Krzysztof
Oczekując kolejnej dyskusji na Forum "oddaję Ci pole"!
Mam wątpliwości jeżeli chodzi o 1 pułk chemiczny w Zgorzelcu (2885).
Nie wiem, kiedy dyslokowano jednostkę z Krotoszyna do Zgorzelca?
Czy miało to miejsce przed przeformowaniem 53 kompanii rozpoznania chemicznego i odkażania uzbrojenia (2885)?
Czy też po jej przeformowaniu w 5 batalion rozpoznania chemicznego i odkażania uzbrojenia (2885), co nastąpiło na podstawie rozkazu (czyjego ?) z dnia 7 czerwca 1957 r.
W 1960 r. jednostka zostaje przeformowana w 5 batalion zabiegów specjalnych i rozpoznania skażeń, a w 1965 r. przemianowana na 1 batalion zabiegów specjalnych i rozpoznania skażeń.
Przez cały okres istnienia jednostka nie zmieniła swego numeru.
Dla porządku i przypomnienia.
Z dniem 1 czerwca 1989 r. 1 pułk chemiczny w Zgorzelcu (1 Brygada Chemiczna czasu "W") został przemianowany na 1 pułk obrony przeciwchemicznej.
Na podstawie rozkazu z dnia 2 sierpnia 1994 r. pułk z dniem 1 lutego 1995 r. został przeformowany w 1 batalion obrony przeciwchemicznej.
W 1998 r. batalion, po przekazaniu sprzętu dla 5 bopchem. w Tarnowskich Górach, został rozformowany, co miało związek z likwidacją Garnizonu Zgorzelec w terminie do 30 czerwca 1999 r.
Podobne wątpliwości nasuwają mi się jeżeli chodzi o 2 pomorski batalion zadymiania i miotaczy ognia.
Jednostka od 1961 r. stacjonowała w Grudziądzu, ale wczesniej dyslokowana była kolejno w Katowicach, Skierniewicach, Modlinie, Orzyszu, Działdowie i Grupie.
Wojska Chemiczne
#2Grzegorz !
Słusznie postąpiłeś otwierając nowy temat. Temat moim zdaniem wart jest dyskusji na forum.
Sądzę, że wspólnym wysiłkiem z pomocą innych kolegów z forum (na co liczę) będziemy w stanie wyjaśnić przynajmniej niektóre wątpliwości dot. jednostek wojsk chemicznych oraz wzajemnie uzupełniać i wymieniać informacje w tym zakresie.
Rozwojowi organizacyjnemu tych wojsk poświęciłem prawie cały miesiąc pracy.
Efektem jest krótki zarys przemian organizacyjnych do roku 1970 oraz metryczki jednostek (bez COAS, OAS i jednostek wchodzących w skład związków ogólnowojskowych).
Kilku kolegom z forum udostępniłem ten materiał.,
Jeżeli chciałbyś też go otrzymać – to proszę podaj mi na jaki adres mailowy mam go przesłać.
Twój dotychczasowy adres jest skutecznie blokowany przez jakieś tajemnicze „securitaty”.
Ułatwiłoby to nam dyskusję na forum.
Całości tego materiału z uwagi na ilość (a także inne względy) nie chcę umieszczać na forum.
Gdybyś miał ten materiał to wtedy moglibyśmy skupić się tylko na pewnych kwestiach i problemach oraz uzupełniać o nowe informacje materiał już istniejący.
Mnie z kolei zaoszczędziłoby to znacznie czasu na dublowanie tychże samych informacji.
Przechodząc jednak do rzeczy.
Historia 1. Pułku Chemicznego jest trochę poplątana.
Mnie też brakuje kilku podstawowych informacji. Spowodowane jest to tym, że jednostka ta ma dwie linie rodowodowe choć niewątpliwie bezpośrednim protoplastą jest sformowana w kwietniu 1956r. – 53.kompania rozpoznania chemicznego i odkażania uzbrojenia SOW.
Nie możemy jednak zapominać o jej dalszych przekształceniach. Ale przecież to nie wszystko.
