Krzysztof
Wsparcie ODS tak, ale na niewielką głębokość
Tak
Desant morski tak, ale sądzę że nie robilibyśmy tego samodzielnie
Z pz NAL i DPM AR.
Desant powietrzny kłopotliwszy... z pewnego punktu widzenia tak, ale wolno płynace desantowce to dopiwero piękny cel do ostrzału. A bronić nie tak łatwo. Cel jak na dłoni
Brytyjska Flota również była takim celem a trafienie nie okazało się takie proste. Zakładam spore straty ale lotnictwo NATO byłoby zaangażowane na niemieckim TDW a duńskie było już nie tak silne.
DZ RFN i DZ Danii to w sumie niewielkie siły, zwłaszcza Duńczycy którzy jakoś nie wsławiali sie walecznością.
Piszemy o ciężkiej DZ RFN. To ponad 200 czołgów, ponad 100 wyrzutnii ppk, pomijając te na BWP, silna artyleria. + cała duńska armia. Wg mnie w sumie równowartość naszej 1A.
Argument o waleczności proponuję pominąć (bronili by swojego kraju, ciekawe jak walczyliby nasi żołnierze).
Zakup Lublin był starannie zaplanowany i ekstrawagancją bym go nie nazwał. O czymś świadczył.
7. Łużycka Dywizja Desantowa
#72Drobne uzupełnienie pisząc o równowadze założyłem, że atakuje 1A wsparta 7DD (przjąłem, że atakujący musi mieć 2:1 ale nie uwzględniam terenu). Czyli posiadaliśmy zbyt przewagę małą żeby przełamać obronę. Pamętajmy o szerokości frontu.
Wprowadzenie do walki 2A nie było proste.
Niemcy mieli jednostki OT z m.in. M-48. Pytanie mobilizowali do obrony Brygadę czy Pułk - wydaje mi się, że jedna BZ miała być wycofana w zamian za BZ OT ale to z pamięci. Duńczycy mobilizowali jedną BZ + dalsze jednostki.
Wprowadzenie do walki 2A nie było proste.
Niemcy mieli jednostki OT z m.in. M-48. Pytanie mobilizowali do obrony Brygadę czy Pułk - wydaje mi się, że jedna BZ miała być wycofana w zamian za BZ OT ale to z pamięci. Duńczycy mobilizowali jedną BZ + dalsze jednostki.
#73Dużym utrudnieniem byłoby natomiast 112 Tornado z niemieckiego lotnictwa morskiego. Dlatego obstawiam duże straty a co do szans stron nie wiem ponieważ nie policzyłem tego nigdy ani nie rozważałem.
#74Piotrze
Kiedy zaplanowano zakup "Lublina" ??
Co do waleczności armii to zupełnie inna bajka. Francuzi też bronili swojego kraju, Brytyjczycy też,..... różnie to bywa. Zresztą zupełnie odrębną kwestią byłoby zachowanie polskich żołnierzy w trakcie takiej akcji. Sądzę, że mogłoby dojść do pewnego deja vu w Układzie Warszawskim. Dlatego realnie rzecz biorąc słabo widzę totalna wojnę lądową w Europie z zaangażowaniem członków obu paktów. Myślę że supermocarstwa prowadziłyby działania na szerszą skalę i to niekoniecznie w Europie.
Kiedy zaplanowano zakup "Lublina" ??
Co do waleczności armii to zupełnie inna bajka. Francuzi też bronili swojego kraju, Brytyjczycy też,..... różnie to bywa. Zresztą zupełnie odrębną kwestią byłoby zachowanie polskich żołnierzy w trakcie takiej akcji. Sądzę, że mogłoby dojść do pewnego deja vu w Układzie Warszawskim. Dlatego realnie rzecz biorąc słabo widzę totalna wojnę lądową w Europie z zaangażowaniem członków obu paktów. Myślę że supermocarstwa prowadziłyby działania na szerszą skalę i to niekoniecznie w Europie.
