Piotr
Co do NAL to w tych 419 Fagotach (9P135) prawie 200 jeździło na BWP 1P.
Co do D 44M to pocisk podkalibrowy przebijał 180 mm RHA z 1000m a kumulacyjny 300 mm RHA.
Tak wiec armata mogła sobie radzić z wczesnymi wersjami Leo 1 - dlatego napisałem wcześniej że z grubsza można pokusić sie o stwierdzenie że była to skuteczna broń do końca lat 70-tych
Obrona ppanc w LWP
#12Krzysztof
Pozostaje ponad 219 dla piechoty a my posiadaliśmy 115.
W LWP jak rozumiem fagoty występowały tylko na szczeblu batalionu.
Jeżeli odbrze pamiętam etatyzację to bp posiadały przenośne wppk tylko jeżeli używały Skotów - w etatyzacji bp na BWP-1 nie występowały przenośne wppk.
Tutaj mam pytanie czy był to std. w ramach UW (brak przenośnych wppk w bp na BWP-1) czy polska specyfika?
P. S. Czy bp NAL wyposażone w BWP-1 dysponowały przenośnymi wppk?
Pozostaje ponad 219 dla piechoty a my posiadaliśmy 115.
W LWP jak rozumiem fagoty występowały tylko na szczeblu batalionu.
Jeżeli odbrze pamiętam etatyzację to bp posiadały przenośne wppk tylko jeżeli używały Skotów - w etatyzacji bp na BWP-1 nie występowały przenośne wppk.
Tutaj mam pytanie czy był to std. w ramach UW (brak przenośnych wppk w bp na BWP-1) czy polska specyfika?
P. S. Czy bp NAL wyposażone w BWP-1 dysponowały przenośnymi wppk?
Obrona ppanc w LWP
#13Za przytaczanym tutaj przeze mnie "WK":
W bpanc pułku strzelców zmotoryzowanych (MSR) jeżdzącym na TO była bateria armat T/TM-12 (
8 armat?)
W bpanc pułku strzelców zmotoryzowanych (MSR) jeżdzącym na TO była bateria armat T/TM-12 (
8 armat?)
Obrona ppanc w LWP
#14Krzysztof
NAL posiadała spore ilości przenośnych ppk (m.in. ponad 219 Fagotów) i zakładałem do tej pory, że stanowiły wyposażenie bp na BTR-60/70 (może BWP-1).
Przyznaje, że czyniłam tak głównie na podstawie danych o LWP.
NAL posiadała spore ilości przenośnych ppk (m.in. ponad 219 Fagotów) i zakładałem do tej pory, że stanowiły wyposażenie bp na BTR-60/70 (może BWP-1).
Przyznaje, że czyniłam tak głównie na podstawie danych o LWP.
Obrona ppanc w LWP
#15Masz całkowitą rację wyrzutnie 9P135 były na wyposazeniu batalionów (MSB) ale nie posiadam informacji czy wyłącznie na BTR czy równiez BWP.
Obrona ppanc w LWP
#16Piotrze,
ppk zainstalowane na BWP zastępowalo wyrzutnie przenośne ppk w drużynie piechoty.
Pozostawały przenośne ppk w kwsp. W tym zakresie był to standard w UW (przynajmniej w WP, NAL i CZAL) choć typy ppk i same transportery lub bwp były rózne w tych krajach.
pozdrowienia
Roman Antonowicz
ppk zainstalowane na BWP zastępowalo wyrzutnie przenośne ppk w drużynie piechoty.
Pozostawały przenośne ppk w kwsp. W tym zakresie był to standard w UW (przynajmniej w WP, NAL i CZAL) choć typy ppk i same transportery lub bwp były rózne w tych krajach.
pozdrowienia
Roman Antonowicz
Obrona ppanc w LWP
#17Roman
W drużynie piechoty nie było przenośnych ppk ale RPG-7.
Wg podanych na tym Forum etatów w bp posiadającyh Skoty początkowo występowały 2 SPG-9 i 2 wppk Malutka a później nawet 3 SPG-9 i 6 wppk Fagot ale w bp posiadającyh BWP-1 nie było plutonu ppanc.
W drużynie piechoty nie było przenośnych ppk ale RPG-7.
Wg podanych na tym Forum etatów w bp posiadającyh Skoty początkowo występowały 2 SPG-9 i 2 wppk Malutka a później nawet 3 SPG-9 i 6 wppk Fagot ale w bp posiadającyh BWP-1 nie było plutonu ppanc.
