Czytam obecnie książkę zlat 80-tych na temat WOP. Jest tam bardzo dużo historii z pierwszych lat powojennych, jednak okres późniejszy jest opisany ubogo. Czy ktoś zna nazwy i numery brygad WOP z końca lat 80-tych i czy te numery zmieniały się od lat 70-tych ?. Czy w strukturze Brygad były bataliony i czy miały jakieśnumery. Może ktoś zna miejsca bazowania poszczególnych Brygad i batalionów.?
Wojska Ochrony Pogranicza
#2Obok dużych jednostek w strukturze WOP występowały też mniejsze. Bardzo ciekawą była przykładowo Samodzielna Eskadra Lotnictwa Rozpoznawczego WOP. Jeśli kogoś interesuje historia tej jednostki to proszę napisać.
#3Na interesujący temat informacje znajdują się w nastepujęcych pozycjach:
1. H. Dominiczak Zarys histori Wojsk Ochrony Pogranicza.
2. H. Kula Granica morska PRL 1945-1950.
1. H. Dominiczak Zarys histori Wojsk Ochrony Pogranicza.
2. H. Kula Granica morska PRL 1945-1950.
#4może kogoś zainteresuje taka informacja
ROZPORZĄDZENIE Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 grudnia 2004 roku w sprawie szczegółowych zasad współdziałania Straży Granicznej z Siłami Powietrznymi i Marynarką Wojenną Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie ochrony granicy państwowej
pozdrowienia
AR
#5Do informacji Marcina Krzysztofa Koniecznego dotyczącej kształcenia chorążych i oficerów WOPwkradła się nieścisłość. Otóż
-21 września 1946 powołano w Ostródzie Centrum Wyszkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza przemianowane następnie w roku 1949 na Oficerską Szkołę WOP z miejscem dyslokacji w Kętrzynie
-w roku 1970 szkołę rozformowano, a w jej miejsce utworzono Ośrodek Szkolenia Wojsk Wewnętrznych w ramach, którego funkcjonowała Szkoła Chorążych i Szkoła Podoficerów Zawodowych WOP. Dwa lata później Ośrodek Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza.
-1 kwietnia 1978 rok utworzeno w Ośrodku Filię Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Zmechanizowanych(naukę rozpoczęli podchorążowie),
-w roku 1980 Ośrodek Szkolenia WOP został przeformowany na Centrum Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza - nazwa ta obowiązywała do czasu rozformowania WOP
Polecam strony Straży Granicznej i cENTRUM sZKOLENIA SG w Kętrzynie i Centralnego Ośrodka Szkolenia SG w Koszaline
pozdrawiam
-21 września 1946 powołano w Ostródzie Centrum Wyszkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza przemianowane następnie w roku 1949 na Oficerską Szkołę WOP z miejscem dyslokacji w Kętrzynie
-w roku 1970 szkołę rozformowano, a w jej miejsce utworzono Ośrodek Szkolenia Wojsk Wewnętrznych w ramach, którego funkcjonowała Szkoła Chorążych i Szkoła Podoficerów Zawodowych WOP. Dwa lata później Ośrodek Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza.
-1 kwietnia 1978 rok utworzeno w Ośrodku Filię Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Zmechanizowanych(naukę rozpoczęli podchorążowie),
-w roku 1980 Ośrodek Szkolenia WOP został przeformowany na Centrum Szkolenia Wojsk Ochrony Pogranicza - nazwa ta obowiązywała do czasu rozformowania WOP
Polecam strony Straży Granicznej i cENTRUM sZKOLENIA SG w Kętrzynie i Centralnego Ośrodka Szkolenia SG w Koszaline
pozdrawiam
#6Witam Kolegów na Forum.
Zwracam się z następującą sprawą. Poszukuję numerów jednostek wojskowych Brygad Ochrony Pogranicza – od 1948 roku.
Potrzebuję numerów następujących struktur:
- 4 Kaszubska Brygada OP,
- 7 Mazurska Brygada OP,
- 8 Pomorska Brygada OP,
- 10 Lubuska Brygada OP,
- 11 Białostocka Brygada OP,
- 13 Chełmska Brygada OP,
- 15 Przemyska Brygada OP,
- 19 Karpacka Brygada OP,
- 21 Górnośląska Brygada OP,
- 23 Sudecka Brygada OP,
- Krośnieński samodzielny baon OP.
A może ktoś z Kolegów dysponuje innymi materiałami – numerami samodzielnych baonów OP w Brygadach, ewentualnie numerami jednostek po kolejnej reorganizacji – na początku lat 50-tych? Interesują mnie też zagadnienia obsady dowódczej jednostek. Przyznam, że dość długo poszukiwałem powyższego w dostępnej literaturze - jednak z ograniczonym skutkiem.
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Bogusław Wolf
Zwracam się z następującą sprawą. Poszukuję numerów jednostek wojskowych Brygad Ochrony Pogranicza – od 1948 roku.
Potrzebuję numerów następujących struktur:
- 4 Kaszubska Brygada OP,
- 7 Mazurska Brygada OP,
- 8 Pomorska Brygada OP,
- 10 Lubuska Brygada OP,
- 11 Białostocka Brygada OP,
- 13 Chełmska Brygada OP,
- 15 Przemyska Brygada OP,
- 19 Karpacka Brygada OP,
- 21 Górnośląska Brygada OP,
- 23 Sudecka Brygada OP,
- Krośnieński samodzielny baon OP.
