JW 33886 AR w latach 1970-tych

Re: JW 33886 AR w latach 1970-tych

Istnieją polskie materiały z wymienionymi (zaznaczonymi na mapach, podanymi współrzędnymi geograficznymi) pozycjami RLP PGWR, tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać. 😉
Wyżej wymienione lokalizacje były uwzględniane w polskich planach maskowania radiolokacyjnego jako pozycje zapasowe lub pozorne na okres po opuszczeniu ich przez wojska radzieckie. Jeszcze Kołobrzeg jest wymieniany w tym kontekście. Na wschodnim wybrzeżu tylko Rozewie. Lata 1972-1974.

Co do wycofywania/rozformowywania/przeformowywania, to należy pamiętać, że w tym okresie wojska radiotechniczne w całym układzie stopniowo przechodziły ze struktury pułkowej na brygadowo-batalionową w związku z wdrażaniem automatyzacji dowodzenia, do której poprzednia organizacja nie przystawała. Oznaczało to duże zmiany na wyższych szczeblach organizacji, ale fizycznie dużo istniejących posterunków radiolokacyjnych przynajmniej przez jakiś czas pozostało na swoich dotychczasowych stanowiskach, zmieniając podporządkowanie i umiejscowienie w strukturze (systemie przekazywania informacji radiolokacyjnej). Sukcesywnie jedne przenoszono, inne całkowicie zwijano, a jeszcze inne powstawały od zera. Poprawiano ugrupowanie, tworzono skryte pole radiolokacyjne itd. Proces ten w PGWR zakończono mniej więcej w 1976 r., gdy pozostały 4 kompanie w strzegomskim batalionie, z czego tylko dwie rozwinięte na posterunkach i pełniące dyżury bojowe.

Skądinąd wiadomo również, że w 1980 r. batalion ze Strzegomia przeszedł przeformowanie i zostawiwszy sprzęt w Polsce pojechał do Afganistanu. Nową technikę otrzymał po drodze, a na zamianę do Polski przybył inny skład osobowy, czyli praktycznie powstała nowa jednostka. Nie wiem czy również formalnie, ale dużo wskazuje że tak.

Nie mam teraz dostępu do swoich notatek, ale ja nie odniosłem takiego wrażenia. Poza tym jednostka nie zmieniła ani numeru tajnego, ani poczty polowej.

Ja sądzę, że W.Fies'kow "dyslokował" 86 ortb pod numerem в/ч пп 01959 właśnie w Podborsku zupełnie przypadkowo. Wiadomo, że skrót ortb miał w AR dwa znaczenia:
ортб - отдельный радиотехнический батальон - samodzielny batalion radiotechniczny
ортб - отдельная [czasem jeszcze: подвижная] ремонтно-техническая база - samodzielna baza remontowo-techniczna (w tym konkretnym wypadku pod niewiele mówiącą nazwą mieściła się składnica broni atomowej w lesie koło tej miejscowości, tzw. Спецсооружение 3001: 53°57'21.17"N, 16° 7'30.53"E)
Dlaczego jednak samodzielny batalion radiotechniczny miałby znajdować się w odległości zaledwie 20 km od kompanii rt w Białogardzie?
Na to już Witalij Fies'kow nie zwrócił uwagi.
Pozdrawiam, Bogusław

Bogusławie,
jest trochę inaczej:
ортб - отдельный радиотехнический батальон
ОРТБ - отдельная ремонтно-техническая база (duże litery w skrótowcu)
ортп - отдельный радиотехнический полк
ортбр - отдельная радиотехническая бригада
Pozdrawiam

Dzięki, Zbigniewie - ja to wiem, nawet celowo zmniejszyłem wielkość liter aby "uwypuklić", że to identyczny skrót jeżeli o wymowę chodzi. Chyba korzystamy z tego samego wykazu abrewiatur. Natomiast zbieżność tych skrótów chyba jasno wykazuje przyczynę pomyłki Fies'kowa, który też pewnie nie jest dobrze zorientowany w zakresie geografii tego rejonu. Poza tym o pomyłkę rosyjskiemu badaczowi było łatwo, gdyż wspomniana dwuobiektowa baza [ОРТБ] koło Podborska (bogata galeria fotek na moim profilu FB) również nosiła numer "86" - dokładnie jak ów samodzielny batalion radiotechniczny.
Pozdrawiam, Bogusław

Kto może potwierdzić, że ten numer był właśnie taki? Tego typu jednostki miały numery trzy- i czterocyfrowe. I niezwykła "zbieżność" bardzo nieładnie pachnie w danym kontekscie.

