Witam!
Nieco informacji na temat systemu BARS można znaleźć (łącznie z uproszczoną mapką rozmieszczenia poszczególnych stacji w krajach Układu Warszawskiego) na stronie http://www.bunker-wollenberg.de/.
W. W.
Północna Grupa Wojsk AR w Polsce
#62Witam
szuając po sieci informacji trafiłem na to. Być moze to jest odp gdzie byla ta 83 BDSz z Białogardu.
Dobrowo (prawdopodobnie garnizon Białogard) - d. woj. koszalińskie, ob. woj. zachodniopomorskie, pow. Białogard; w l. 80 jednostka specjalna (broń jądrowa). Wieś ok 8 km od Białogardu w lasach.
A najdziwniejsze jest to ze nie ma o tym wzmianek. Może to jakiś błąd ???
Pozdrawiam
szuając po sieci informacji trafiłem na to. Być moze to jest odp gdzie byla ta 83 BDSz z Białogardu.
Dobrowo (prawdopodobnie garnizon Białogard) - d. woj. koszalińskie, ob. woj. zachodniopomorskie, pow. Białogard; w l. 80 jednostka specjalna (broń jądrowa). Wieś ok 8 km od Białogardu w lasach.
A najdziwniejsze jest to ze nie ma o tym wzmianek. Może to jakiś błąd ???
Pozdrawiam
Pozdrawiam Tomasz
#64Witam,
Chodzi o Dobrowo na polnoc od poligonu lotniczego w Podborsku. Jak dotad, nikt nie zlokalizowal jeszcze tej jednostki. Moze ktos z "Forumowiczow" moglby cos dodac na ten temat.
Pawel
Chodzi o Dobrowo na polnoc od poligonu lotniczego w Podborsku. Jak dotad, nikt nie zlokalizowal jeszcze tej jednostki. Moze ktos z "Forumowiczow" moglby cos dodac na ten temat.
Pawel
#65Ja w sprawie tej makiety czy szanowni użytkownicy wiedzą coś więcej na temat jej obecnych losów. Ja byłem ostatnio w jej okolicy i dowiedziałem się, że ten pas strtowy był gruntowy i został zalesiony. Chciałbym skonfrontować to z informacjami, osoby, która może zapuściła się w tamte okolice. Poszukuje także zdjęć. Pozdrawiam.
#66Witam
Od dłuższego czasu mam jedną dużą nieścisłość w danych o PłGWAR:
Czy 20. Zielonogórska DPAnc była w Świętoszowie i 6. Witebsko-Nowogrodzka DZ w Bornem czy było może na odwrót.
Zaznaczam, że książka "Pancerna potęga ZSRR (polskie tłumaczenie) aż roi się od błędów. Mam oryginał rosyjski i widać duże różnice.
Czy ktoś zna jakieś naprawdę wiarygodne źródło i posiada sips dywizji pancerny i zmechanizowanych ZSRR z lat 80-tych ?
Od dłuższego czasu mam jedną dużą nieścisłość w danych o PłGWAR:
Czy 20. Zielonogórska DPAnc była w Świętoszowie i 6. Witebsko-Nowogrodzka DZ w Bornem czy było może na odwrót.
Zaznaczam, że książka "Pancerna potęga ZSRR (polskie tłumaczenie) aż roi się od błędów. Mam oryginał rosyjski i widać duże różnice.
Czy ktoś zna jakieś naprawdę wiarygodne źródło i posiada sips dywizji pancerny i zmechanizowanych ZSRR z lat 80-tych ?
#67Istotnie,20 DPanc. AR stacjonowała w Świętoszowie, a 6 Witebsko-Nowogrodzka DZ Gwardii w Bornem Sulinowie.
Jednym ze źródeł błędów jest fakt, iż pododdziały 20 DPanc(która wkrótce uległa rozformowaniu) w lutym 1992 r. przetransportowano właśnie do Bornego, a nie bezpośrednio do ZSRR.
Początek wycofywania tej jednostki ze Świętoszowa miał miejsce 5 lutego, natomiast przekazanie kompleksu koszarowego stronie polskiej nastąpiło 18 maja 1992 r.
W. W.
Jednym ze źródeł błędów jest fakt, iż pododdziały 20 DPanc(która wkrótce uległa rozformowaniu) w lutym 1992 r. przetransportowano właśnie do Bornego, a nie bezpośrednio do ZSRR.
Początek wycofywania tej jednostki ze Świętoszowa miał miejsce 5 lutego, natomiast przekazanie kompleksu koszarowego stronie polskiej nastąpiło 18 maja 1992 r.
W. W.
#68Krzysztof
Odsyłam na www8.brinkster.com/vad777/
Pozdrawiam C. J
P. S. W postach pisałem, że nazwa 20 DPanc. to"ZWJENIGORODSKAJA", a nie jak mylnie
przetłumaczono "ZIELONOGÓRSKA".
Pozdrawiam, Czesław
#69Odnośnie informacji zawartych na stronach brinkster – proponuję podejść bardziej krytycznie; szereg informacji tam zawartych jest nieprecyzyjnych i niepełnych, czasem – niestety – błędnych. Sporo uzupełnień i korekt do tego, lecz rozproszonych - jest zamieszczonych na forum - http://www.vif2ne.ru/nvk/forum
Jednak skompletowanie w miarę pełnego i rzetelnego zestawienia, to praca granicząca z benedyktyńską. Zajmuję się zagadnieniem już parę lat i jeszcze mam sporo brakòw.
Polecam ponadto dane z życiorysów byłych dowódców jednostek AR.
Pozdrawiam
Bogusław
Jednak skompletowanie w miarę pełnego i rzetelnego zestawienia, to praca granicząca z benedyktyńską. Zajmuję się zagadnieniem już parę lat i jeszcze mam sporo brakòw.
Polecam ponadto dane z życiorysów byłych dowódców jednostek AR.
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław
#70Oczywiście dane te trzeba korygować. Forum, które wymieniłeś jest moim zdaniem najlepsze, zwłaszcza, że moim konikiem jest AR do 1945r. W ostatnich latach wyszło dość dużo pozycji dotyczących AR przed i po 1945r. Jest w nich mnóstwo nieścisłości jak i wzajemnie wykluczających się danych. Poleciłem bringstera, bo oddaje w jakimś stopniu historię przekształceń zw.takt., zw.operac. itd.
Tak prawdę mówiąc, to archiwa rosyjskie są w większości niedostępne. Dobrym przykładem jest oficjalna strona MO Rosji dotycząca historii AR gdzie większość danych ściągnięta jest z ww forum.
Pozdrawiam C. J
Pozdrawiam, Czesław