A może ktoś z Kolegów dysponuje innymi materiałami – numerami samodzielnych baonów OP w Brygadach, ewentualnie numerami jednostek po kolejnej reorganizacji – na początku lat 50-tych? Interesują mnie też zagadnienia obsady dowódczej jednostek. Przyznam, że dość długo poszukiwałem powyższego w dostępnej literaturze - jednak z ograniczonym skutkiem.
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Bogusław Wolf
Pozdrawiam, Bogusław
#7Witam!
Panie Bogusławie.
Ja mam możliwości, by udzielić Panu pomocy, bo w swoim czasie zajmowałem się dość poważnie tymi zagadnieniami. Jednak materia jest bardzo rozległa, natomiast literatura przedmiotu - jak Pan to słusznie zauważył - niezwykle uboga. Temat wybrany przez Pana - sądząc po ilości postów na Forum - też nie cieszy się popularnością. W gruncie rzeczy przyznam, że czekałem na zainteresowanie kogoś z Uczestników Forum i cieszę się że taka osoba się w końcu znalazła i będę mógł podzielić się swoim dorobkiem z kontynuatorem moich poczynań.
Liczba batalionów OP/WOP oscylowała wokół 50. Natomiast łączna ilość jednostek oznaczonych numerami (dowództwo, sztab, brygady, bataliony, jednostki szkolne, logistyczne, zabezpieczenia, informacji, ochrony i inne) – wg moich danych – dochodziła do 300. Jeżeli chodzi o sprawy kadrowe, to obecnie nie wszystko jest wskazane do publikowania.
Gdybyśmy zaczęli na Forum prowadzić dysputę i wysyłać ogromną ilość materiałów, to Pan Moderator w zgodzie z regulaminem szybko przywołałby nas do porządku a może i niezwłocznie usunął nasze posty. Proszę uprzejmie wobec tego na mój adres e-mailowy napisać, czym Pan dysponuje a czego jeszcze potrzebuje. W krótkim czasie postaram się udzielić Panu odpowiedzi.
O ile jest Pan zainteresowany – to proszę pisać możliwie szybko, bo za parę tygodni nie będę miał bezpośredniego dostępu do moich materiałów źródłowych.
Pozdrowienia dla Uczestników Forum.
Marian
Panie Bogusławie.
Ja mam możliwości, by udzielić Panu pomocy, bo w swoim czasie zajmowałem się dość poważnie tymi zagadnieniami. Jednak materia jest bardzo rozległa, natomiast literatura przedmiotu - jak Pan to słusznie zauważył - niezwykle uboga. Temat wybrany przez Pana - sądząc po ilości postów na Forum - też nie cieszy się popularnością. W gruncie rzeczy przyznam, że czekałem na zainteresowanie kogoś z Uczestników Forum i cieszę się że taka osoba się w końcu znalazła i będę mógł podzielić się swoim dorobkiem z kontynuatorem moich poczynań.
Liczba batalionów OP/WOP oscylowała wokół 50. Natomiast łączna ilość jednostek oznaczonych numerami (dowództwo, sztab, brygady, bataliony, jednostki szkolne, logistyczne, zabezpieczenia, informacji, ochrony i inne) – wg moich danych – dochodziła do 300. Jeżeli chodzi o sprawy kadrowe, to obecnie nie wszystko jest wskazane do publikowania.
Gdybyśmy zaczęli na Forum prowadzić dysputę i wysyłać ogromną ilość materiałów, to Pan Moderator w zgodzie z regulaminem szybko przywołałby nas do porządku a może i niezwłocznie usunął nasze posty. Proszę uprzejmie wobec tego na mój adres e-mailowy napisać, czym Pan dysponuje a czego jeszcze potrzebuje. W krótkim czasie postaram się udzielić Panu odpowiedzi.
O ile jest Pan zainteresowany – to proszę pisać możliwie szybko, bo za parę tygodni nie będę miał bezpośredniego dostępu do moich materiałów źródłowych.
Pozdrowienia dla Uczestników Forum.
Marian
#8W latach 1986-1988 słuzyłem w Kaszubskiej Gdańsk, straznica Jantar (2 kutry rozpoznawcze, 4 POWT obsada 70 ludzi), Mielno szkoła operatorów kutrów rozpoznawczych jako zwiadowca i operator kutra i nie przypominam sobie batalionów były same kompanie -odwodowa szkolna, ochrony, łaczności itp oraz poszczególne straznice podległe pod Brygadę no i dywizjon morski podlegajacy pod Marynarę Wojenną stacjinujący na Westerplatte nie wiem czemu podpinany pod WOP słuzyli 3 lata mundury marynarki pływali na szkwałach i mieli oddzielny budynek z własnym sztabem, my 2 lata moro i lekkie jednostki rozpoznawcze KR-70S i MI-6.
#9Wbrew pozorom temat WOP jest dość dobrze już opracowany. Wyszło kilka ciekawych książek i sporo artykułów. Proponuje kontynuowac ten temat na Forum ponieważ interesuje się nim chyba więcej osób.
#10Witam
Mam pytanie o oznaczenia jednostek będących na wyposażeniu strażnicy i numery POWT wraz z miejscami dyslokacji
Pozdrawiam
Robert R.
Mam pytanie o oznaczenia jednostek będących na wyposażeniu strażnicy i numery POWT wraz z miejscami dyslokacji
Pozdrawiam
Robert R.