Jednostka wojskowa - WUBP

Jednostka wojskowa - WUBP

Zwracam się do Uczestników Forum z następującą sprawą.
W rodzinnym archiwum odnalazłem szereg dokumentów z lat 50-tych,
niektóre z nich zawierają następujące informacje:
W nagłówku pieczątka o treści:
Jednostka Wojskowa nr 1775
Wystawiający dokument:
Szef WUBP w Rzeszowie
mjr (w niektórych dokumentach – ppłk) W. Zwierzchanowski
W związku z tym mam pytania, ponieważ interesuję się historią WP i UBP:
1. Jaka jednostka wojskowa o powyższym numerze powiązana była z WUBP w Rzeszowie?
Czy może była to jednostka Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego?
2. Czy może ten numer jednostki był tożsamy z WUBP w Rzeszowie?
Jeżeli tak – to czy ktokolwiek z Uczestników Forum posiada informacje o innych numerach jednostek wojskowych korespondujących z poszczególnymi Urzędami Bezpieczeństwa?
Jakie numery Jednostek Wojskowych posiadały oddziały KBW? Posiadam bardzo ciekawą książkę Mieczysława Jaworskiego: „KBW 1945-1965”, lecz tam są podane wyłącznie pełne nazwy Oddziałów, bez numerów jednostek wojskowych.
Zdaję sobie sprawę, że takie informacje są trudne do uzyskania, ponieważ – jak dowiedziałem się w Archiwum – szereg takich dokumentów było w swoim czasie niszczonych; jednak wierzę, że Uczestnicy Forum posiadają tak bogatą wiedzę, że potrafią mi pomóc.
Może z czasem będę mógł nawiązać równorzędną dyskusję? Byłby to dla mnie zaszczyt!
Ewentualne posiadane informacje pomogłyby mi pogłębić posiadane wiadomości oraz rozwikłać podobne zapisy w innych moich dokumentach.
Za każdą otrzymaną wiadomość będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie Uczestników Forum.
Jerzy Bacławski, Rzeszów

Jednostka Wojskowa - WUBP

Jarosławie!

Dziękuję bardzo za informację, jakkolwiek nie jesteś chyba jej zupełnie pewien, bo w dość krótkim czasie zmieniłes zdanie i usunąłeś pierwotną wersję postu.
Czy posiadasz informacje o innych WUBP wraz z numerami jednostek? Czy numery JW posiadały także UBP niższego szczebla? Jeżeli tak - to jakie? Czy numery jednostek posiadały też Wojska Bezpieczeństwa Wewnętrznego z lat 40-tych?
Przy okazji chciałem spytać o zapowiadany przez Ciebie przed rokiem Twój artykuł o rozwoju struktur organizacyjnych WP, który miał się ukazać w "nowej Technice Wojskowej"? Czy może opublikowałeś go na innych łamach? Jeżeli tak - to gdzie?
Pozdrawiam.
Jerzy

Już wróciłem do pierwotnej wersji postu. Numeracja jednostek MBP, KdsBP, WOP i KBW jest bardzo mało znana. Wynika to z tego iż jednostki te miały swoje numery bardzo dawno temu (lata 40. i 50.) i dość krótko. Potem przeszły na oficjalne nazwy (np. Pomorska Jednostka KBW, Kaszubska Brygada WOP) związane z rejonem swojego stacjonowania.
Numery miały wszystkie WUBP (a później WUdsBP) oraz dwa Miejskie UBP (Warszawa i Łódź), które były na prawach urzędów wojewódzkich. W ówczesnych latach administracyjnie te miasta były wydzielone.

Artykuł o organizacji WP na 01.01.1986 jest praktycznie gotowy muszę przekonac tylko redakcję nTW do jego opublikowania.

Cześć!

Proponuję, by w sprawach dotyczących jednostek WUBP oraz pokrewnych zwrócić się do znawcy tematu - p. Henryka Dominicaka. W swoim czasie też miałem problem z uzupełnieniem struktur organizacyjnych MBP. Po uzyskaniu kontaktu - zwróciłem się pod wskazany mi adres e-mail, przekazując swój dotychczasowy dorobek. Zostałem bardzo życzliwie potraktowany. Nie miałem pojęcia, że te struktury były tak rozbudowane. Otrzymałem swoje zestawienie - uzupełnione - to mało powiedzieć, jednym słowem kilkakrotnie więcej niż posiadałem dotąd, a wydawało mi się że byłem już bliski celu! Wiem, że odpowiedzi udzielane są w trybie indywidualnym, wobec tego nie mogę dzielić się informacjami, ale jestem upoważniony do podania adresu poczty elektronicznej.
ha.dom@wp.pl
Pozdrawiam Kolegów z Forum.
Marian