Piotrze mógłbyś wyjaśnić te skróty: LRB WRL NRD PRL SRR ZSRR CSRS
Oczywiście większość z nich rozumiem ale co do części mam wątpliwości. Co oznaczają skróty: LRB (Bułgaria?), WRL (?), SRR (?). Bo w niektórych przypadkach liczby podane przy tych krajach są zadziwiające.
Armia Czechosłowacji
#12LRB - Ludowa Republika Bułgarii
WRL - Węgierska Republika Ludowa
NRD - Niemiecka Republika Demokratyczna
PRL - Polska Rzeczpospolita Ludowa
SRR - Socjalistyczna Republika Rumunii
ZSRR - Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich
CSRS - Czechosłowacka Republika Socjalistyczna.
Jeżeli coś jeszcze mogę wyjaśnić nie ma sprawy.
To były oficjalnie ogłoszone dane. Moim zdanie prawdziwe ale czasami trochę naciągane: np. do samolotów uderzeniowych LWP nie zaliczono Su-22M3U.
W domu mam to w pliku excelowskim razem z limitami CFE-1. Jeżeli ktoś chce mogłę wysłać mailem. Tabelki są dużo bardziej czytelne. Czytałem te dane z wypiekami na twarzy. Po raz pierwszy widziałem oficjalne dane. Przeraziła mnie mała ilość wppk w PRL. Pamiętam, że ktoś wtedy napisał iż te 43 śm.boj. w LWP to Mi-24, Mi-14, W-3, Mi-2U i nawet uzbrojone Mi-8. Jak czytałem dane o ilościach śmigłowców na zachodzie i nas te 43 - zimne przerażenie.
A potem okazało się, że w jednym PŚB jest 16Mi-24W i 56Mi-2 a w drugim 14Mi-24D i 57Mi-2.
WRL - Węgierska Republika Ludowa
NRD - Niemiecka Republika Demokratyczna
PRL - Polska Rzeczpospolita Ludowa
SRR - Socjalistyczna Republika Rumunii
ZSRR - Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich
CSRS - Czechosłowacka Republika Socjalistyczna.
Jeżeli coś jeszcze mogę wyjaśnić nie ma sprawy.
To były oficjalnie ogłoszone dane. Moim zdanie prawdziwe ale czasami trochę naciągane: np. do samolotów uderzeniowych LWP nie zaliczono Su-22M3U.
W domu mam to w pliku excelowskim razem z limitami CFE-1. Jeżeli ktoś chce mogłę wysłać mailem. Tabelki są dużo bardziej czytelne. Czytałem te dane z wypiekami na twarzy. Po raz pierwszy widziałem oficjalne dane. Przeraziła mnie mała ilość wppk w PRL. Pamiętam, że ktoś wtedy napisał iż te 43 śm.boj. w LWP to Mi-24, Mi-14, W-3, Mi-2U i nawet uzbrojone Mi-8. Jak czytałem dane o ilościach śmigłowców na zachodzie i nas te 43 - zimne przerażenie.
A potem okazało się, że w jednym PŚB jest 16Mi-24W i 56Mi-2 a w drugim 14Mi-24D i 57Mi-2.
Armia Czechosłowacji
#13Piotrze
Jedna mała uwaga-Wojsko Polskie nigdy nie było ludowe-oficjalnie taka nazwa nie istniała
zajrzyj na:
http://www.isn.ethz.ch/php/
pozdrawiam
Jedna mała uwaga-Wojsko Polskie nigdy nie było ludowe-oficjalnie taka nazwa nie istniała
zajrzyj na:
http://www.isn.ethz.ch/php/
pozdrawiam
Armia Czechosłowacji
#14Aleksander
Być może. Nigdy tego nie sprawdzałem ani nawet nad tym się nie zastanawiałem.
Po prostu odkąd się interesuję wojskiem (od 1980 r. kupiłem wtedy pierwsze tygryski) taka nazwa funkcjonowała. Nawet monografia Janusza Magnuskiego, nosi tytuł: Wozy bojowe LWP 1943 - 1983.
Jeżeli chodzi o mnie nawet jeżeli nie była oficjalna, była powszechnie używana, oddaje klimat i co tu pisać przywykłem do niej.
Dzięki za info, ciekawe nie wpadłbym na to.
Być może. Nigdy tego nie sprawdzałem ani nawet nad tym się nie zastanawiałem.