W skład 1. Pułku Chemicznego w 1966r. wszedł także 7. Batalion Odkażania Terenu i Umundurowania wywodzący się z 56. Kompani Odkażania Terenu i 59. Kompani Odkażania Umundurowania.
Odpowiadając na Twoje wątpliwości:
1. Nie mogę jednoznacznie określić roku, w którym przedyslokowano 53. Kompanię Rozpoznania Chemicznego i Odkażania Uzbrojenia z Krotoszyna do Zgorzelca.
Z informacji, które otrzymałem (w 1993r. ) z JW 2885 wynika, że już w 1957r. kompania ta stacjonowała w Zgorzelcu przy ul. Bohaterów 2. AWP, a w 1958r. została przeniesiona do koszar w Ujeździe (przy ul. Orzeszkowej).
Wydaje mi się, że jest to informacja wiarygodna.
Przemawia za tym chociażby fakt, że w grudniu 1956r. rozformowano – 52. dappanc i 17. daplot 2. KA
(niedobitki po rozformowanej w 1955r. – 27. DP).
Natomiast w kwietniu 1957r. przeformowano 111. paplot 4. DP na 19. daplot 11. DZ.
W tym stanie rzeczy całkiem realne wydaje się zasiedlenie tych koszar przez 5. Batalion Rozpoznania Chemicznego i Odkażania Uzbrojenia oraz sformowaną w 1957r. – 56. Kompanię Odkażania Terenu.
Sądzę, że przedyslokowanie jednostki z Krotoszyna do Zgorzelca odbyło się na mocy wykonawczego rozkazu Dowódcy ŚOW w 1957r.
2. Piszesz, że jednostka ta cały czas nosiła numer JW 2885.
Czy jesteś tego pewny ?. Ja mam wątpliwości. Otóż w 1956r. Gdy tworzono 53.kompanię – nie posiadała ona swojego numeru JW.
W 1957r. przy jej przeformowaniu na 5.batalion - też nie podaje się numeru. Sądzę jednak, że gdzieś na przełomie 1956/1957 - jednostka ta otrzymała swój numer. Ale czy był to numer JW. 2885 ?
Pod koniec lat 50-tych wiele jednostek zmieniło swój dotychczasowy numer JW. Czy było tak też z 5.batalionem ? - tego nie wiem.
W 1966r. – 1.pchem nosił już na pewno numer JW 2885. Ale czy był to numer przejęty po 5.batalionie ?. (na pewno nie po 7.batalionie - JW 3358)
3. W poście podajesz informację, że od 01. 06. 1989r. był to 1. Pułk Obrony Przeciwchemicznej.
Czy jesteś pewny tej nazwy ?. Ja mam zanotowane, że był to 1. Pułk Przeciwchemiczny
(bez słowa „Obrony”).
4. Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego z dnia 07.06.1957r. nosiło numer 0100/Org
5. 5. Batalionu Rozpoznania Chemicznego i Odkażania Uzbrojenia został przeformowany w 5. Batalion
Zabiegów Specjalnych i Rozpoznawania Skażeń w 1961r. (a nie w 1960r.) –
Zarz. S. S. G WP Nr 0109/Org z dnia 21.10.1961r.
6. Czy wiesz czyj to był rozkaz z dnia 2.08.1994r., jaki nosił numer ?
Podobnie - czy znasz rozkaz zgodnie z którym 1. Pułk Chemiczny przeformowano na 1. Pułk
Przeciwchemiczny z dniem 01.06.1989r. ?
Czyim rozkazem pułk w 1998r. został rozformowany ?.
Te informacje - są dla mnie nowe.
I na koniec prośba do wszystkich kolegów. Czy któryś z Was posiada książkę Mariana Chwiałkowskiego pt. „Historia 4. Pułku Chemicznego”. Wydana ona została w 2001r. lub 2002r. w Brodnicy. Może jest to opracowanie wewnętrzne ?. Jestem zainteresowany jej nabyciem lub ksero (za odpłatnością).
Na razie tyle.
O 1. Pułku Chemicznym kiedy indziej.
Pozdrawiam.
