Rezerwowe DZ w LWP

Rezerwowe DZ w LWP

Witam !

Mogę potwierdzić Twoje przypuszczenia.
W skład 32. RDZ wchodziły pułki zapasowe, a nie rezerwowe pułki zmechanizowane.
Np. 131.pułk zapasowy.
K. P.

Rezerwowe DZ w LWP

Przypuszczam, że był to pułk rodzajów wojsk (saperzy, chemicy, łącznościowcy)

Rezerwowe DZ w LWP

Ponieważ pułki zapasowe mają całkiem inne zadanie niż rezerwowe, nie mogła to być RDZ.

Pułki artylerii przeciwlotniczej RDZ:
26 RDZ
szef OPL m.in. ppłk Karol Ginda
129 rpaplot - Olsztyn, przy 46 paplot, dowódca m.in. mjr Marcin Benedykciuk
28 RDZ
szef OPL m.in. ppłk Józef Czukiewski
130 rpaplot - Ząbkowice Śląskie, przy 99 paplot, dowódca m.in. ppłk Tadeusz Dziuba
31 RDZ
szef OPL NN
131 rpaplot - Leszno, przy 69 paplot, dowódca m.in. płk Bolesław Pietrzyk

Rezerwowe DZ w LWP

Czy mógłbyś napisać jak Ty widzisz róznice miedzy zapasowym, a rezerwowym ?

Rezerwowe DZ w LWP

Witam!
Nie dysponuję tak wspaniałymi materiałami źródłowymi jak koledzy, ale pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. W latach 80-tych jedną RDZ miał również wystawić WOW. Nie mam na to dowodów w postaci dokumentów, ale z rozmów z oficerami (którzy otarli się o 3 DZ z Lublina) wynika, że ta dywizja miała być bazą dla tworzenia RDZ. W okresie mojej służby w 1 paplot (1986 r.) były prowadzone ćwiczenia WOW (na poligonie drawskim) z udziałem jednostek rezerwowych. Mój pułk mobilizował rezerwowy pułk art. plot. W czasie „P” ten pułk tworzył dwie skadrowane baterie art. plot (5 i 6), które teoretycznie wchodziły w skład 1 paplot. W jednostce był cały sprzęt bojowy dla dodatkowych czterech baterii przeciwlotniczych S-60 (w magazynie i garażach 5 i 6 baterii). Również duża niezależność dowódcy 5 baterii (który był dowódcą rezerwowego pułku) mogła świadczyć o ty, że faktycznie nie podlegał on dowódcy pułku. W trakcie wspomnianych ćwiczeń rpaplot został uzupełniony rezerwą i w pełnym składzie brał udział w działaniach. Dodatkowo w dywizjonie w Siedlcach również były nadwyżki sprzętu (np. działa samobieżne ZSU-57-2), które miały służyć do tworzenia pułkowych baterii plot. Nie potrafię powiedzieć, dla jakich jednostek, ale ten sprzęt widziałem na własne oczy. Nie był to sprzęt etatowy dla tworzonego na bazie dywizjonu pułku art. plot 3 DZ, ponieważ ten posiadał pełne etatowe wyposażenie (24 armaty S-60).
Pozdrawiam
Witek

Rezerwowe DZ w LWP

witam Forumowiczow
Czy wiecie jakie zadania mialy te dywizje rezerwowe?
Skoro nie posiadaly odpowedniej ilosci sprzretu to dla jakich celow mialy byc uzyte.
Czy np. do okupacji Danii lub Niemiec a moze do dzialan tzw. oslonowych i przeciwdesantowych w kraju i do szkolenia uzupelnien. No ale wtedy musialy by miec wiecej czolgow i transporterow.
Moze w razie W nowy sprzet mial nadejsc z ZSRR?
SP

Rezerwowe DZ w LWP

Nowy sprzęt z ZSRR nie nadszedłby ponieważ oni, żeby zapełnić etaty własnych ZT utrzymywali na stanie również T-55 i T-54.

Rezerwowe DZ w LWP

Być może był to jeden z rezerwowych paplot podporządkowania okręgowego. O ile pamiętam były to:
27 rpaplot, dowódcą pułku był m.in. ppłk Wojciech Wiśniewski
102 rpaplot, dowódca pułku m.in. mjr Stanisław Nosal

do poprzedniego postu
szefem SUiE 26 RDZ był ppłk Edward Niedziela
szefem OPL 26 RDZ był wcześniej ppłk Zdzisław Horynica
dowódcą 129 rpaplot był wcześniej mjr Marian Kopczewski

Rezerwowe DZ w LWP

Pułk rezerwowy - to nowy oddział mobilizowany na wypadek wojny.

Pułk zapasowy - to oddział, który szkoli uzupełnienia dla armii w polu oraz wystawia nowe bataliony tzw. marszowe. W pierwszej fazie mobilizacji zbiera natomiast nadwyżki pozostałe po pokojowych i zmobilizowanych jednostkach.

Rezerwowe DZ w LWP

Dzieki za bardzo trafną definicję.

Dla uzupełnienia dodam że w skład Rezerwowej DZ wchodziły jednostki bez słowa "rezerwowy" w nazwie czyli pz, pczś, paplot, pa...