Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89

Kurka wodna ale zadaliście mi Panowie ćwieka z ta strukturą 4 pułkową, wobec tego jak było z tą 4 bateryjną strukturą pułku plot. Przecież Kuby wprowadzano od połowy lat 70-tych.
Rosjanie i NRD-owcy w latach 80 mieli strukturę batalionową i 4 pułki w dywizji a u nas byuło inaczej!?

Jeszcze raz powtórzę. W latach 1972-1979 gdy ja służyłem w Dywizji Pancernej w Opolu było w jej składzie trzy pułki czołgów i pułk zmechanizowny razem cztery pułki. Natomiast już pamięć zawodzi jaka była struktura organizacyjna innych jednostek dywizji. Pozdrowienia

W dywizjach tych był batalion rozpoznawczy a w pułkach czołgów i zmechanizowanych kompania rozpoznawcza natomiast nie słyszałem o kompanii szturmowo-rozpoznawczej. Był w dywizji samodzielny pododdział ale to kompania ochrony i regulacji ruchu. Może nie wszystko wiem?

Witam
Kompanie szturmowo-rozpoznawcze(szczebla dywizyjnego) należały do tego co dzisiaj nazywamy "jednostkami specjalnymi". Nie było w tych kompaniach żołnierzy z poboru ale za to było dużo nadterminowych i podoficerów. Na szczeblu okręgu wojskowego były kompanie dalekiego rozpoznania, a na szczeblu Naczelnego Dowództwa był chyba batalion-niestety były to rzeczy "tajne" w latach 80 a władza po 89 szybko postarała się aby rozgonić te jednostki
pozdrawiam

Oto wypowiedź gen. Floriana Siwckiego o zmianach w wojskach pancernych i zmechanizowanych po 1986.
"(....)Następnie strukturalnie dywizje pancerne. Uważaliśmy,że dywizja powinna być jednolita, bo zbytnie upancernienie dywizji jest nie tylko jej siłą, ale i też jest jej słabością. Ja tak uważałem, bowiem prowadzenie działań bojowych na obszarze wysoko ucywilizowanym, gdzie jest dużo aglomeracji, ten czołg jest bardzo wrażliwy. Wobec tego trzeba mieć też dużo piechoty. Ona musi byc gwarantem, który osłoni to uderzenie. Trzeba stworzyć jednolite i w zaopatrzeniu i w większej ilości piechoty. Dlatego zacząłem rozwiązywać wszystkie dywizje pancerne. I zacząłem organizować jednolite dywizje zmechanizowane, w których będzie zmniejszona ilość czołgów i zwiększona ilość piechoty zmotoryzowanej. To wynikało i z tego mojego rozumowania i z tego,że trzeba zmniejszać ilość czołgów na podstawie ustaleń wiedeńskich.(....)"

Srutututu!
Bardzo przepraszam ale ideologie to każdy sobie dorobi.
Mogę sie zgodzić co do układów rozbrojeniowych i to tez nie do końca bo zakończenie wdrozenia postanowień CFE1 nastąpiło dopiero w latach 90.
Po prostu pieniedzy nie było a sprzet sie starzał! O jakiej on piechocie zmotoryzowanej mówi na Starikach? Ile kupiono BWP2 lub KTO - 1,5 batalionu! Śmiech!
Co on zrobił? Ze przeformował 20 Panc w 2 Zmech likwidując przy okazji tą drugą. I na tym koniec!
Przepraszam za te słowa ale nie dam sobie zrobić wody z mózgu. Pan Siwicki moze ma słabą pamieć ale ja nie!