K. P.
Wojska Chemiczne
#3Kilka lat temu widziałem wykaz akt 1 pułk chemicznego przekazanych do ówczesnego Archiwum ŚOW we Wrocławiu. Na początku tego wykazu znajdowała się krótka metryka jednostki zawierająca wszystkie jej nazwy, numery i miejsca dyslokacji. Od razu zaznaczam, że miałem bardzo ograniczony dostęp do akt pułku. Z metryki, o której mowa wyżej wynikało, że jednostka posługiwała się przez cały okres swego istnienia tylko jednym numerem (2885). Protoplastą 1 pułku chemicznego była 53 kompanii rozpoznania chemicznego i odkażania uzbrojenia. Brak było wzmianki o „drugiej linii”, czyli 7 batalionie odkażania terenu i umundurowania oraz 56 kompani odkażania terenu i 59 kompani odkażania umundurowania.
Rozkaz Nr Pf 63/Org. Ministra ON z dnia 30 maja 1989 r. w sprawie przemianowania Wojsk Chemicznych na Wojska Obrony Przeciwchemicznej z dniem 1 czerwca 1989 r.
Na podstawie wymienionego rozkazu wszystkie oddziały i pododdziały Wojsk Chemicznych zmieniły swe nazwy na Obrony Przeciwchemicznej.
Niestety nie posiadam i nie miałem w rękach książki Mariana Chwiałkowskiego pt. „Historia 4 Pułku Chemicznego” jak również nie znam pozostałych numerów rozkazów dotyczących 1 pchem.
Gdybyś był uprzejmy i spróbował przelać swoje materiały na adres:
gosiazw@interia.pl
lub
grzes1966@wp.pl
Pozdrawiam.
Rozkaz Nr Pf 63/Org. Ministra ON z dnia 30 maja 1989 r. w sprawie przemianowania Wojsk Chemicznych na Wojska Obrony Przeciwchemicznej z dniem 1 czerwca 1989 r.
Na podstawie wymienionego rozkazu wszystkie oddziały i pododdziały Wojsk Chemicznych zmieniły swe nazwy na Obrony Przeciwchemicznej.
Niestety nie posiadam i nie miałem w rękach książki Mariana Chwiałkowskiego pt. „Historia 4 Pułku Chemicznego” jak również nie znam pozostałych numerów rozkazów dotyczących 1 pchem.
Gdybyś był uprzejmy i spróbował przelać swoje materiały na adres:
gosiazw@interia.pl
lub
grzes1966@wp.pl
Pozdrawiam.
Wojska Chemiczne
#4Grzegorz !
Sądzę, że otrzymałeś ode mnie materiały dot. wojsk chemicznych ?. Jeżeli możesz to potwierdź ich otrzymanie.
Piszesz, że na podstawie Rozkazu Nr Pf 63/Org. Ministra ON z dnia 30 maja 1989 r. w sprawie przemianowania Wojsk Chemicznych na Wojska Obrony Przeciwchemicznej z dniem 1 czerwca 1989 r.
wszystkie oddziały i pododdziały Wojsk Chemicznych zmieniły swe nazwy na Obrony Przeciwchemicznej.
Ja z kolei przy nazwach tych jednostek w każdym przypadku miałem zapisane bez tego słowa "obrony ".
Dopiero od 1995r.w nazwach jednostek wojsk chemicznych pojawiło się to słowo.
Co do 2. Pułku Chemicznego to przede wszystkim nie wiem w którym roku zmieniono numer JW z 2453 na 1442. Na jednej ze stron internetowych znalazłem informację, że już w 1954r. jednostka ta nosiła numer 1442.(ale jest to informacja mało wiarygodna). Na tejże stronie podano też, że przedyslokowanie jednostki z Grupy do Grudziądza nastąpiło już w 1957r. (inne bardziej wiarygodne źródła określają to przedyslokowanie na rok 1961).
No i nie znam dokładnej daty przedyslokowanie tej jednostki z Orzysza do Działdowa.
Jeżeli miałbyś jakieś uwagi dot. 2. Pułku Chemicznego lub uzupełnienia to napisz.
