Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

Cześć !
Panowie jest następna część wspomnień płk. rez. mgr inż. Zbigniewa Przęzaka. Wspomnienia obejmują okres nauki w WAT oraz służby w 38 i 37 dywizjonie rakietowym OP. Polecam, doskonała lektura.
Dla przypomnienia adres strony www.infowsparcie.net w dziale „O autorze”.
Pozdrawiam
Witek

Cześć Witek !

Mogę tylko potwierdzić Twoje słowa - doskonała lektura, zarówno dla militarystów jak i historyków.
Wspomnienia te dają odpowiedź na szereg naszych wcześniejszych wątpliwości.

K. P.

Cześć !
Czy ktoś słyszał o Rezerwowej Dywizji Lotnictwa Myśliwsko-Bombowego tworzonej na bazie WOSWL w Dęblinie oraz pułków lotnictwa szkolno-bojowego tej szkoły i przydzielonego pułku myśliwsko-bombowego AR (temat z końca lat 80-tych).
Pozdrawiam
Witek

Rezerwowe dowództwo DLMB miało być tworzone na bazie Komendy OSL - WOSL w Dęblinie - na wypadek stanów nadzwyczajnych. Analogicznie - pułki szkolno-bojowe i szkolne - miały być przeformowywane w oddziały bojowe.
W 1990 r. - na Wydziale Wojsk Lotniczych i OP AON - Jerzy Kotulski napisał pracę doktorską na ten właśnie temat - pod tytułem:
"Rezerwowe dowództwo DLMB wydzielane z Wyższej Oficerskiej Szkoły Lotniczej i jego szkolenie".
Praca ta jest zdeponowana w Bibliotece Głównej AON, jednak są trudności z dostępem do niej.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Bogusław

Cześć !
Właśnie po natrafieniu na ten tytuł postanowiłem zadać pytanie. Znam niestety tylko tytuł pracy oraz autorów. Może ktoś wie coś więcej na ten temat.
Witek

witam,

wyciągnąłem ten stary temat, ponieważ doszukałem się braków w numerach jednostek WLi OPK,
a mianowicie:

35 plb,3plmb

15SEL MW, 18SELŁ MW,28ER MW34pl MW

36SPLT

55/13 plt

37pśt, 47szkpś

lotnicze pulki szkolne (31, 58,59,60,61,66, 23 lesz, 45led,

45leh
chyba wszystko,
Czy ktoś ma takie informacjre i może mi pomoc je uzupełnic ?
pozdrowienia
103plMSW
AR