IAP uzbrojony od roku 1965 w samoloty Mig 21 PFM. W roku 1973 pułk otrzymuje nowe samoloty Mig 23M. A w roku 1990 zastąpiono je wersją Mig 23MLD.
Po wypadku w 871 PLM (w którym samolot rozbil się w Belgii) pułk przeniesiono na lotnisko w Brzegu. Następnie z Brzegu, 10 czerwca 1991 przeniesiony został w rejon Smoleńska.
W 1990 ze Szprotawy przeniesiono do Bagicza i rozformowano 314 Samodzielną Eskadrę Śmigłowców.
Eskadra dysponowała maszynami Mi 8, Mi 9, Mi 24K, Mi 24W, Mi 24Ch.
W czerwcu 1990 do Bagicza przeniesiono z Legnicy 55 "Sewastopolski" Samodzielny Pułk Śmigłowców (55 OBVP). W skład pułku w marcu 1992 wchodziło 38 maszyn Mi 24W, 2 maszyny Mi 24P, 10 maszyn Mi 8MT oraz 12 maszyn Mi 8.
Według dzisiejszych danych była baza zajmowała teren 1 624 800 m2.
czy ktos zna jeszcze inne informacje o Bagiczu. jakrówniez proszę o ewentualne sprostowanie w/w informacji.
pozdrawiam !!!
Pozdrawiam Tomasz