K. P.
Wojska Chemiczne
#5Do spisu jednostek wojsk chemicznych dodałem jeszce WSOWChem oraz Wojskowy Instytut Chemi i Radiometrii.
+ Wyższa Oficerska Szkoła Wojsk Chemicznych - Kraków
# Rozkaz MON Nr 02/Org z dnia ?.01.1948r.:
w sprawie zorganizowania Kursu Oficerów Służby Chemicznej
Organizowanie pierwszego kursu rozpoczęto w dniu 15.01.1948r. przy:
* 2. Pomorskim Batalionie Miotaczy Ognia w Modlinie
# Rozkaz MON Nr 017/Org z dnia 18..01.1949r.:
Przeformować:
* Kurs Oficerów Służby Chemicznej z etatu 20/91 na nowy etat 20/128 oraz przemianować go na:
- Kurs Oficerów Służby Technicznej
# Rozkaz MON Nr ?/Org z dnia 19..09.1949r.:
Przedyslokować:
* Kurs Oficerów Służby Technicznej
z m. Modlin do m. Rembertów (koszary Wyższej Szkoły Piechoty)
# Rozkaz MON Nr 051/Org z dnia 01..08.1953r.:
Z dniem 01.09.1953r. rozformować:
* Kurs Oficerów Służby Technicznej
Na jego bazie sformować:
* Oficerską Szkołę Obrony Przeciwchemicznej w m. Rembertów
# Rozkaz Dowódcy WOW Nr 024/Org z dnia 29..08.1954r.:
Przedyslokować:
* Oficerską Szkołę Obrony Przeciwchemicznej
z m. Rembertów do m. Kraków, ul. Montelupich 3
(obiekt ten szkoła zajęła w dniu 01.10.1954r.)
# Z dniem 01.12.1958r. Oficerska Szkoła Obrony Przeciwchemicznej przyjmuje nazwę:
* Oficerska Szkoła Wojsk Chemicznych w m. Kraków
# Rozkazem MON Nr 2/65 z dnia 16.01.1965r. szkole nadano imię
* Oficerska Szkoła Wojsk Chemicznych im. Stanisława Ziaji w m. Kraków
# W 1967r. Oficerską Szkołę Wojsk Chemicznych przemianowano na:
* Wyższą Oficerską Szkołę Wojsk Chemicznych w m. Kraków
# Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 018/Oper z dnia 10.11.1988r.
nastąpiła integracja Wyższej Oficerskiej Szkoły Wojsk Chemicznych z Wyższą Szkołą Oficerską Wojsk
Inżynieryjnych we Wrocławiu.
Wyższa Oficerska Szkoła Wojsk Chemicznych zakończyła działalność w dniu 26.08.1990r.
+ Wojskowy Instytut Chemi i Radiometrii - Warszawa, ul. Wieczorkiewicza 100
# Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 028/Org z dnia 22.02.1954r.
Sformować:
