Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Koledzy, jak tak sobie patrzę na nasze Forum i widzę obfoitość posiadanych materiałów i informacji, zwłaszcza o UW i AR, to stwierdzam, że jeszcze z 15-16 lat temu za samo posiadanie takich informacji (już nie mówiąc o ich rozpowszechnianiu czy przekazywaniu "w świat") zarobilibyśmy wszyscy po kolei naprawdę ładne lata "odsiadki" - spokojnie ze 200 lat łącznie dla uczestników naszego Forum...

Jesli dobrze myślę, wynika z tego że:

1) do 1969 nie było stanowiska zastępcy szefa sztabu ZSZ
2) od 1969 istniało takie stanowisko i zajmowali je "z przydziału" Polacy (jesli tak, jakie podobne stanowiska "z przydziału" dostały inne państwa-strony?)
3) był jeden zastępca naraz
4) zastępca-Polak był zarazem przedstawicielem LWP/PRL w Dowództwie Układu

Jeżeli się mylę, proszę o komentarze.

Przy okazji, polecam stronę z biogramami radzieckich generałów (od szczebla gen. armii wzwyż): http://marshals.narod.ru/ukaz.html

Pozdrawiam

Oskarze!
Jeżeli chodzi o stanowisko zastępcy szefa sztabu ZSZ UW – to takie stanowisko oczywiście przed 1969 rokiem istniało; zastępców było kilku (w tym jeden pierwszy), jednak do 1969 r. żadnego z tych stanowisk nie zajmował Polak. Nie posiadam konkretnych informacji nt. obsady tych stanowisk przez obywateli radzieckich, w niektórych biogramach publikowanych obecnie na rosyjskich stronach internetowych są pewne dane, lecz czasami zazębiają się okresy sprawowania tej funkcji z innymi funkcjami równolegle. Problem ten wymaga szczegółowych analiz tych biogramów.
W 1969 r. – zmieniono strukturę Naczelnego Dowództwa: w miejsce dotychczasowych przedstawicieli Państw – Stron UW wprowadzono stanowiska zastępców szefa sztabu ZSZ. Podniesiono w ten sposób rangę – z quasi-obserwatorów.
Przy okazji dodam, iż byli w Dowództwie ZSZ inni przedstawiciele Państw – Stron. Stanowisko Zastępcy Naczelnego Dowódcy ZSZ z ramienia LWP sprawował z urzędu wiceminister ON – Główny Inspektor Szkolenia, którym przez długie lata był gen. broni Eugeniusz Longin Molczyk. Ponadto wysoką funkcję w dowództwie sprawowali polscy generałowie i admirałowie – specjaliści od spraw technicznych (w tej chwili nie pamiętam dokładnie nazwy stanowiska).
Na temat funkcjonowania i statusu przedstawicieli innych państw w Dowództwie Układu dość szczegółowe informacje podaje pierwszy przedstawiciel – późniejszy generał – Tadeusz Pióro – w swoich wspomnieniach pt. „Armia ze skazą”.
Jeżeli chodzi o podawaną przez Ciebie stronę internetową – kilkakrotnie ją odwiedzałem, lecz więcej informacji znajdziesz na stronie: chrono.ru/biograf. Polecam – może tam znajdziesz kolejne klocki.
Jak wspomniałem – też próbuję kompletować obsadę dowódców radzieckich OW. Spore braki mam w obsadzie Dalekowschodniego i Środkowoazjatyckiego OW. Z Twoich pytań wynika, iż to nie stanowi dla Ciebie problemu; może zechciałbyś cośkolwiek na ten temat podpowiedzieć mi drogą mailową?
Pozdrawiam.
Bogusław Wolf
Pozdrawiam, Bogusław

>Koledzy, jak tak sobie patrzę na nasze Forum i widzę obfoitość posiadanych materiałów i informacji, >zwłaszcza o UW i AR, to stwierdzam, że jeszcze z 15-16 lat temu za samo posiadanie takich informacji >(już nie mówiąc o ich rozpowszechnianiu czy przekazywaniu "w świat") zarobilibyśmy wszyscy po kolei >naprawdę ładne lata "odsiadki" - spokojnie ze 200 lat łącznie dla uczestników naszego Forum...

Z tym że te "15-16 lat temu" nie mielibyśmy większych szans na posiadanie takich informacji...

Mam pytanie, czy ktoś ma może jakieś informacje na temat systemu łączności troposferycznej BARS. Wiem że jedna taka stacja znajdowała się na terenie Polski w okolicach Żagania. Wiem, że Rosjanie dysponowali cała siecią takich stacji w NRD, Czechosłowacji.
Pozdrawiam

Wg moich info tego rodzaju jednostka była dyslokowana w rej. Chocianowa. Swego czasu Były plany przejęcia tego obiektu przez naszą armię.

Pozdrawiam

C. J.
Pozdrawiam, Czesław

P. S.
Obiekty tej jednostki były pokazywane swego czasu w reportażu TV z sugestią, że mieściły się w nich wyrz.rakiet. z głowicami.....ha, ha, ha

C. J.
Pozdrawiam, Czesław

WP z przejęcia tego obiektu ostatecznie zrezygnowało.
Tego typu obiekt jest w Sierakowie k. Lublińca b. JW 2464-rozformowana, wchodząca swego czasu w skład 15 Bryg. Łączności z Sieradza.

Pozdrawiam

C. J.
Pozdrawiam, Czesław