WP w Kołobrzegu

JW 1673

czesc ja służyłem w jednostce wojskowwej w 4 pułku artylerii na ulicy mazowieckiej 97 98 rok na koniec była przeprowadzka do jednosci narodowej niewiesz jak tam teraz to wygląda czy istnieje może masz jakoś strone albo informacje o jednostce na mazowieckiej krzysiek ps kiler SZUKAM KOLEGÓW CO ZE MNĄ SŁUŻYLI BYŁ TO BATALION DOWODZENIA A MNIE NAPEWNO ZNALISCIE KILER KIEROWCA

WP w Kołobrzegu

Z meldunku dyslokacyjnego z 2 Armii WP z 20 czerwca 1945 r. wynika, ze dowództwo 12 DP stacjonowalo w Stargardzie, 34 pal w Klutzow, a 15 sdappanc w Klempin.

WP w Kołobrzegu

Witam !

Tak masz rację - w okresie od czerwca do października 1945r. czyli kiedy 12. DP ochraniała granicę państwową w pasie od ujścia Rurzycy do Odry - po Dziwnów, taka była dyslokacja tych jednostek jak podajesz.
* 34 pal w Klutzow (polska nazwa - Kluczewo k. Stargardu)
* 15 sdappanc w Klempin (polska nazwa - Klępino k. Stargardu)
Dopiero na poczatku grudnia 1945r. przedyslokowano 34.pal z Kluczewa do Szczecina, gdzie zajął
początkowo obiekty szpitalne przy ul. Unii Lubelskiej, jednakże już na początku 1946r. został przeniesiony do koszar przy ul. Wojska Polskiego.
Natomiast 15.sdappanc po przeniesieniu go w listopadzie 1945r. do Szczecina poczatkowo kwaterował
w budynkach mieszkalnych przy ul. Konopnickiej. W 1946r. został przeniesiony do koszar przy
ul. Łukasińskiego.
Dowództwo 12. DP poczatkowo planowano rozmieścić w Goleniowie. Ostatecznie jednak zmieniono decyzję i rozlokowano go w Stargardzie (wtedy jeszcze nie Szczecińskim).
Pozdrawiam.
K. P.

WP w Kołobrzegu

Ciekawe jest, ze mam w komunikacie dyslokacyjnym nr 14 z 1945 r., |e 12 DP byla w Stargardzie juz 31 maja 1945.

Ciekawe sa losy 34 pal i 2 pal. Ten ostatni w 1847 r. z Radomia (2 DP) zostal przekazany do 12 DP, od 25 maja 48 stacjonowal w Kolobrzegu, a od 13 czerwca 1949 w Szczecinie. Natomiast 34 pal chyba nigdy w Kolobrzegu nie byl.
Podobnie bylo z 15 dappanc i 2 dappanc. Ten ostatni zostal przekazany z 2 DP do 12 DP i znalazl sie w Szczecinie 16 czerwca 1949 dappanc zostal przeformowany w 91 pappanc w Szczecinie i przedyslokowany do Kolobrzegu 25 maja 1948

WP w Kołobrzegu

Witam !

Rzeczywiście ciekawy jest ten komunikat dyslokacyjny Nr 14 z 1945r.
Informacje, które posiadam dot. przedyslokowania 12. DP na Pomorze Zachodnie są niestety sprzeczne.
Jak wiesz w dniu 17 maja 1945r. - 12. Dywizja Piechoty została włączona w skład 2. Armii WP i skierowano ją do ochrony granicy. W tym przypadku komunikat dyslokacyjny Nr 14 z 1945r. - określający dyslokację jednostek 12. DP w dniu 31.05.1945r. - na Stargard i okolice - jest jak najbardziej prawidłowy.
Ale druga informacja, którą posiadam mówi o tym, że rejony dyslokacji (Biedrusko, Poznań i Gniezno) 12. DP opuściła dopiero w dniu 09.06.1945r.
To przesunięcie w czasie (wstrzymanie przedyslokowania 12. DP na Pomorze Zachodnie) związane było z tym, że 12. DP planowano włączyć w skład 1. Korpusu Armijnego, co rzeczywiście miało miejsce.
Na podstawie Rozkazu Naczelnego Dowódcy WP Nr 133/Org z dnia 02. 06. 1945r. - 12. DP została podporządkowana temu korpusowi. Formowania 1. Korpusu Armijnego jednakże zaniechano.
Zbigniew !
Dalsza część Twojego postu jest dla mnie niezrozumiała.
Czy pod pojęciem “Ten ostatni” miałeś na myśli 2.pal i 2.dapppanc ?.
Jeżeli tak - to coś mi tu “nie gra”. Czy możesz podbudować merytorycznie opisane przez Ciebie fakty ?.
Z informacji, które posiadam wynika, że roszada jednostek pomiędzy 12. DP, 8. DP i 2. DP - nastąpiła dopiero na podstawie Rozkazu MON Nr 0046/Org z dnia 30.03.1949r.
Do tego czasu 5. pp stacjonował w Piotrkowie T. , a 2. pal i 2. dappanc w Radomiu. Natomiast Rozkazem MON Nr 0055/Org z dnia 30. 03. 1949r. - w terminie do dnia 15. 06. 1949r. przeprowadzono reorganizację jednostek 12. Dywizji Piechoty. Jednostki przejęte przez 12. DP z 2. DP - przedyslokowano w maju 1949r. z Piotrkowa T. i Radomia - do Szczecina i rozmieszczono następująco:
* 5. Pułk Piechoty - Szczecin, ul. Wojska Polskiego 249
* 2. Pułk Artylerii Lekkiej - Szczecin, ul. K. Janickiego
* 2. Dywizjon Artylerii Przeciwpancernej - Szczecin, ul. K. Janickiego