* Poligon Naukowo - Badawczy Sprzętu Chemicznego w m. Rembertów
# Z dniem 08.09.1958r. przemianowano Poligon Naukowo - Badawczy Sprzętu Chemicznego na:
* Ośrodek Badawczo - Rozwojowy Sprzętu Chemicznego w m. Rembertów
# Z dniem 16.03.1973r. przeformowano Ośrodek Badawczo - Rozwojowy Sprzętu Chemicznego na:
* Wojskowy Instytut Chemii i Radiometrii w m. Rembertów
K. P.
Wojska Chemiczne
#6Rozkaz ministra ON nr Pf63/Org z 30.05.1989 przemianował Wojska Chemiczne na Wojska Obrony Przeciwchemicznej ale
zarz. szefa SzG nr Pf81/Org z 07.07.1989 ustaliło szczegóły - przemianowano:
- Szefostwo Wojsk Chemicznych na Szefostwo Wojsk Obrony Przeciwchemicznej
- pułk chemiczny na pułk przeciwchemiczny
- batalion chemiczny na batalion przeciwchemiczny
- kompanię chemiczną na kompanię przeciwchemiczną
- Dtwo Brygady Chemicznej na Dtwo Brygady Przeciwchemicznej
- Centralną Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Chemicznego na Centralną Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Przeciwchemicznego
- Okregową Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Chemicznego na Okręgową Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Przeciwchemicznego
- Zapasowy Batalion Specjalistów Wojsk Chemicznych na Zapasowy Batalion Specjalistów Wojsk Obrony Przeciwchemicznej
- Polowy Skład Chemiczny na Polowy Skład Sprzętu Przeciwchemicznego
- kompanię remontu sprzętu chemicznego na kompania remontu sprzętu przeciwchemicznego
zarz. szefa SzG nr Pf81/Org z 07.07.1989 ustaliło szczegóły - przemianowano:
- Szefostwo Wojsk Chemicznych na Szefostwo Wojsk Obrony Przeciwchemicznej
- pułk chemiczny na pułk przeciwchemiczny
- batalion chemiczny na batalion przeciwchemiczny
- kompanię chemiczną na kompanię przeciwchemiczną
- Dtwo Brygady Chemicznej na Dtwo Brygady Przeciwchemicznej
- Centralną Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Chemicznego na Centralną Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Przeciwchemicznego
- Okregową Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Chemicznego na Okręgową Składnicę i Warsztaty Remontu Sprzętu Przeciwchemicznego
- Zapasowy Batalion Specjalistów Wojsk Chemicznych na Zapasowy Batalion Specjalistów Wojsk Obrony Przeciwchemicznej
- Polowy Skład Chemiczny na Polowy Skład Sprzętu Przeciwchemicznego
- kompanię remontu sprzętu chemicznego na kompania remontu sprzętu przeciwchemicznego
Wojska Chemiczne
#7Jarek !
Dzięki za rozstrzygnięcie dylematu.
To zarządzenie mówi praktycznie wszystko na temat nazw jednostek wojsk chemicznych obowiązujacych od 1989r.
K. P.
Wojska Chemiczne
#8Jeszcze jedno małe uzupełnienie.
# Rozkaz Dowódcy POW Nr 0239 z dnia 30.08.1999r.
W terminie do dnia 31.12.1999r. rozformować:
* 3. Warmiński Batalion Obrony Przeciwchemicznej (1147) Biskupiec
K. P.
# Rozkaz Dowódcy POW Nr 0239 z dnia 30.08.1999r.
W terminie do dnia 31.12.1999r. rozformować:
* 3. Warmiński Batalion Obrony Przeciwchemicznej (1147) Biskupiec
K. P.
Wojska chemiczne
#9Witam,
Poszukuję nr JW 29 batalionu Obrony Przeciwchemicznej, który istniał w latach 1952-1957 w garnizonie Milicz.
pozdrawiam
Poszukuję nr JW 29 batalionu Obrony Przeciwchemicznej, który istniał w latach 1952-1957 w garnizonie Milicz.
pozdrawiam
Wojska chemiczne
#10STOWARZYSZENIE CHEMIKÓW WOJSKOWYCH RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
ul. Obornicka 130, 50-984 WROCŁAW 27
przy Wojewódzkim Sztabie Wojskowym
http://www.schwrp-wroc.com/
Biuletyn 2/2007
29. BATALION OBRONY PRZECIWCHEMICZNEJ
płk Czesław JAWOR
29. Batalion Obrony Przeciwchemicznej (bopchem) sformowany został w garnizonie Milicz zgodnie z Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego Nr 0352/Org. z dnia 19.12.1951 r.
Organizacja dowództwa i sztabu 29. bopchem przedstawiała się następująco:
1) dowódca batalionu – etat pułkownik;
2) zastępca d/s politycznych – etat major;
3) pomocnik dowódcy d/s technicznych – etat major;
4) szef zaopatrzenia finansowego – etat porucznik);
5) instruktor Związku Młodzieży Polskiej – etat starszy oficer;
6) szef służby samochodowej – etat porucznik;
7) szef sztabu batalionu – etat major;
8) pomocnik szefa sztabu batalionu – etat kapitan;
9) pomocnik dowódcy batalionu d/s zaopatrzenia – etat kapitan;
10) dowódca plutonu dowodzenia – etat porucznik;
11) szef laboratorium chemicznego – etat kapitan;
12) dowódca plutonu szkolnego – etat porucznik).
