Sowieckie bazy rakietowe w Polsce

Właśnie wróciłem z wizyty w dawnej bazie rakietowej wojsk sowieckich w okolicy Trzemeszna Lubuskiego
(obiekt specjalny BUSZNO). Obiekt jest w doskonałym stanie (jak na polskie warunki) są jeszcze całe żarówki w obiekcie gdzie były przechowywane głowice. Natomiast schrony dla pojazdów nosicieli rakiet są zaopatrzone w oryginalne wrota przeciwatomowe. Moje pytania do forumowiczów sa nastepujące:

1. Jakie rakiety były w tych obiektach (czytałem o rakietach SCUD lub ss 20 lub ss 22) i jakie to były jednostki?

2. Bardzo podobny obiekt specjalny Brzeznica Kolonia (Sypniewo) znajdował się w okolicy Bornego-Sulinowa - czy tam także mogły być przechwywane głowice jądrowe. Jaka tam była jednostka?

3. W latach 80 - tych był także obiekt specjalny Podborsko (okolice Białogardu) w którym stacjonowała rakietowa jednostka wyposażona w w głowice jądrowe. Co to była za jednostka i w jakie rakiety była wyposażona?

4. Czy to już wszystkie sowieckie jednostki rakietowe stacjonujące w Polsce w ramach Układu Warszawskiego?

W czasie zwiedzania obiektu w Busznie poznałem człowieka który budował te schrony w latach 68-69. Obecnie przyjechał aż z Francji, żeby zobaczyć po raz pierwszy po latach swoje dzieło. Co ciekawe polacy z BIB -ów budawali te schrony które póżniej przekazywali stronie sowieckiej do zagospodarowania.
Za wyjatkiem miejsc stacjonowania nosicieli rakiet które były przywożone z ZSRR jako elementy gotowe prefabrykowane.

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej także w temacie 'Kryptonim Wisła'. Czy te magazyny głowic w ramach tego programu mogły znajdować sie w/w obiektach specjalnych.

Pozdrawiam

Jarosław Sidorczuk

Witam. Mieszkam w Pile i do Bornego Sulinowa mam ok. 80 km. Rzeczywiście koło Bornego Sulinowa w lesie jest taka baza rakietowa. Jest tam nawet silos na prawdopodobnie samochody typu SCUD. Poza tym są tam podziemne hale montażowe, schrony do przechowywania broni masowego rażenia oraz osiedle mieszkaniowe dla załogi oraz liczna infrastruktura militarna. Wszystko jest w szczerym środku lasu.

tak ale niektore zostale przejete a nawet zlikfidowane przez polaków

jestem tu nowy i mam nadzieje ze mnie przyjmiecie!?!?!?!?!?!?!?!?

Witam,

W jeszcze jednym miejscu byl/y schron/y dla jakis wyrzutni, mianowicie w Strachowie (Pstraz) w okolicach Trzebienia. jeden z polskich oficerow, ktozy przejmowali ten obiekt, twierdzil "ze byly tam schrony dla rakiet SS-20" nawet polska Zbrojna zamiescila dosc obszerny artykul ze zdjeciem jednego z tych schronow. Jezeli jestes zainteresowany to napisz do mnie i przesle skany tego artykulu. Wymieniasz jeszcze jedno miejsce: Podborsko/Bialogardu czy jest to pewna wiadomosc? Z tego co mnie wiadomo
byl tam poligon lotniczy uzywany przez PWL. Slyszalem tez, ze podobno w Dobrowie k. Bialogardu istniala
jednostka przeznaczona do skladowania glowic jadrowych, nie udalo mnie sie tego jak dotad potwierdzic.
Pawel S.

Witam!
Obiekty w okolicy Trzemeszna oraz Brzeźnicy Kolonii są właściwie bliźniacze, w każdym z nich znajdują się dwa bunkry magazynowe oraz po jednym"tunelu" wykonanym z prefabrykatów. Nie wiem, skąd wzięło się dość rozpowszechnione przekonanie, iż w obiektach tych stacjonowały jednostki rakietowe. Wspomniane tunele nie nadają się na garaż dla nosicieli rakiet, zwłaszcza, że występują pojedynczo. Można sądzić, iż są to stanowiska przeznaczone dla elaboracji środków bojowych przechowywanych w magazynach (głowic, bomb itp. ). Wedle wszelkiego prawdopodobieństwa w wymienionych obiektach przewidywano składowanie (a okresowo przypuszczalnie przechowywano) także broń jądrową.
Warto przypomnieć tekst, do którego link podał Grzegorz Prasał w dyskusji poświęconej Pólnocnej Grupie Wojsk AR w Polsce:http://www.isn.ethz.ch/php/documents/co ... polish.htm
M.in. jest tam mowa o dwóch obiektach budowanych przez nasze wojsko z przeznaczeniem na magazyny broni jądrowej.
W. W.

Witam

Jeszcze raz przeczytałem sobie ten fragment artykułu. Chyba masz rację Wojtku, że w swietle tego wywiadu oraz mojego spotkania z człowiekiem który to budował to właśnie te dwa obiekty specjalne
służyły do przechowywania głowic jądrowych i ich elaboracji na środki przenoszenia. Natomiast samych środków przenoszenia tam nie było.

Pozdrawiam

Jarosław Sidorczuk

Witam

Buszno, podobnie jak Sypniewo i Dobrowo (ten trzeci zlokalizowany jest na terenie garnizonu Podborsko) są obiektami przeznaczonymi do elaboracji rakiet ziemia - ziemia na nosicielach samojezdnych. Ich przeznaczenie wynika z planów operacyjnych opracowanych dla naszego TDW i jest, ogólnie biorąc, niejawne. Ale dodam, że na terenie tych obietków w czasie normalnej gotowości bojowej nie przechowywano głowic nuklearnych. Były one jedynie w dwóch obiektach na terenia Polski.

Co do rakiet, dla jakich były przeznaczone obietky. Wymiary ukrycia dla nosiciela wskazują, że obiekt miał przeznaczenie uniwersalne. Mogły być to zarówno nasze SCUDy jak i radzieckie SS-20. Z tym że najbliższy magazyn głowic dla SS-20 znajdował się w Laduszkin w obw. kaliningr. a najbliższe bazy SS-20 rozlokowano głównie na Białorusi (Gezgaly, Zasimowiczi, Rużany itp) oraz Litwie (Karmelawa, Ukmerge) więc ich transport do nas (przy niewiele zmienionym zasięgu) był mało sensowny.

Natomiast SCUDy mieliśmy w Choszcznie i to one w latach 70-tych były brane pod uwagę przy tworzeniu sieci dystrybucji radzieckich głowic. W myśl zasady: głowica na wóz i cała marsz na Kopenhage😀.

Te głowice zlokalizowane były w północnym magazynie broni atomowej. Gdzie dokładnie? Ja wam nie powiem. Ale mogę podpowiedzieć: oba magazyny wraz z ich przeznaczeniem są powszechnie znane miejscowej ludności. Musiały mieć bardzo szybki dostęp do lotniska oraz lokalizację dostosowaną do przeznaczenia. Powodzenia😀