Północna Grupa Wojsk AR w Polsce

Krzysztof!

Wracając do в/ч п. п. 12222. Właśnie otrzymałem wiadomość o stacjonowaniu w jednym kompleksie z węzłem łączności DZTDW centrum obliczeniowego. Wnioskuję z tego, jak i z Twojego zapytania dot. w/w jednostki, iż wchodził on w skład Dowództwa (centrum zautomatyzowanego dowodzenia również). Myślę, że możemy spokojnie numer JW P. P. 12222 odnieść do Dowództwa Zachodniego Teatru Działań Wojennych.

Pozdrawiam,
Radek

Radosław !

Ja raczej z rezerwą podchodzę do „kojarzeń”. W przypadku jednak в/ч п. п. 12222
- rzeczywiście należy sądzić, że jest to Dowództwo Zachodniego Teatru Działań Wojennych.
Czy możesz odszyfrować skrót „РОУП”.
Jednostka w Trzemesznie Lubuskim nosiła prawdopodobnie skrót дЛДЛОЖ, a nie jak wcześniej podawałem лплрдло. Ale też nie wiem co może ten skrót oznaczać.
Poniżej kilka uzupełnień i uściśleń:
* в/ч п.п. 18313 Legnica - (?) (32.подвижная авиаремонтная база 1 приб.фр.)
* в/ч п.п. 18350 Legnica, ul. Chojnowska
* в/ч п.п. 19054 Legnica (Большой Квадрат)
* в/ч п.п. 62158 Legnica - stacjonowała (lub jej pododdziały) także w Strzegomiu, Świdnicy oraz w Wędrzynie
* в/ч п.п. 71655 Legnica - (?) (203.ЗСП)
Czy ЗСП - to зон свободного предпринимательства ?. Jak dosłownie można by przetłumaczyć to na j. polski.
* в/ч п.п. 55659 Jawor - (?) (277.отд.аэродромно-техническая рота)
* в/ч п.п. 52651 Trzebień - (?) (253 сборный пункт для освоб.военнопленных и граждан ссср)
* в/ч п.п. 51538 Warszawa, ul. Targowa 76
Prawdopodobnie pododdziały 1955. Batalionu Walki Radioelektronicznej WRE stacjonowały też w Strzegomiu i Wędrzynie.

Pozdrawiam.
K. P.

I jescze jedno uzupełnienie:
* в/ч п. п. 63501 Legnica - 749. Składnica Topokartograficzna (749.склад топокарт сзф)

K. P.

Witam Krzysztofie,
Dziekiję za wiadomości o Systemie BARS. Małe pytanie: czy jednostka z Torunia zlokalizowana była przy ulicy Polnej, tuż na wschód od lotniska? Skoro wspomniałem o ulicy polnej to chciałbym się upewnic że magazyny PGWAR w Toruniu znajdowały się w "czworokącie ulic" Polnej, Łysomickiej, Grudziądzkiej i Ugory? Gdzie dokładnie były koszary jednostki inżynieryjnej lub pontonowej?
Dziękuję za wszelką pomoc,
Paweł

Cześć Paweł!

Faktycznie, nie są to słynne "Granity" i powiem szczerze, nie wiem co to takiego i czemu miało służyć... Pierwszy raz spotykam się z takimi budowlami. I to w Puszczy Bukowej pod Szczecinem... Mogą to być budowle poniemieckie. Kamuflaż na ścianach świadczy o normalnym użytkowaniu ich po wojnie... Bardzo interesujące. W pobliżu Puszczy, w Podjuchach stacjonują saperzy. Może to był ich teren ćwiczeń. Nie mam pojęcia. Radzieckich raczej wykluczam.

Pozdrawiam,
Radek

Cześć Krzysztof!

Dzięki wielkie za uzupełnienia!

Mam dokładnie takie samo podejście odnośnie "kojarzenia". Jednak w tym indywidualnym przypadku, co sam przyznajesz, "dowody" są na tyle mocne, że możemy odejść od tej naszej zasady i przyjąć jak wyżej. Zawsze może nastąpić weryfikacja tych założeń.

РОУП - nie mam pojęcia. całkiem możliwe, że RO-UP - to dwa człony, a nie cztery i może chodzić o kompanię dowództwa (ROta UPrawlenija).

Co do tych skrótów jednostki specjalnej w Trzemesznie Lubuskim. Niczego mi nie mówią. Jako ciekawostkę podam, iż żołnierze tej jednostki (i innych jej podobnych) nominalnie służyli w WOJSKACH ŁĄCZNOŚCI I WOJSkACH RADIOTECHNICZNYCH. Może tu należy doszukiwać się rozwinięcia tych skrótów, które jednak w takim przypadku, byłyby jedynie elementem dezinformacji i maskowania.

в/ч п.п. 18350 Legnica, ul. Chojnowska - to Dowództwo 4 AL. Wszystko się zgadza. Znajdowało się przy ulicy Chojnowskiej, naprzeciwko 19 pułku łączności i zautomatyzowanego dowodzenia 4 AL.

ЗСП - to зон свободного предпринимательства - szczerze powiem, że nie wiem co to miałoby być. A może skrót ЗСП to po prostu - zapasowy pułk strzelecki (zapasnoj striełkowyj połk)?

в/ч п.п. 51538 Warszawa, ul. Targowa 76 - to na Pradze Północ, w samym mieście, w oderwaniu od kompleksu w Rembertowie. Ciekawe co za jednostka. Może jedno z Przedstawicielstw Sił Zbrojnych ZSRR.

Co do 1955 batalionu WRE. To normalne, że pododdziały tego typu jednostki stacjonowały w różnych garnizonach (por. nasze jednostki WRE). Posterunki namierzania i zakłóceń musiały być rozśrodkowane. To specyfika tych wojsk. Jednak obszar odpowiedzialności batalionu byłby dość duży (zakładając stacjonowanie dowództwa w Białogardzie) - przez Wędrzyn, aż po Strzegom na południu. I jak to się ma do przypuszczalnego stacjonowania drugiego batalionu WRE w Świdnicy - Legnicy... A może był tylko ten drugi, a w Białogardzie nic takiego nie stacjonowało?

Ha! Zwróć uwagę Krzysztof! Skojarzmy dane o 1955 batalionie WRE z в/ч п.п. 62158 Legnica - stacjonowała (lub jej pododdziały) także w Strzegomiu, Świdnicy oraz w Wędrzynie - zgadza się wpełni! Zresztą w Wędrzynie, w opisie garnizonu pojawia się coś, co nazwano "posterunkiem radiolokacyjnym". Może dla laików to był taki posterunek, a dla nas mógłby to być jeden z pododdziałów 1955 batalionu...

Pozdrawiam,
Radek

Na Targowej 76 w Warszawie była zwykła kilkupiętrowa kamienica nawet bez parkingu chyba, że wewnątrz na kilka samochodów. Budynek znajduje się tuż przy Placu 4 Śpiących.

Cześć !

Jednostka PGW AR w Toruniu rzeczywiście stacjonowała w zakreślonym przez Ciebie kwartale ulic (łącznie z Fortem V Chodkiewicza). Koszary zlokalizowane były przy ul. Polnej (pomiędzy polską JW, a fortem).
Jednostka, o którą pytasz nie była jednak zlokalzowana przy ul. Polnej na E od lotniska (tam nie ma w ogóle żadnej JW).
Tej jednostki szukaj po drugiej stronie Wisły w lesie (kierunek Inowrocław).
Pozdrawiam.
K. P.