W skład batalionu organizacyjnie wchodziły trzy kompanie o różnych stanach osobowych, wyposażeniu i przeznaczeniu (każda z kompanii w swoim składzie miała po dwa plutony, co przedstawia schemat nr 1:
– kompania odkażania terenu (kot);
– kompania odkażania umundurowania (kou);
– kompania zadymiania (kzad).
W kompaniach występowały następujące stanowiska etatowe:
1) dowódca kompanii – etat kapitan;
2) zastępca dowódcy kompanii – etat porucznik;
3) szef kompanii – etat starszy sierżant;
4) dowódca I plutonu – etat porucznik;
5) dowódca II plutonu – etat porucznik.
Kompania odkażania terenu (kot) wyposażona była w 12 instalacji samochodowych ARS na samochodzie ZIS-151. Instalacje te mogły być wykorzystane do odkażania terenu lub zabiegów specjalnych uzbrojenia i sprzętu.
Do odkażania terenu przewidziano stosowanie wodnego roztworu wapna chlorowanego lub podchlorynu wapniowego. W latach 1968–1970 wyżej wymienione instalacje zmodernizowano wyposażając je w podgrzewacze wody oraz odpowiednie wyposażenie, które pozwalało prowadzić również zabiegi sanitarne stanów osobowych.
Kompania odkażania umundurowania (kou) wyposażona była w instalację kotłową BU do odkażania i dezynfekcji umundurowania w podgrzanym roztworze wodnym z dodatkiem sody amoniakalnej oraz samochodową instalację dezynfekcyjno–kąpielową do odkażania i dezynfekcji umundurowania i oporządzenia oraz zabiegów sanitarnych stanów osobowych DDA-53A. W późniejszym okresie kou wyposażono w instalację samochodową AGW, w pełni zmechanizowaną, składającą się z trzech samochodów oraz dwóch samochodów z wyposażeniem pomocniczym. W instalacji tej można było prowadzić odkażanie i dezynfekcję odzieży i oporządzenia skażonego środkami trującymi i biologicznymi gorącym powietrzem lub mieszaniną paro–amoniakalną.
Kompania zadymiania (kzad) była wyposażona w fumatory dymu z wykorzystaniem mieszanki z wykorzystaniem mieszanki dymotwórczej S-4.
Opisany powyżej sprzęt, w który był wyposażony 29. bopchem pochodził z rozformowanego po zakończeniu działań wojennych 1. bopchem.
Batalion przez okres sześciu lat osiągał dobre wyniki w szkoleniu i dyscyplinie. Przyczyniła się do tego w poszczególnych okresach: kadra zawodowa, żołnierze służby zasadniczej oraz żołnierze rezerwy kierowani przez kolejnych dowódców i szefów sztabu (tabela):
Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego Nr 100/Org. z dnia 07.06.1957 r., 29. bopchem został rozformowany
Na bazie rozformowanego 29. bopchem oraz 63. samodzielnej kompanii rozpoznania skażeń sformowano w garnizonie Zgorzelec 5. Batalion Rozpoznania i Odkażania Uzbrojenia oraz 7. Batalion Odkażania Terenu.
Dodatkowo schemat organizacyjny oraz wykaz dowódców i szefów sztabu.
Polecam stronę stowarzyszenia, warto tam zajrzeć.
Pozdrawiam
Witek
ul. Obornicka 130, 50-984 WROCŁAW 27
przy Wojewódzkim Sztabie Wojskowym
http://www.schwrp-wroc.com/
Biuletyn 2/2007
29. BATALION OBRONY PRZECIWCHEMICZNEJ
płk Czesław JAWOR
29. Batalion Obrony Przeciwchemicznej (bopchem) sformowany został w garnizonie Milicz zgodnie z Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego Nr 0352/Org. z dnia 19.12.1951 r.
