Marcinie, w ZSRR wdrożono podobno cztery takie eksperymentalne korpusy. O dwóch mam nieco więcej informacji => jeden w Białoruskim OW (5 Samodzielny Gwardyjski Korpus Armijny, powstał na bazie 120 DSZmotGw) a drugi to 48 Korpsus Armijny Gwardii przeformowany z 5 DPanc Gw w Zabajkalskim OW. Podobno był też taki korpus w Przykarpackim OW, ale składu nie znam.
Mam ich składy ale nie znam struktury brygad - czy była taka, jak "wz. 1989" prezentowany swego czasu w Technice Wojskowej, nie wiem.
Przy czym w 1990 roku te korpusy wróciły już do poprzedniej struktury, np. 120 DSZmotGw znowu miała typową organizacje dywizji zmotoryzowanej, przy czym dwa pułki miała na BWP a nie jeden, jak zwykle.
5 Korpus Gwardii: 1 i 2 BPanc Gwardii, 177 BZmechanizowana Gw, 176 BZmech, 276 samodz. pułk śmigłowców bojowych, 1318 pułk powietrzno-szturmowy (jeden batalion na BMD, drugi - lekkiej iechoty śmigłowcowej), 1180 dywizjon rakietowy. Pozostałe jednostki zachjowały numery z czasów 120 DSZmGw.
48 Korpus Gwardii: 3 BPancGw, 4 BPanc, 178 BZmechGw, 179 BZmech; reszty oddziałów nie znam.
Pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986
#102Polski pz za gen. Siwickiego różnił się znacząco od radzieckiej BZmech:
1) polskie bcz i bp były jednorodne bez baterii samobieżnych haubic;
2) polskie bataliony miały po 3 a nie 4 kompanie;
3) polski pz to 12 shb a radziecka BZ od 56 do 80;
4) w radzieckiej BZ było od 22 do 29 WRB a w polskim pz nie było ich wcale.
Powyżej pominąłem jeszcze fakt, że polska DZ miała 3xpz a radziecki KZ miał 4xBrygady ciężkie.
W związku z powyższym osobiście analogii nie widzę. Nasze DZ po prostu straciły czwarty pułk i nie przyjęto (moim zdaniem słusznie) rozwiązania zastosowanego w NAL i AR polegającego na rozwiązywaniu w DZ pcz - skutkiem czego DZ NAL po 1987 r. miały 3xpz i były słabiutkie w zakresie bronii pancernej.
1) polskie bcz i bp były jednorodne bez baterii samobieżnych haubic;
2) polskie bataliony miały po 3 a nie 4 kompanie;
3) polski pz to 12 shb a radziecka BZ od 56 do 80;
4) w radzieckiej BZ było od 22 do 29 WRB a w polskim pz nie było ich wcale.
Powyżej pominąłem jeszcze fakt, że polska DZ miała 3xpz a radziecki KZ miał 4xBrygady ciężkie.
W związku z powyższym osobiście analogii nie widzę. Nasze DZ po prostu straciły czwarty pułk i nie przyjęto (moim zdaniem słusznie) rozwiązania zastosowanego w NAL i AR polegającego na rozwiązywaniu w DZ pcz - skutkiem czego DZ NAL po 1987 r. miały 3xpz i były słabiutkie w zakresie bronii pancernej.
Numery i nazwy jedn.WP
#103Jednostka Wojskowa Nr 2571 Słupsk to rozformowana 28.03.1999r. 19 Lotnicza Eskadra Holownicza.
Pułki Sł. Zakwat. i Budownictwa w dniu 01.01.1986
#104JW 4030 to Brygada WOPK z Warszawy, z ulicy Radiowej. Byłem tam w 1982 roku.
#1051. Brygada Radiotechniczna (JW 4030) podległa: 1. Korpusowi Obrony Powietrznej, WLOP m. Warszawa Bemowo.
#10672 i 73 dywizjony ogniowe artylerii rakietowej (doar) koszarowały w Oświęcimiu. Przed nimi koszary zajmował batalion szturmowy "czerwonych beretów" (przeniesiony do Krakowa). Obiekty bojowe dywizjionów znajdowały się w innych miejscach. 17 doar w tamtych czasach określało się jako miejsce stacjonowania Chełmek, lub rzadziej Szyjki.
#107Panie Pułkowniku czy mógłby Pan podać swój adres mailowy abym mógł do Pana napisać, Jednostka, którą Pan dowodził bardzo mnie interesuje😀
Z pozdrowieniami
Jarek Ciślak
jcislak@poczta.onet.pl
Z pozdrowieniami
Jarek Ciślak
jcislak@poczta.onet.pl
#108Witam,
to nie jest całkiem na ten temat, ale podaję link do ciekawej strony -może już znanej - nt współczesnej struktury WP, co w połączeniu z nTW 9/2010 daje obraz aktualnego stanu naszej armii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82y_ ... j_Polskiej
Nota bene, w wymeinionym artykule jest jedno z b.niewielu zdjęć pojazdu dowodzenia MP21 w barwach WP. Zdjęć pojazddów systemu Maszina polskiej artyleri nigdzie nie znalazlem
pozdrawiam
to nie jest całkiem na ten temat, ale podaję link do ciekawej strony -może już znanej - nt współczesnej struktury WP, co w połączeniu z nTW 9/2010 daje obraz aktualnego stanu naszej armii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82y_ ... j_Polskiej
Nota bene, w wymeinionym artykule jest jedno z b.niewielu zdjęć pojazdu dowodzenia MP21 w barwach WP. Zdjęć pojazddów systemu Maszina polskiej artyleri nigdzie nie znalazlem
pozdrawiam
#109Jw 1411 Zawiercie -Ciągowice dywizjon rakietowy WOPK JW 1499BYTOM Dowództwo dywizjonów WOPK na śląsk min. Gliwice, Lubliniec, Bukowno, Wożniki, Kuznia Raciborska, Oświęcim Tyle pamiętam ale jeszcze były 3 czy 4 Dywizjon tech. Toszek
#11010 Oddział Dyscyplinarny w Wędrzynie
sformowany grudzien 1984
struktura
3 x pluton
1 x pluton ochrony
areszt
sformowany grudzien 1984
struktura
3 x pluton
1 x pluton ochrony
areszt