Gość
Witam!
Nie dysponuję tak wspaniałymi materiałami źródłowymi jak koledzy, ale pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. W latach 80-tych jedną RDZ miał również wystawić WOW. Nie mam na to dowodów w postaci dokumentów, ale z rozmów z oficerami (którzy otarli się o 3 DZ z Lublina) wynika, że ta dywizja miała być bazą dla tworzenia RDZ. W okresie mojej służby w 1 paplot (1986 r.) były prowadzone ćwiczenia WOW (na poligonie drawskim) z udziałem jednostek rezerwowych. Mój pułk mobilizował rezerwowy pułk art. plot. W czasie „P” ten pułk tworzył dwie skadrowane baterie art. plot (5 i 6), które teoretycznie wchodziły w skład 1 paplot. W jednostce był cały sprzęt bojowy dla dodatkowych czterech baterii przeciwlotniczych S-60 (w magazynie i garażach 5 i 6 baterii). Również duża niezależność dowódcy 5 baterii (który był dowódcą rezerwowego pułku) mogła świadczyć o ty, że faktycznie nie podlegał on dowódcy pułku. W trakcie wspomnianych ćwiczeń rpaplot został uzupełniony rezerwą i w pełnym składzie brał udział w działaniach. Dodatkowo w dywizjonie w Siedlcach również były nadwyżki sprzętu (np. działa samobieżne ZSU-57-2), które miały służyć do tworzenia pułkowych baterii plot. Nie potrafię powiedzieć, dla jakich jednostek, ale ten sprzęt widziałem na własne oczy. Nie był to sprzęt etatowy dla tworzonego na bazie dywizjonu pułku art. plot 3 DZ, ponieważ ten posiadał pełne etatowe wyposażenie (24 armaty S-60).
Pozdrawiam
Witek