#76Ciekawi mnie sposób przewożenia 3 moździerzy 82 mm w 2 TOPASACH. Wiem, że TOPAS miał na lewej burcie uchwyt do mocowania 82 mm moździerza. 2 TOPASY = 2 "mośki" (na zewnątrz) i jeden chyba w środku. A może 3 moździerze w jednym TOPASIE, a amynicja w drugim? (podobnie jak proponują dla jednej z odmian zmodernizowanego SKOTA) Może ktoś wie jak było to rozwiązane w 7-mej?
#77Roland wg mojej wiedzy kompanijne plutony moździerzy miały po 2 M-82. W pułkach desantowych były baterie ale one posiadały po 6 M-120.
#78Wiem, ale w poście nr 41 Jarek podaje znalezioną informację:
" Każdy pdes początkowo miał 3 kdes, a później 5 kdes. Oprócz tego była kcz.
W kdes były:
- 3 pl.des.(po 2 TOPAZ)
- pl.moździerzy (2 TOPAZ + 3 moździerze 82 mm)";
Może to błąd, a może tak było.
Pozdrowienia
" Każdy pdes początkowo miał 3 kdes, a później 5 kdes. Oprócz tego była kcz.
W kdes były:
- 3 pl.des.(po 2 TOPAZ)
- pl.moździerzy (2 TOPAZ + 3 moździerze 82 mm)";
Może to błąd, a może tak było.
Pozdrowienia
#79Sprawdzałem w książce PMW 1995 autorstwa JC jest tylko wzmianka o plutonie moździerzy.
Z jednej stronie w kompaniach szturowych w 6 DPD oraz kompaniach zmechanizowanych na Skotach były po 2 moździerze 82 mm co może sugerować błąd.
Z drugiej strony JC często podkreślał odrębność 7 DD a w latach 70-tych baterie moździerzy skłądały się z 3 M-120 i 3 M-82 czyli nie można tak prosto wykluczyć 3 M-82.
Za 3 M-82 może przemawiać fakt, że 7 DD miała bardzo słabą artylerię organiczną 12 2S1 i 6 BM-21 i duża liczba moździerzy mogła to rekompensować.
Co do podziału:
1 Topas = 2 drużyny moździerzy;
2 Topsa = 1 drużyna moździerzy + "sztab" plutonu
Dodatkowo za 3 M-82
Magnuski "Wozy Bojowe LWP" str. 260
"- wersja II dla działonów moździerzy - z załogą 3 ludzi oraz dwoma moździerzami kalibru 82 mm i miejscami dla 8 żołnierzy ich obsługi"
Podsumowując uważam za bardziej prawdopodobny wariant 3 M-82 ale byłbym wdzięczny gdyby JC albo ktoś inny dodał jakąś krótką notkę o 7 DD. Szczególnie wobec planów zmiany uzbrojenia 7 DD w latach 80-tych, jak one wyglądały.
Z jednej stronie w kompaniach szturowych w 6 DPD oraz kompaniach zmechanizowanych na Skotach były po 2 moździerze 82 mm co może sugerować błąd.
Z drugiej strony JC często podkreślał odrębność 7 DD a w latach 70-tych baterie moździerzy skłądały się z 3 M-120 i 3 M-82 czyli nie można tak prosto wykluczyć 3 M-82.
Za 3 M-82 może przemawiać fakt, że 7 DD miała bardzo słabą artylerię organiczną 12 2S1 i 6 BM-21 i duża liczba moździerzy mogła to rekompensować.
Co do podziału:
1 Topas = 2 drużyny moździerzy;
2 Topsa = 1 drużyna moździerzy + "sztab" plutonu
Dodatkowo za 3 M-82
Magnuski "Wozy Bojowe LWP" str. 260
"- wersja II dla działonów moździerzy - z załogą 3 ludzi oraz dwoma moździerzami kalibru 82 mm i miejscami dla 8 żołnierzy ich obsługi"
Podsumowując uważam za bardziej prawdopodobny wariant 3 M-82 ale byłbym wdzięczny gdyby JC albo ktoś inny dodał jakąś krótką notkę o 7 DD. Szczególnie wobec planów zmiany uzbrojenia 7 DD w latach 80-tych, jak one wyglądały.
#80Może właśnie dlatego był ten uchwyt na 1 moździerz na zewnątrz. Dzięki. Zobaczymy może fachowcy rozwiążą "problem" po powrocie z urlopów.