Posiadam tez inne materiały, które nic nie wskazują by 2.pal i 2.dappanc - miały tymczasowy
“przystanek” w Kołobrzegu.
Oczywiście to wszystko inaczej by wyglądało, gdyby sytuację “odwrócić” i Twój przebieg wydarzeń przypisać 34.pal i 15.dappanc.
To właśnie 34. pal i 15. dappanc zostały przedyslokowane ze Szczecina do Kołobrzegu w dniu 25 maja 1948r. (ale jeszcze w składzie 12. DP). Chociaż tej informacji nie mam potwierdzonej z innych źródeł poza folderem z 1997r. - otrzymanym z byłego 4.pam w Kołobrzegu.
Rozkazem MON Nr 0046/Org z dnia 30. 03. 1949r. - jednostki te zostały włączone w skład 8. DP.
34.pal na pewno był w Kołobrzegu. Pytanie tylko - czy od 25.05.1948r. czy od wiosny 1949r. ?.
No i jeszcze jedno - 91. Pułk Artylerii Przeciwpancernej 8. ZmotDP formowany był w Kołobrzegu, w koszarach przy ul. Szczecińskiej 2 (a nie w Szczecinie).

Serdecznie pozdrawiam.
K. P.

WP w Kołobrzegu

Witam Panów ! Witam Krzysztofie !

Z moich informacji wynika, że 12 DP rozpoczęła wymarsz na Pomorze w dn. 21. 05. 1945. Jako pierwszy wyruszył z Gniezna 39 PP, a w dniu następnym pozostałe jednostki i sztab Dywizji. Wojsko przemieszczało się marszem ubezpieczonym, sprzęt aryleryjski plus tabory transportem kolejowym.

R-z D-cy 2 Armii z 20.05 określał obsadzenie granicy przez 12 DP na rejon ujście Odry -Gryfino oraz wytyczał marszrutę oddziałów do nowych mp oraz nakazywał zamknięcie lini Odry do 01.06 i zatrzymanie przepływu ludności.(Było to właściwie Zarządzenie bojowe Nr 036 z 20.05)

Kolejnym R-zem (018 z 27.05.1945) D-ca 2 Armii rozszerzał pas odpowiedziałności 12DP do miejscowości Szwedt i wskazywał mp.sztabu Dywizji - Stargard. Do wieczora 1.06 oddziały osiągnęły rejon Stargardu, a od 4.06 rozpoczęły rozwijanie posterunków granicznych (39PP, na południe od niego
41 PP I 43 PP).

O dyslokacji 2 PAL do Kołobrzegu również nigdy nie słyszałem.

Pozdrawiam T. Gołąb
Pozdrawiam Tomek

WP w Kołobrzegu

Jeśli chodzi o 1945 r., to myślę, że było tak jak napisał Tomasz Gołąb. I dowództwo dywizji było już 31 maja w Stargardzie. Utworzenie 1 Korpusu rozkazem organizacyjnym nr 0127/org. z 23 maja 1945 do 15 czerwca 1945 r. nie miało wpływu na zmianę zamierzeń dyslokacyjnych. Ważniejsza była bowiem ochrona granicy. Dowództwo 1 Korpusu planowano bowiem utworzyć w Stargardzie. Jego skład (5 i 12 DP oraz 1 Batalion Łączności) w niczym nie przeszkadzał, by opóźniać proces dyslokacyjny.

Z drugiej części tematu na razie się wycofuję, bo w swych notatkach mam dwie nawzajem wykluczające się informacje i muszę dokonać ich weryfikacji, ale to dopiero w październiku.