Tu chyba jest miejsce na pewną uwagę. Otóż słynne trzy obiekty specjalne powstałe w latach 1967-1970 na podstawie planu "Wisła" nie były w istocie ОРТБ (powszechnie funkcjonuje skrót ПРТБ - polowa lub ruchoma baza, a nie "samodzielna"). Nie miały żadnych specjalistycznych (dedykowanych) pojazdów używanych w typowych ПРТБ obsługujących jednostki rakietowe, nie miały amunicji konwencjonalnej, ani nosicieli (rakiet) - tylko standardowe środki transportu specjalnego. Były to typowe arsenały "S" niższego szczebla. Świadczy też o tym ich podległość w czasach radzieckich - 12 ГУ МО. ПРТБ podlegały "szóstkom" (szóstym zarządom rodzajów sił zbrojnych/wojsk).

Pozdrawiam,
Radek

Z numeracją jakoby wyłącznie trzy- i czterocyfrową to nie do końca tak - przynajmniej zdaniem uczestnika debaty na Forum ryadovoy.ru - "STOREN". Dość długo toczyła się tam dyskusja na temat ORTB i PRTB, wreszcie STOREN zdecydował się opublikować wykazy tego typu jednostek; tam właśnie do jednostki w Podborsku przypisany jest numer 86. I jeszcze kilka baz ma też 2-cyfrowe numery. Skopiowałem te zestawienia, obecnie (chyba) nie mam go w postaci zwartej, lecz rozproszyłem w różnych miejscach, ponieważ dla moich potrzeb zbieram dane w innym układzie. Krótko potem Forum ryadovoy.ru zamknięto, mam nadzieję że na czas określony a nie na stałe.

Ws.wyczuwanego przez Ciebie zapachu nie potrafię się wypowiedzieć. Ogólnie rozległa problematyka owych baz - moim zdaniem kwalifikuje się do innego wątku, by nie zaciemniać rozpoczętego przez Jarosława tematu.
Pozdrawiam, Bogusław

Nasze posty można zawsze przenieść, a Jarosław, zdaje się, otrzymał wyczerpującą odpowiedź od wszystkich dyskutantów. Na tym kończę rozpisywanie się w tym temacie.

Pozdrawiam,
Radek

Kol. Radosław przedstawił swoje stanowisko - i zapewne nie będzie już tu zaglądał. Jednak nie chciałbym pozostawiać kilku bardzo dyskusyjnych kwestii bez odpowiedzi, bo może ktoś zainteresowany jeszcze na to uwagę zwróci?
1) Kim jest STOREN? tego nie wiem - może zwykłym zbieraczem jak ja? może specjalistą? Był administratorem strony russianarms.ru. Faktem jest jednak, że na podstawie materiałów od niego zostało napisanych w Wikipedii kilka artykułów nt. RWSN - zarówno dowództwa RSZ, wszystkich armii rakietowych i jednej z dywizji. Krótko potem zostały opracowane podobne hasła obcojęzyczne, w tym też rosyjskie.
2) odnośnie dwucyfrowych numerów baz - wbrew twierdzeniom Kol. Radosława one dość często występowały w grupach wojsk radzieckich za granicą, że przytoczę kilka z ówczesnej NRD:
- 11 PRTB Altenheim, WCz PP 11817 - ze składu 8 Gwardyjskiej Armii Ogólnowojskowej;
- 45 PRTB Torgau, WCz PP 11649
- 52 PRTB Dessau, WCz PP 92846 - ze składu 1 Gwardyjskiej Armii Pancernej
Do zweryfikowania choćby tutaj - http://www.gsvg.ru/struktura/
Chociaż... nie wiem, czy autorami owych danych też nie są zbieracze? Jest jeszcze kilka innych podobnych zestawień w sieci. Na prace W.Fies'kowa już nie będę się powoływał.
Zadałem sobie trud i przeszukałem zasób - poza w/w i bazą w Podborsku było też 11 baz o numerach dwucyfrowych na terenie ZSRR. Chętnie tą wiedzą bym się podzielił tutaj, gdyby nie prośba mojego korespondenta z wrogiego kraju: 11 февраля 2009, 17:22 "Прошу данные материалы не афишировать..." Obdarzył mnie zaufaniem, nie mogę zawieść. Chyba nie ma tych danych w ogólnie dostępnych źródłach.
3) Artykuł w rosyjskiej Wikipedii nt. 12-go GU MO istnieje nadal od ponad 7 lat i pomimo blisko tysiąca korekt wiedza tam zaprezentowana jest skromna i nie uporządkowana:
https://ru.wikipedia.org/wiki/12-%D0%B5 ... 0%B8%D0%B8
Może Kol. Radosław miał na myśli jakiś wcześniejszy artykuł, tj.sprzed 2007 roku? Ja nie wiem.
W każdym razie tematyka związana z owymi bazami moim zdaniem jest dość ciekawa.
Pozdrawiam, Bogusław

Nie chcę otwierać nowego tematu, a w tym częściowo poruszono ten temat (PP 01959).
Czy mógłbym prosić o odszyfrowanie i info czy n/w numeru PP dotyczą PGW AR:
- PP 28291
- PP 85918
- PP 01959
- PP 87648
- PP 58918