Witam !
Wykaz naprawdę imponujący. Mam niestety problem z niektórymi skrótami. Np. 84. bww. Widzę również, że kilka jednostek nosi inne nazwy na czas "W" (np.25 i 28 bda).
Dołączam do apelu Jarosława i Krzysztofa.
Pozdrawiam Tomek
Dywizjony artylerii Wojsk Lądowych
#112Cześć !
bww - batalion wydobycia wody (batalion wydobycia i oczyszczania wody)
K. P.
bww - batalion wydobycia wody (batalion wydobycia i oczyszczania wody)
K. P.
#113Witam !
Dzięki za szybkie odpowiedzi ! Z tym Boguszowem to wielce prawdopodobne (bardzo mała odległość do tych obiektów).
Pozdrawiam Tomek
Dzięki za szybkie odpowiedzi ! Z tym Boguszowem to wielce prawdopodobne (bardzo mała odległość do tych obiektów).
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
#114Witam,
cały czas nurtują mnie w spisie trzy sprawy:
6. Brygada (nie Dywizja) Powietrzno-Desantowa
7. Brygada (nie Dywizja) Desantowa
9. (nie 7.) Pułk Lotnictwa Myśliwsko-Szturmowego MW
Nie widziałem wszystkich kwitów w Archiwum dotyczących tych spraw, mogę nawet powiedzieć że widziałem ich do tej pory niewiele, bo interesują mnie trochę inne sprawy, ale w tych materiałach do których miałem dostęp było wyraźnie podawane, i to w latach 60. i na początku 70., że obie dywizje czasu pokoju uzupełniają tylko swoje stany etatowe, ale na pewno nie są zwijane do poziomu brygady.
Także nie mogę się zgodzić na 9.plm-sz MW. Od 1967 r. był 7.plm-sz i zmiana numeru tylko na wypadek wojny jest nie spotykana, zreszą znów podpieram się tym co widziałem w kwitach.
Pozdrawiam
Robert
cały czas nurtują mnie w spisie trzy sprawy:
6. Brygada (nie Dywizja) Powietrzno-Desantowa
7. Brygada (nie Dywizja) Desantowa
9. (nie 7.) Pułk Lotnictwa Myśliwsko-Szturmowego MW
Nie widziałem wszystkich kwitów w Archiwum dotyczących tych spraw, mogę nawet powiedzieć że widziałem ich do tej pory niewiele, bo interesują mnie trochę inne sprawy, ale w tych materiałach do których miałem dostęp było wyraźnie podawane, i to w latach 60. i na początku 70., że obie dywizje czasu pokoju uzupełniają tylko swoje stany etatowe, ale na pewno nie są zwijane do poziomu brygady.
Także nie mogę się zgodzić na 9.plm-sz MW. Od 1967 r. był 7.plm-sz i zmiana numeru tylko na wypadek wojny jest nie spotykana, zreszą znów podpieram się tym co widziałem w kwitach.
Pozdrawiam
Robert
#115Witam!
Nazwanie "brygadami" 6. DPD i 7. DD wskazywało na ich rzeczywisty skład bojowy, który praktycznie odpowiadał szczeblowi brygady. Nazwy te wypisałem z wykazów jednostek wydzielanych do UW.
Nazwa 9 plm-sz jest moim zdaniem przekłamaniem (wprowadziłem poprawkę do wykazu).
J. K.
Nazwanie "brygadami" 6. DPD i 7. DD wskazywało na ich rzeczywisty skład bojowy, który praktycznie odpowiadał szczeblowi brygady. Nazwy te wypisałem z wykazów jednostek wydzielanych do UW.
Nazwa 9 plm-sz jest moim zdaniem przekłamaniem (wprowadziłem poprawkę do wykazu).
J. K.
#116Czy mamy szansę że do Twojego wspaniałego i bardzo interesujacego wykazu dopiszesz miejsca postoju lub formowania (szczególnie te ostatnie) lub nazwy jednostek formujacych nowe jednostki ?
#117Witam!
Materiały dotyczące udziału WP w ZSZ UW będę stopniowo uzupełniał. Proszę o trochę cierpliwości.
Pozdrawiam
J. K.
Materiały dotyczące udziału WP w ZSZ UW będę stopniowo uzupełniał. Proszę o trochę cierpliwości.
Pozdrawiam
J. K.
WP w ZSZ UW
#118Witam !
Dzięki za bardzo ciekawe uzupełnienia dotyczące udziału WP w ZSZ UW.
Żeby jeszcze znać miejsca mobilizowanych jednostek i jakie oddziały je mobilizowały.