Obrona ppanc w LWP
#18No dobrze, źle się wysłowiłem- wprowadzenie BWP z jego wyrzutnia ppk pozwoliło na rezygnację z wprowadzenia przenosnych wppk do szczebla druzyny piechoty dla wzmocnienia jej zdolnośc do obrony ppanc.
Nigdy nie pisałem że drużyna miała przenosne wppk na wyposazeniu.
Pytałeś, które pododdziały miały przenośne wppk, na kołowych TO czy na BWP ? - odpisałem Ci, że na kołowych i to się zgadza.
Nigdy tego nie liczyłem, ale nie przypuszczałem że 115 wppk Fagot w całym wojsku pozwalało na wprowwdzenie aż 6 wyrzutni do jednej kwsp.
pozdrowienia
Roman
Nigdy nie pisałem że drużyna miała przenosne wppk na wyposazeniu.
Pytałeś, które pododdziały miały przenośne wppk, na kołowych TO czy na BWP ? - odpisałem Ci, że na kołowych i to się zgadza.
Nigdy tego nie liczyłem, ale nie przypuszczałem że 115 wppk Fagot w całym wojsku pozwalało na wprowwdzenie aż 6 wyrzutni do jednej kwsp.
pozdrowienia
Roman
Obrona ppanc w LWP
#19Roman
Co do ilości wppk szokiem była dla mnie oficjalna informacja MON, że w 1988 r. (lub 1989 r.) posiadaliśmy tylko 435 wppk.
Oprócz 115 Fagotów użytlkowaliśmy jeszcze: 9K11 „Malutka” przenośne z rakietą 9M14M oraz 16 Metysów. Ale Metysy były tylko w 6BDSzt.
Co do tego etatu dotyczył tylko bp wyposażonych w Skoty czyli pomijamy wyposażone w BWP-1. Poza tym trzeba uwzględnić, że cały czas równolegle funkcjonowało obok siebie kilka etatów.
Nigdy nie słyszałem o planach wyposażenia drużyn piechoty w przenośne wppk.
Czy ktoś wie jak miała wyglądać oppanc w nowych Dywizjach wz. 1988 (3 pułki zmechanizowane w każdym 2xbcz i 2xbp)?
Czy miało pozostać jak poprzednio czyli bateria na BRDM-2 z 9P133 w każdym pz i dappanc z 18 D-44M w DZ.
O planach rozwoju OPL na tym Forum już pisano, z czołgów spodziewałem się T-72M2, w piechocie BWP-2 ale co z bronią przeciwpancerną.
Jeżeli zamknięto prace nad własnym ppk to co planowano następnie?
Czy pappanc miały istnieć również w latach 90-tych w LWP?
Co do ilości wppk szokiem była dla mnie oficjalna informacja MON, że w 1988 r. (lub 1989 r.) posiadaliśmy tylko 435 wppk.
Oprócz 115 Fagotów użytlkowaliśmy jeszcze: 9K11 „Malutka” przenośne z rakietą 9M14M oraz 16 Metysów. Ale Metysy były tylko w 6BDSzt.
Co do tego etatu dotyczył tylko bp wyposażonych w Skoty czyli pomijamy wyposażone w BWP-1. Poza tym trzeba uwzględnić, że cały czas równolegle funkcjonowało obok siebie kilka etatów.
Nigdy nie słyszałem o planach wyposażenia drużyn piechoty w przenośne wppk.
Czy ktoś wie jak miała wyglądać oppanc w nowych Dywizjach wz. 1988 (3 pułki zmechanizowane w każdym 2xbcz i 2xbp)?
Czy miało pozostać jak poprzednio czyli bateria na BRDM-2 z 9P133 w każdym pz i dappanc z 18 D-44M w DZ.
O planach rozwoju OPL na tym Forum już pisano, z czołgów spodziewałem się T-72M2, w piechocie BWP-2 ale co z bronią przeciwpancerną.
Jeżeli zamknięto prace nad własnym ppk to co planowano następnie?
Czy pappanc miały istnieć również w latach 90-tych w LWP?
Obrona ppanc w LWP
#20No ja mam w domu pojemnik po 9M113 Konkurs i ma napis po rosyjski PRAKT czy to wersja szkolna czy bojowa.