Po prostu odkąd się interesuję wojskiem (od 1980 r. kupiłem wtedy pierwsze tygryski) taka nazwa funkcjonowała. Nawet monografia Janusza Magnuskiego, nosi tytuł: Wozy bojowe LWP 1943 - 1983.
Jeżeli chodzi o mnie nawet jeżeli nie była oficjalna, była powszechnie używana, oddaje klimat i co tu pisać przywykłem do niej.
Dzięki za info, ciekawe nie wpadłbym na to.
Armia Czechosłowacji
#15Do dziś wiekszość bram JW ma stylizowane litery LWP, a wszystkie ówczesne publikacje książkowe, prasowe mówiły o Ludowym WP.
Aczkolwiek spotkałem się z informacja że oficjalnie powinno być WP to jednak "możni" poprzedniej epoki dodając słowo "Ludowe" chcieli sie odciąć od "sanacyjnej przeszłosci".
Aczkolwiek spotkałem się z informacja że oficjalnie powinno być WP to jednak "możni" poprzedniej epoki dodając słowo "Ludowe" chcieli sie odciąć od "sanacyjnej przeszłosci".
Armia Czechosłowacji
#16Krzysztof (mówmy sobie po imiemiu jeśli można)
W oficjalnych dokumentach było najczęsciej "Wojsko Polskie". Termin "ludowe" pojawiał się rzadziej i z małej litery.
"Do dziś wiekszość bram JW ma stylizowane litery LWP, a wszystkie ówczesne publikacje książkowe, prasowe mówiły o Ludowym WP.
Masz zupełną rację
pozdrawiam
W oficjalnych dokumentach było najczęsciej "Wojsko Polskie". Termin "ludowe" pojawiał się rzadziej i z małej litery.
"Do dziś wiekszość bram JW ma stylizowane litery LWP, a wszystkie ówczesne publikacje książkowe, prasowe mówiły o Ludowym WP.
Masz zupełną rację
pozdrawiam
Armia Czechosłowacji
#17NTW 4/99
Podali dane o armii czeskiej (sądzę, że po roku 1990 nie kupili już ogromnych ilości dlatego można je traktować jako bazę dla lat 80-tych).
Czesi mieli 129BWR-1S (produkowane do 1993) (CSA kupiła jeszcze 15 BWR-1K)
186 BMP-2 615 BMP-1 409 OT-90
273 shb Dana, 91 '2S1', 149 RM-70, 148 D-30, 85 M-120,
8 samobieżnych moździerzy PRAM-S (na podwoziu BWP-1)
Podali dane o armii czeskiej (sądzę, że po roku 1990 nie kupili już ogromnych ilości dlatego można je traktować jako bazę dla lat 80-tych).
Czesi mieli 129BWR-1S (produkowane do 1993) (CSA kupiła jeszcze 15 BWR-1K)
186 BMP-2 615 BMP-1 409 OT-90
273 shb Dana, 91 '2S1', 149 RM-70, 148 D-30, 85 M-120,
8 samobieżnych moździerzy PRAM-S (na podwoziu BWP-1)
Armia Czechosłowacji
#18Szukam informacji na temat rozmieszczenia dywizjonów OP i kompanii radiotechnicznych na terenie Czechosłowacji i Węgier (lata 80-te, 90-te), numery, nazwy, dyslokacje, sprzęt. Dodatkowo poszukuję info na temat składu Dywizji Zmechnizowaneych i Pancernych obu armii w latach 80-tych wraz z garnizonami.
Armia Czechosłowacji
#19Na stronie http://vojenstvi.kvalitne.cz/ w rubryce "Vase dotazy" znajdują sie (po czesku, ale daje się zrozumieć) odpowiedzi na pytania czytelników dotyczące armii czeskiej. Wymaga to co prawda "przekopania się", ale można znależć sporo informacji o jednostkach, garnizonach, sprzęcie. Odpowiedzi wyglądają na profesjonalne.
Armia Czechosłowacji
#20Z ciekawostek można wspomnieć, że CSA nie miała na wyposażeniu:
1) ZSU-23-4 podobno kupili więcej Strzał-10;
2) MiG-21bis, my kupiliśmy je raczej z przypadku;
oraz
3) większych okrętów nawodnych i okrętów podwodnych😀😀😀
1) ZSU-23-4 podobno kupili więcej Strzał-10;
2) MiG-21bis, my kupiliśmy je raczej z przypadku;
oraz
3) większych okrętów nawodnych i okrętów podwodnych😀😀😀