Ale widzę, że pracujesz w tym temacie, więc jest szansa, że kiedyś poznamy bliżej ten wątek w dziejach LWP.
Przy okazji.
W swojej książce "PWL w latach 1945 - 1960" - w części dot. Wojsk Łączności nie wspominasz o Rozkazie Naczelnego Dowódcy WP Nr 078/Org. z dnia 18.05.1946r. o sformowaniu:
* Baonu Łączności OW Nr I - JW 4425 Warszawa
* Kompanii Łączności OW Nr VI - JW 4436 Łódź
* Kompaniii Łączności OW Nr VII - JW 4452 Lublin
oraz o rozformowaniu:
* Węzłów Łączności OW Nr I, VI i VII
Zastanawiam się dlaczego nie uwzględniłeś tego rozkazu w opisie ?.
Czyżby ten rozkaz został później anulowany ?.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.
Dzięki za bardzo ciekawe uzupełnienia dotyczące udziału WP w ZSZ UW.
Żeby jeszcze znać miejsca mobilizowanych jednostek i jakie oddziały je mobilizowały.
Ale widzę, że pracujesz w tym temacie, więc jest szansa, że kiedyś poznamy bliżej ten wątek w dziejach LWP.
Przy okazji.
W swojej książce "PWL w latach 1945 - 1960" - w części dot. Wojsk Łączności nie wspominasz o Rozkazie Naczelnego Dowódcy WP Nr 078/Org. z dnia 18.05.1946r. o sformowaniu:
* Baonu Łączności OW Nr I - JW 4425 Warszawa
* Kompanii Łączności OW Nr VI - JW 4436 Łódź
* Kompaniii Łączności OW Nr VII - JW 4452 Lublin
oraz o rozformowaniu:
* Węzłów Łączności OW Nr I, VI i VII
Zastanawiam się dlaczego nie uwzględniłeś tego rozkazu w opisie ?.
Czyżby ten rozkaz został później anulowany ?.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.
WP w ZSZ UW
#119Witam!
Niestety nie dotarłem do tego rozkazu. Sądzę, że rozkaz ten nie został anulowany, gdyż wspomniane tam jednostki wymieniono w późniejszych rozkazach NDWP nr 0159/Org z 2.10.1946r. i nr 0168/org z 8.10.1946r.
Brak tego rozkazu nie wzbudził moich większych wątpliwości, gdyż bataliony łaczności OW Warszawa, Lublin i Łódz utworzono rozkazem NDWP nr 0137/Org z 3.06.1945r. na bazie 7., 8. i 15. błącz KA.
Przy okazji informuję, że w zasobach forum umieściłem wykazy dyslokacji jednostek wydzielanych do ZSZ UW z 1975r.
Pozdrawiam
J. K.
Niestety nie dotarłem do tego rozkazu. Sądzę, że rozkaz ten nie został anulowany, gdyż wspomniane tam jednostki wymieniono w późniejszych rozkazach NDWP nr 0159/Org z 2.10.1946r. i nr 0168/org z 8.10.1946r.
Brak tego rozkazu nie wzbudził moich większych wątpliwości, gdyż bataliony łaczności OW Warszawa, Lublin i Łódz utworzono rozkazem NDWP nr 0137/Org z 3.06.1945r. na bazie 7., 8. i 15. błącz KA.
Przy okazji informuję, że w zasobach forum umieściłem wykazy dyslokacji jednostek wydzielanych do ZSZ UW z 1975r.
Pozdrawiam
J. K.
WP w ZSZ UW
#120Witam !
Dopiero dzisiaj mogłem pobieżnie zapoznać się z Twoimi uaktualnieniami w zasobach forum dot. jednostek wydzielanych do ZSZ UW z 1975r.
Muszę przyznać, że przynajmniej dla mnie jest to prawdziwa rewelacja.
Właśnie tego najbardziej mi brakowało w prezentacji tego materiału.
Wielkie słowa uznania i podziękowania....
Wątek dot.jednostek łączności kontynuuję w innym temacie.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.
Dopiero dzisiaj mogłem pobieżnie zapoznać się z Twoimi uaktualnieniami w zasobach forum dot. jednostek wydzielanych do ZSZ UW z 1975r.
Muszę przyznać, że przynajmniej dla mnie jest to prawdziwa rewelacja.
Właśnie tego najbardziej mi brakowało w prezentacji tego materiału.
Wielkie słowa uznania i podziękowania....
Wątek dot.jednostek łączności kontynuuję w innym temacie.
Serdecznie pozdrawiam.
K. P.