Rumunia nie miała T-62.
Wartość bojowa T-55 w latach 80-tych
#12"W UW w czasie wprowadzenie T-62 do produkcji szla pelna para produkcja T-55 i przezbrajanie wszystkich oddziałow z T-34. Wiec wydaje sie ze bezsensownym bylo by wprowadzac kolejny, nowy czolg gdy sie jeszcze nie zdazylo starego wprowadzic do wszystkich pierwszoliniowych jednostek."
Teoretycznie to wcale nie byłoby bez sensu
1) T62 to przecież rozwinięcie łańcucha T44/54/55
2) po kilku latach produkcji T 54 przeszliśmy na "55" to niby dlaczego nie zaczać "62" od poczatku lat 70 (np. 1971/72)
Teoretycznie to wcale nie byłoby bez sensu
1) T62 to przecież rozwinięcie łańcucha T44/54/55
2) po kilku latach produkcji T 54 przeszliśmy na "55" to niby dlaczego nie zaczać "62" od poczatku lat 70 (np. 1971/72)
#13Krzysztof - nie uwazasz ze roznica miedzy T-54 i T-55 byla " o drobine" mniejsza niz miedzy T-55 i T-62 ? T-55 to tak na prawde troche nowsza, bardziej zmodernizowana wersja T-54, a T-62 to jednak nowa konstrukcja. To tak jakby przyrownywac T-72 i PT-91 do T-80.
#14Michał:
Zdaję sobie z tego sprawę jednak:
1) podwozie całej "4" T44/54/55/62 jest oparte o analogiczne podzespoły czego nie można powiedzieć porównujac "72" z "80"
2) opierają się o tożsame/zbliżone silniki i transmosję co również nie ma miejsca przy przytoczonym przez ciebie porównaniu.
Moim zdaniem problemy techniczne zwiazane z uruchomieniem /wdrozeniem T62 w stosunku do T55 są duzo mniejsze niż T72 do T80.
Zgadzam sie z Tobą ze T 62 był nowa konstrukcja bazująca jednak w dużej mierze na rozwiazaniach znanych i sprawdzonych czego nie mozna powiedzieć o rodzinie T64/80.
Zdaję sobie z tego sprawę jednak:
1) podwozie całej "4" T44/54/55/62 jest oparte o analogiczne podzespoły czego nie można powiedzieć porównujac "72" z "80"
2) opierają się o tożsame/zbliżone silniki i transmosję co również nie ma miejsca przy przytoczonym przez ciebie porównaniu.
Moim zdaniem problemy techniczne zwiazane z uruchomieniem /wdrozeniem T62 w stosunku do T55 są duzo mniejsze niż T72 do T80.
Zgadzam sie z Tobą ze T 62 był nowa konstrukcja bazująca jednak w dużej mierze na rozwiazaniach znanych i sprawdzonych czego nie mozna powiedzieć o rodzinie T64/80.
#15Z pamięci wydaje mi się, że główna różnica pomiędzy T-62 a T-55 polegała na innej armacie (115 zamiast 100). Natomiast T-72 a T-80 to faktycznie dużo więcej różnic.
Z drugiej strony czy był sens uruchamiać produkcję T-62.
Może ktoś wie kiedy skończyliśmy produkować T-55. W każdym razie wydaje mi się, że jeżeli zaczelibyśmy od 1975 to albo produkowalibyśmy tylko przez 5 lat albo opóźnili produkcję T-72. Dlatego w sumie wyszła nam na dobre rezygnacja z T-62 - przynajmniej wg mnie.
Z drugiej strony czy był sens uruchamiać produkcję T-62.
Może ktoś wie kiedy skończyliśmy produkować T-55. W każdym razie wydaje mi się, że jeżeli zaczelibyśmy od 1975 to albo produkowalibyśmy tylko przez 5 lat albo opóźnili produkcję T-72. Dlatego w sumie wyszła nam na dobre rezygnacja z T-62 - przynajmniej wg mnie.
#16Piotr:
Różnic było znacznie wiecej (inaczej rozstawione koła podwozia, soczewkowata wieża) ale nie było one moim zdaniem az tak innowacyjne dla fachowców z Łabed którzy wdrożyli wozy serii 54/55
No właśnie czy byłby sens? Jeśli istniałaby szansa na pełnoskalową produkcje przez 7-8 lat to i owszem.
Rosjanie zakończyli produkcje w 1975r. czyli teoretycznie mogliśmy to zrobić kilka lat wcześniej?
Wydaje mi sie ze produkcje T55 skończylismy w 1979r. dostawą do Indii ale nie potrafie dzisiaj podać źródła tej info.
Różnic było znacznie wiecej (inaczej rozstawione koła podwozia, soczewkowata wieża) ale nie było one moim zdaniem az tak innowacyjne dla fachowców z Łabed którzy wdrożyli wozy serii 54/55
No właśnie czy byłby sens? Jeśli istniałaby szansa na pełnoskalową produkcje przez 7-8 lat to i owszem.
Rosjanie zakończyli produkcje w 1975r. czyli teoretycznie mogliśmy to zrobić kilka lat wcześniej?
Wydaje mi sie ze produkcje T55 skończylismy w 1979r. dostawą do Indii ale nie potrafie dzisiaj podać źródła tej info.
#17Witam
Z tego co ja wiem to T62 był jeszcze produkowany na początku lat 80
pozdrawiam
Z tego co ja wiem to T62 był jeszcze produkowany na początku lat 80
pozdrawiam
#19Krzysztof
Nie chodzi mi o Koree Północną
W jednym z numerów NTW sprzed paru lat jest artykuł o powojennych radzieckich czołgach (autorstwa chyba Tomasza Szulca), z którego wynika że produkcja T62 w ZSRR trwała do początku lat 80-chyba że coś mi się pokiełbasiło
sprawdzę i podam więcej szczegółów jutro
pozdrawiam
Nie chodzi mi o Koree Północną
W jednym z numerów NTW sprzed paru lat jest artykuł o powojennych radzieckich czołgach (autorstwa chyba Tomasza Szulca), z którego wynika że produkcja T62 w ZSRR trwała do początku lat 80-chyba że coś mi się pokiełbasiło
sprawdzę i podam więcej szczegółów jutro
pozdrawiam
#20Ha!
Przepraszam-chyba jednak mi się pokiełbasiło
To chyba chodzi o T64
pozdrawiam
Przepraszam-chyba jednak mi się pokiełbasiło
To chyba chodzi o T64
pozdrawiam