Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

Chciałem wrócić do tego tematu i zapytać o to czy ktoś wie:
- w Katowicach w latach 80. funkcjonowały równocześnie 6. Brygada Zmotoryzowana NJW MSW i Ośrodek Szkolenia Rezerw MSW - który z nich nosił numer JW 1492 ?
- moze numer JW 1492 otrzymał dopiero w 1989 powstały w Katowicach z obu powyższych jednostek Centralny Osrodek Szkolenia NJW i Rezerw MSW ?
- kiedy przekształcono 3. Pułk Inzynieryjno-Budowlany w 3. Pułk Zabezpieczenia ?
- kiedy przekształcono 3. Pułk Zabezpieczenia w 3. Pułk Zabezpieczenia Inzynieryjnego ?
- czy powyższy pułk rzeczywiście dwa razy przeformowywano ?
- gdzie i w jakich latach stacjonował ?

Witam
Mam ogromną prośbę odnośnie NJW MSW a także KBW i WOWewn oraz OT, WOP.
Śledząc historię tych formacji po 45 roku nie mogę zrozumieć dokładnie tych przekształceń. Różne źródło troche inaczej to przedstawiają i często są sprzeczne.
Jako punkt wyjścia traktuję 1/07/1965 kiedy to rozformowano KBW i stworzono WOWewn natomiast WOP przeszedł z podporządkowani MBPubl do MON.
Do tego momentu obie formacje traktowano jako tzw. wojska obrony wewnętrznej. Tak napisano w prasie wojskowej w 1965 r.
Czy potem utworzono samodzielne Dowództwo WOWewn. ?
A jak WOWewn ma się do OT. Spotkałem się z określeniem "Inspektorat OTK WOWewn"
W 1976 r doszło do zmian podporządkowania jednostek WOWewn. Część podporządkowano Okręgom (np. 1. Brygadę). (Jakie i którym ?)
Jakie jednostki pozostały.
Podobno wtedy też OT cos przekazała (może to błąd w tekście oryginalnym)
Czy jakieś dowództwo wowewn wtedy istniało
W 1989 roku jedn wowewn zmieniono na "ochrony" i podporządkowano okręgom. (m. in 1. pochr). Ale przecież w 1976 r już przeszedł do okręgu (1. Br/1.pułk) !

Ogólnie duża prośba o "oświecenie" mnie w tym temacie.

Sluzylem w NJW MSW w Katowicach od 84-86. Bylem w pierwszej kompanii, pierwszego Batalionu.
Bylem tez przez cale dwa lata w Kompanii Honorowej. Nazywano mnie Sloneczko, z powodu moich rudych wlosow. Dowodca byl wtedy Plk. Krol. A moim " najleprzym przyjacielem"Kapitan Koszyk.

Cześć !!!
Czy mógłbyś odnieść się do poruszanego już wcześniej wątku funkcjonowania w Katowicach NJW MSW.
Konkretnie czy w latach 1984 - 1986, czyli w okresie, w ktorym pełniłeś służbę wojskową
w Katowicach poza 6 Brygadą Zmotoryzowaną NJW MSW istniała także inna jednostka wojskowa MSW,
a jeżeli tak to czy był to Ośrodek Szkolenia Rezerw MSW?
Jaki numer miała 6 Brygada?
Jak miał na imię płk KROL (KRÓL?)
Jak miał na imię kpt. KOSZYK?
Rozumiem, że był on dowódcą 1 kompanii.
Czy 1 kompania była kompanią honorową?
Czy pamietasz jak nazywał sie dowódca 1 batalionu?
Czy pamiętasz innego pododdziały funkcjonujące w tamtym okresie czasu w strukturze brygady?

Pozdrawiam Grzegorz

Z dniem 01. 10. 1978 stacjonujacy w Katowicach 6. Śląski pzmot im. GL został przeformowany na 6. Śląską BZmot im. GL.
W tym samym czasie (01.10.1978) w Katowicach stacjonował również Ośrodek Szkolenia Rezerw MSW.
Obie jednostki w tym czasie nie miały numerów JW.

W 1989 roku w Katowicach stacjonował juz tylko Centralny Osrodek Szkolenia NJW i Rezerw MSW.

Później nosił nazwę Centralny Ośrodek Szkolenia NJW (od 01.07.1999 stacjonował w Raduczu, rozformowany do 31.12.2000).

3 pułku zabezpieczenia (JW 2621) przeniesiono z Legionowa (część jednostki stacjonowała na warszawskich Szczęśliwicach) na Bemowo w przełomie sierpnia i września 1994 roku. W Legionowie jednostka stacjonowała przy Centrum Szkolenia Policji, zaś na Bemowie razem ze 103 pułkiem lotniczym.