Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986 r.

Wojska lotnicze, OPK i LMW w 1986r.

W tej kwestii trudno mi się wypowiedzieć.
Rozkazy organizacyjne mówią tylko o podporządkowaniu.
Jakie przypisywano im zadania należałoby szukać gdzie indziej.
Utworzenie w WP ponad 100 baplot było wynikiem doświadczeń wojny z 1967 roku.
Powstały one do obrony raczej obiektów niż jednostek wojskowych walczacych "w polu". Nie zakładałbym ich zbyt dużego manewrowania w czasie wojny raczej pozostawania na swoich stanowiskach. Nie należy też przeceniać ich możliwości. Standardowo było to 6 armat 37 mm lub 57 mm. Choć niektóre z nich mogły mieć więcej uzbrojenia. Jest to sprawa dla mnie sprawa nadal nie wyjaśniona.

Tak jak napisałem chyba lepiej uporządkowane informacje ma Robert.
Ja mam dzisiaj tylko pytanie:
Grzegorz czy opisując po kolei baplot masz baterie z numerami: 90, 95-99, 121-125, ponad 127 ?
Nie mam ich i nie wiem czy istniały.

Zastanawia mnie jedna rzecz. baplot było 125 (+/-).
Do pułków lotniczych "przydzielono/przyporządkowano" 30;
w BA OPK/DA OPK jeżeli w ddwo było po 1 mamy 5 9doliczyłem 78 PA OPK);
w 79 SPA OPK mogłobyć inaczej z uwagi na lokalizację Poznań (dowództwo) czyli ile z 6 baplot.
Razem niech będzie 50.

Dlatego mam 2 prośby o:
1) skorygowanie błędów;
2) wskazanie co z resztą - chyba, że pomyliłem się sporo więcej.

zgadzam sie z tą wypowiedzią, nie wiem jak było na lotniskach bojowych, ale 6 armat 37mm przywiezionych na lotnisko zapasowe postawiono dośc swobodnie w jakims szyku bojowym za alskiem, bez widocznośc przeciwnika w stanie mało nadającym się do uzytku po kilku tygodniach nikt się już nimi nie przejmował aż do odwiezienia z lotniska. mama nadzieje że tam gdzie byly dość nowczesne armaty 57mm - traktowane były poważniej.

Na temat miejsca dyslokacji 10 baplot mam taką informację z artykułu o historii 2plm w lutowym "Przeglądzie WLOP":
"... 2 plm "Kraków" został rozformowany z dniem 31 grudnia 1993. Do tego czasu rozformowano również 26 bł i ul, 36 bzaop pl, komende lotniska stałego i klub garnizonowy. Natomiast 10 baterię artylerii przeciwlotniczej przeniesiono do Mierzęcic, do 3 KOP, i tam ją rozformowano,..."

Witam.

W tym temacie omawiano struktury BR OP. Czy jeszce isnieją ostatnie dwa dywizjony dowodzenia tj. 1 i 3 BR OP? W Lotnictwie Wojskowym 2/2002 jest informacja, że w roku 2003 przewidziano zlikwidować ich samodzielność. Czy ktoś coś wie?

W. Mąsior

poprzednio chyba post poszedł jako anonim więc sie poprawiam:

Rudniki jak mi się wydaje były zapasem dla 39.plm
lotniska zapasowe z tego co wiem nie miały własnych baplot.
Być może były tam czasowo ustawione armaty z baplot podporządkowanej 39.plm, ale czy na stałe?
Mogły więc to być armaty należące do 7.baplot lub 19.baplot

Ale jeśli były to armaty baplot sformowanego rzeczywiście dla lotnicska Rudniki (w co osobiście nie wierzę) to mogła to być tylko 91.baplot. Na jej temat nie mam żadnej wiedzy i jesli ktoś coś wie niech się podzieli informacjami

Czy 79.pa OPK z Poznania miał dywizjon dowodzenia samodzielny ??. Wiem że go rozformowano razem z pułkiem ale nigdy nie trafiłem na jego numer i numer JW