Artyleria naziemna WP - rozwój organizacyjny

Dywizjony artylerii Wojsk Lądowych

Witam !

Ad. 3
Z informacji które posiadam odnośnie obu dywizjonów rozpoznania wynika, że 29 dyon stacjonował w Głogowie przez cały okres istnienia. Po powstaniu 23. BAA został do niej przydzielony i przeniesiony do Zgorzelca (ale również jako pododdział Brygady, a nie samodzielna jednostka). Inna sprawa, że z rozmów z oficerami 23. BAA wynikało, że w czasie "W" jednostka była wydzielana do składu 2. A jako 29.armijny dra(lata osiemdziesiąte). Takiej nazwy używano również w czasie np. rozprowadzenia lub odprawy wart, ale w rozkazach dziennych używano nazwy dra.
Natomiast ostatnim znanym mi miejscem stacjonowania 30. dyonu jest Toruń (przy 6. BAA). Część kadry z Węgorzewa i Zgorzelca przewijała się przez ten dywizjon, ale nie uzyskałem konkretnych dowodów czy dyon zakończył swoje istnienie jako samodzielna jednostka podobnie jak 29.adra w 1979 roku. Mam również kłopoty z datą dyslokacji 6. BAA z Grudziądza do Torunia (kilka sprzecznych dat), a podejrzewam, że ten dyon "wędrował" razem z 6 Brygadą.

Pozdrawiam Tomek

Ps. A znasz może numery tych trzech ostatnich oddziałów 18 i 32 ? (btech, kśm, WSP).
Pozdrawiam Tomek

Witam
18. BA: 2. bateria, 2. klucz śm. , 18. WSPoczt.
32. BA: 1. bateria, 1. klucz śm. , 32. WSPoczt.

Wg moich informacji 6. Brygada przeszła do Torunia w 1974 r.

Na podstawie materiałów szkoleniowych:
„Siły i środki rozpoznania pułku, dywizji, armii ogólnowojskowej i frontu: skrypt. ASG WP 1987, każda armia ogólnowojskowa na czas „W” miała w swoim składzie dywizjon rozpoznania artyleryjskiego. Co ciekawe wymienia się tam również:
- na szczeblu armii pułk artylerii rakietowej,
- na szczeblu frontu pułk artylerii dużej mocy oraz brygadę haubic.
Pozdrawiam
Witek

Pułków, niestety, nie mieliśmy. Natomiast brygadę haubic mieliśmy - była to toruńska 7 Brygada Artylerii Haubic (JW 1833), istniejąca w latach 1979-1987

Witam !

Bardzo interesujace są materiały przedstawione przez Ciebie w zasobach forum.
Domyślam się, że oprócz frontowych i armijnych jednostek łączności wyszczególnionych w wykazie z 1975r. (brygady i pułki) - istniały też samodzielne bataliony łączności.
Czy mógłbys je wymienić ?
Według stanu na dzień 01 lipca 1968r. w Wojskach Ladowych były cztery pułki łączności oraz czternaście batalionów łączności (radioliniowe, kablowe, dalekosiężne). W składzie WOWew była brygada łączności, trzy pułki łączności KOK, jeden batalin radioliniowo - kablowy (w 1969r. przeformowany w brygadę radioliniowo - kablową). Ponadto w składzie wojsk OTK istniało co najmniej kilka błącz.
Wykaz na dzień 01 lipca 1968r. wymienia też trzy mobilizowane dywizjony haubic w składzie kazdej armii.
Czy znasz może ich numery ?.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.

Witam !

Przygotowuję uzupełnione wykazy jednostek WP wydzielonych do ZSZ UW, w których uwzględnię samodzielne bataliony i dywizjony. Niebawem zamieszczę je w zasobach forum.

Pozdrawiam
J. K.

Witam !

Uzbrajam się w cierpliwość i czekam na te uzupełnienia.
Z jednostkami szczebla batalionu/dywizjonu i niżej - zawsze miałem największe kłopoty.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.

Array

Witam !

Serdeczne dzięki za "super" uzupełnienia.
Zaprezentowany przez Ciebie materiał - to dla mnie inne spojrzenie na wiele spraw.
Teraz będę miał co robić analizując te materiały.
Pozdrawiam.
K. P.

Materiał przedstawiony przez Jerzego Kajetanowicza jest bardzo, bardzo ciekawy !!! Ogromna ilość z tych informacji nie była wcześniej nigdzie publikowana. Należą się wielkie podziękowania i słowa uznania. Można tylko prosić autora o więcej takich informacji:-)

Może autor mógłby pomóc w ich interpretacji i dopisać kto i gdzie mobilizował szereg jednostek:

Front:
8. BSap
25.bmskł
114.bminż
83. czy 82.bmask (w 1970 podane jest 83., a w 1975 podane jest 84.)
84.bww
9.binż SD i KSD czy 9.binż. rozbudowy SD i TSD
74.bzspec
88.bzspec
79.bot
68.kou
96.krs
97.krs
92.kopchem
95.kopchem
99.kopchem
120.kopchem
12.bou
60.blin-ekspl
75.brlk
91.bł TSD (czy nie powinien to być 95.bł KSD ?)
104.błącz WSD
79.bł (w 1970) lub 79.błd (w 1975), a może powinien być 79.br-k

1. Armia:
73.kd-rozp
102.bdow
86.kdow
88.bdes-przepr
90.bbud SD
95.bminż
87.bbmost
36.bzspec
47.bot
70.kou
84.krs
99.blin-kabl (w 1964) lub 99.błącz (w 1970)
111.blin-kabl
81.brl
60.bzab SD
61.bzab TSD/KSD

2. Armia:
11.kd-rozp
91.bdow
87.kdow
45.bdes-przepr
44.bbud SD
30.bminż
88.bbmost
6.bzspec
19.bot
59.kou
93.krs
67.blin-kabl (w 1964) lub 67.błącz (w 1970)
112.blin-kabl
37.kłącz KSD
82.brl
67.bzab SD
75.bzab TSD/KSD

4. Armia:
103.kd-rozp
98.bdow
88.kdow
36.psap
111.bdes-przepr (czy 11.bdes-przep)
118.bbud SD
25.bminż
25.bbmost
bzspec (i jaki miał numer)
30.bot
71.kou
18.bchem
20.bchem
102.blin-kabl
103.blin-kabl
97.kłącz KSD
89.błącz (w 1970) lub 89.błd (w 1975)
80.brl
91.bzab SD
92.bzab TSD/KSD

Cześć Jarek !

Materiał Jerzego K. rzeczywiście przyprawia o "zawrót głowy" (w pozytywnym tego słowa znaczeniu).
Próbowałem coś z tym zrobić, ale stoję prawie w miejscu.
Pewnym utrudnieniem jest to, że Jerzy podał tylko jednostki wydzielane w okresie „W” do składu
Zjednoczonych Sił Zbrojnych Układu Warszawskiego. Ale istniało tez wiele innych jednostki czasu "W", które nie były wydzielane do składu ZSZ UW, chociażby istniejace w drugiej połowie lat 70 - tych - 30.bchem czy 65.krs. To wszystko mi się miesza.
Jerzy napisał, że w 1970r. w składzie Frontu znajdował się 17 bzab TSD. Chyba powinno być jednak KSD ?.
Też mam nadzieje, że autor tego super wykazu jeszcze coś doda.
Pozdrawiam.
K. P.