Organizacja dowództwa i sztabu 29. bopchem przedstawiała się następująco:
1) dowódca batalionu – etat pułkownik;
2) zastępca d/s politycznych – etat major;
3) pomocnik dowódcy d/s technicznych – etat major;
4) szef zaopatrzenia finansowego – etat porucznik);
5) instruktor Związku Młodzieży Polskiej – etat starszy oficer;
6) szef służby samochodowej – etat porucznik;
7) szef sztabu batalionu – etat major;
8) pomocnik szefa sztabu batalionu – etat kapitan;
9) pomocnik dowódcy batalionu d/s zaopatrzenia – etat kapitan;
10) dowódca plutonu dowodzenia – etat porucznik;
11) szef laboratorium chemicznego – etat kapitan;
12) dowódca plutonu szkolnego – etat porucznik).
W skład batalionu organizacyjnie wchodziły trzy kompanie o różnych stanach osobowych, wyposażeniu i przeznaczeniu (każda z kompanii w swoim składzie miała po dwa plutony, co przedstawia schemat nr 1:
– kompania odkażania terenu (kot);
– kompania odkażania umundurowania (kou);
– kompania zadymiania (kzad).
W kompaniach występowały następujące stanowiska etatowe:
1) dowódca kompanii – etat kapitan;
2) zastępca dowódcy kompanii – etat porucznik;
3) szef kompanii – etat starszy sierżant;
4) dowódca I plutonu – etat porucznik;
5) dowódca II plutonu – etat porucznik.
Kompania odkażania terenu (kot) wyposażona była w 12 instalacji samochodowych ARS na samochodzie ZIS-151. Instalacje te mogły być wykorzystane do odkażania terenu lub zabiegów specjalnych uzbrojenia i sprzętu.
Do odkażania terenu przewidziano stosowanie wodnego roztworu wapna chlorowanego lub podchlorynu wapniowego. W latach 1968–1970 wyżej wymienione instalacje zmodernizowano wyposażając je w podgrzewacze wody oraz odpowiednie wyposażenie, które pozwalało prowadzić również zabiegi sanitarne stanów osobowych.
Kompania odkażania umundurowania (kou) wyposażona była w instalację kotłową BU do odkażania i dezynfekcji umundurowania w podgrzanym roztworze wodnym z dodatkiem sody amoniakalnej oraz samochodową instalację dezynfekcyjno–kąpielową do odkażania i dezynfekcji umundurowania i oporządzenia oraz zabiegów sanitarnych stanów osobowych DDA-53A. W późniejszym okresie kou wyposażono w instalację samochodową AGW, w pełni zmechanizowaną, składającą się z trzech samochodów oraz dwóch samochodów z wyposażeniem pomocniczym. W instalacji tej można było prowadzić odkażanie i dezynfekcję odzieży i oporządzenia skażonego środkami trującymi i biologicznymi gorącym powietrzem lub mieszaniną paro–amoniakalną.
Kompania zadymiania (kzad) była wyposażona w fumatory dymu z wykorzystaniem mieszanki z wykorzystaniem mieszanki dymotwórczej S-4.
Opisany powyżej sprzęt, w który był wyposażony 29. bopchem pochodził z rozformowanego po zakończeniu działań wojennych 1. bopchem.
Batalion przez okres sześciu lat osiągał dobre wyniki w szkoleniu i dyscyplinie. Przyczyniła się do tego w poszczególnych okresach: kadra zawodowa, żołnierze służby zasadniczej oraz żołnierze rezerwy kierowani przez kolejnych dowódców i szefów sztabu (tabela):
Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego Nr 100/Org. z dnia 07.06.1957 r., 29. bopchem został rozformowany
Na bazie rozformowanego 29. bopchem oraz 63. samodzielnej kompanii rozpoznania skażeń sformowano w garnizonie Zgorzelec 5. Batalion Rozpoznania i Odkażania Uzbrojenia oraz 7. Batalion Odkażania Terenu.
Dodatkowo schemat organizacyjny oraz wykaz dowódców i szefów sztabu.
Polecam stronę stowarzyszenia, warto tam zajrzeć.
Pozdrawiam
Witek