WP w Kołobrzegu

Witam !

Zbigniewie i Tomaszu.
Macie Panowie rację.

Sądzę, że informacja, którą podałem dot. wstrzymania przedyslokowania 12. DP na Pomorze Zachodnie -była tylko w sferze planów, których nie zrealizowano.
Faktycznie druga połowa maja 1945r. w "wykonaniu" 12. DP wyglądała mniej więcej tak:

# Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 00264/Op z dnia 17.05.1945r.
Podporządkować Dowódcy 2. Armii WP:
* 12. Dywizję Piechoty

# Rozkaz Dowódcy 2. Armii WP Nr 17 z dnia 19.05.1945r.
Z dniem 20. 05. 1945r. - 12. Dywizja Piechoty przystąpi do obsadzenia granicy państwowej,
a do dnia 10.06.1945r. przystąpi do pełnienia służby ochronnej granicy na odcinku ujście rzeki Odry
(wył.) - Gryfino.
Miejsce postoju dowództwa - Goleniów.

# Rozkaz Dowódcy 2. Armii WP Nr 18 z dnia 27.05.1945r.
Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 00304/Op z dnia 03.06.1945r.
Z dniem 28. 05. 1945r. - 12. Dywizja Piechoty przystąpi do obsadzenia granicy państwowej
na odcinku: wybrzeże Bałtyku w rejonie Kamienia Pomorskiego - ujście rzeki Rurzycy do Odry.
Miejsce postoju dowództwa - Stargard.
(przy czym zachowano wcześniejszy termin - 10 czerca 1945r. do rozpoczęcia pełnienia słuzby
granicznej)

Ten ostatni rozkaz jest o tyle ciekawy, że był podjęty wcześniej niż sankcjonujacy te zmiany dyslokacyjne dokonane przez Dowódcę 2. Armii WP - Rozkaz Naczelnego Dowódcy WP Nr 00304/Op sygnowany datą 03.06.1945r.
Ja znam tylko cztery takie przypadki, w których rozkaz dowódcy nizszego szczebla "wyprzedzał" w czasie rozkaz dowódcy wyższego szczebla.

Pozdrawiam.
K. P.

WP w Kołobrzegu

Witam,
Panowie jesli mogę powrócić do tematu kołobrzekiego.

Na innym poście spotkałem sie z danymi:
"Kołobrzeg:
- 39. Batalion Medyczny (do 30.04.1981)
- 39. Batalion Medyczny-Szpital Wojskowy (od 30.04.1981)
- 39. Batalion Medyczny-Wojskowa Specjalistyczna Przychodnia Lekarska (???)
- 8. Batalion Medyczny-Wojskowa Specjalistyczna Przychodnia Lekarska (???)
- 117. Szpital Wojskowy z Przychodnią - SPZOZ (od 01.01.1999)"

Jesli mogę tu cos powiedzieć to w Kołobrzegu nie ma (ja sie nie spotkałem z tym) czegoś takiego jak 117. Szpital Wojskowy z Przychodnią - caly czas jest batalion medyczny. Nawet na stronach MONu widnieje batalion. Wiec chcialbym sie zapytać skąd jest ta informacja ?

Drugie pytanie jest związane z 3BPDes - mianowicie czy funkcjonowanie jednostek 3BPDes bylo w jakiś sposob powiązana z funkcjonowaniem 19 BAS ?

I jak rozszyfrować skrót BPDes ??

Pozdrawiam
Tomek

ps: Krzystofie wysłałem do Ciebie maila, otrzymałeś moze czy puścić ponownie ?
Pozdrawiam Tomasz

WP w Kołobrzegu

Cześć Tomek !

Nie wiem skąd autor postu ma informację o 117. Szpitalu Wojskowym z Przychodnią - SPZOZ.
Ja mogę tylko potwierdzić, że faktycznie szpital o takim numerze i takiej nazwie - rzeczywiście istnieje w Kołobrzegu.
Zastanawiam się tylko czy szpital ten rozpoczął funkcjonować z dniem 01.01.1999r. czy może nieco później (ale na pewno w 1999r.).
BPDes - to Brygada Przeciwdesantowa.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w publikacji Andrzeja Polaka „ Wybrane zagadnienia obrony wybrzeża w Polsce 1920 – 2002”, wyd. AON, 2002r. w rozdziale 3 - „Artyleria nadbrzeżna oraz rozbudowa fortyfikacyjna..” str. 96 – 109 oraz w rozdziale 5 – „Brygady Przeciwdesantowe...”, str. 122 – 145.
Maila otrzymałem - jutro dam odpowiedź.
Pozdrawiam.
K. P.